Ämyri: Herkkukevät

Ämyri on saarelaisten nuorten oma äänitorvi ja lipunkantaja. Se on kanava, jota tekevät nuoret itse.

Viime keväänä pitkän etäkoulujakson aikana aloin kokkaamaan ja leipomaan yhä useammin. Herkullisista välipaloista ja leivonnaisista saa yllättävän paljon piristystä jatkuvaan kotona oleiluun. Hieman tavallista herkullisempi aamupala piristää heti ja päivän päätteeksi on kiva nauttia vaikka itse tehtyä jäätelöä. Nämä kolme reseptiä ovat nousseet perheessäni suosituiksi ja todettu toimiviksi.

Helppo mansikkatuorepuuro kahdelle

• 3 dl mansikoita (pakasteet hieman sulaneina)
• 2 dl puurohiutaleita
• 125 g rahkajogurttia
• noin desi jogurttia (esim. vanilja- tai luonnonjogurttia)
• loraus maitoa

Murskaa mansikat haarukalla sopivaksi mössöksi. Voit myös käyttää tehosekoitinta, jos haluat puurostasi tasaista.

Lisää mansikoiden joukkoon loput ainekset välillä sekoittaen. Puuro saa olla melko nesteistä, sillä hiutaleet imevät kosteutta. Peitä astia tuorekelmulla ja laita jääkaappiin yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi.

Tuorepuuroa on helppo varioida oman maun mukaan. Toinen mahtavaksi todettu kombo on mustikat ja maapähkinävoi. Vain mielikuvitus on rajana tuorepuuron teossa, sillä siihen sopiin niin marjat kuin hedelmätkin. Tuorepuuron päälle voi aamulla laittaa esimerkiksi tuoreita marjoja ja granolaa.

Porkkanaletut (noin 24 kpl)

• 4 porkkanaa
• 2 dl maitoa tai ruokakermaa
• 4 kananmunaa
• 6 rkl vehnäjauhoja
• 2 dl juustoraastetta
• 2 tl suolaa
• 1 tl mustapippuria

Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita raasteen joukkoon muut aineet.

Paista paksuhkoja ohukaisia lettupannussa, paistamiseen kannattaa käyttää öljyä.

Kun kokeilin tätä reseptiä ensimmäisen kerran, en oikein uskonut pitäväni porkkanaletuista. Toisin kuitenkin kävi ja nyt teen näitä helppoja lettuja usein arkiruuaksi. Lisukkeeksi lettujen kanssa sopii esimerkiksi perunamuusi ja kermaviilikastike.

Susupalajäätelö

• 5 dl vispikermaa
• 1 prk kondensoitua maitoa
• 2 ps Susu-paloja (tai muita herkkuja)
• 4 dl kinuskikastiketta
• ripaus vaniljasokeria

Vispaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen kondensoitu maito. Sekoita joukkoon kaksi desiä kinuskikastiketta ja ripaus vaniljasokeria.

Kaada jäätelö isoon astiaan, jossa sen voi pakastaa. Sekoita joukkoon Susu-palat pieneksi pilkottuina. Voit säästää muutaman palan koristeluun. Käytä loput kastikkeesta koristeluun.

Paras lopputulos tulee, kun maltat pakastaa jäätelöä yön yli!

Tätä jäätelöreseptiä on helppo muunnella mielen ja fiiliksen mukaan. Jos tykkää enemmän marjaisista jäätelöistä, voi kastikkeena käyttää esimerkiksi mansikkakastiketta. Susu-palojen lisäksi voit kokeilla reseptiä Daim-rakeiden, toffeepalojen tai lakritsin kanssa.

Teksti ja kuvat: Vilja Härkönen

0