Elämän ilot koostuvat pienistä asioista

Omaishoitajan arki on vaativaa. Lasta on avustettava syömisessä, pukemisessa ja aivan kaikissa arjen toimissa. Kotona ollessa on oltava läsnä joka hetki. Päivisin Jasper käy Luolavuoren erityiskoulua. Kuukaudessa on kuusi yövapaata, jolloin Jasper on Koskikodissa hoidossa. Noihin vapaisiin kuuluu yksi viikonloppu, jolloin on aika kerätä voimia. Mia on ollut mukana Leijonaemo- toiminnassa, jossa erityislasten vanhemmat haluavat antaa konkreettista apua toisille erityislasten vanhemmille.

Mitä kuuluu? Ihan hyvää. Hirvensalossa on asuttu nyt kaksi vuotta. Asiat alkavat rullaamaan ja Jasperille tärkeät rutiinit ovat löytäneet paikkansa.

Mitä teet työksesi? Koulunkäynnin ohjaaja Luolavuoren koulussa

Mistä ilahdut? Auringonpaisteesta, merestä ja hyvistä ystävistä. Elämän ekstroista ja arjen pienistä hetkistä lasteni kanssa.

Mikä ärsyttää? Omaishoitajana ärsyttää byrokratian rattaat ja se, että kaikki on kaivettava esiin. Pitäisi tietää itse niin monta asiaa.

Miten nukut? Vaihtelevasti, sillä Jasper nukkuu joskus levottomasti ja on oltava valppaana koko ajan.

Miten pidät huolta kunnostasi ja mielenrauhastasi? Käyn kuntosalilla, kun mahdollista. Liikun luonnossa, sillä kunnosta on pidettävä huolta, koska mm. nosteluja tulee omaishoitajalla paljon. Säännöllinen rytmi ja kunnon yöunet auttavat paljon jaksamisessa

Miten rentoudut? Lukemalla kirjoja, saunomalla ja viettämällä aikaa ystävien parissa. Retkeilemällä saaristossa ja Lapin tuntureilla. Kesällä oli viikko omaa aikaa jolloin kukaan ei ”vaatinut” mitään ja se oli todella rentouttavaa.

Ketä/ mitä ikävöit? Lapsuuden huolettomia aikoja ja kesälomia kummitädin ja kummisedän mökillä.

Mikä on mielipaikkasi kotisaarellasi ja miksi? Sellaiset korkeat paikat mistä näkee kauas merelle, Friskalanlahden lehmät, Papinsaaren kävelylenkki. Kaikki nuo.

Mitä kuuntelet? Olen kaikkiruokainen klassisesta rokkiin, josta esimerkkeinä vaikka Apulanta ja suomirock.

Mitä luet? Jännäreitä, dekkareita ja elämänkertoja. Patricia Cornwellin Scarpetta –sarjaa, Liza Marklundia jne.

Mitä katsot? Saksalaisia dekkarisarjoja, luontodokumentteja ja ruotsalaisia Beck-elokuvia.

Minkä unelman haluaisit toteuttaa? Unelmia on paljon ja ne muuttuvat tilanteen mukaan, mutta piilopirtti meren rannalta ja toinen Lapista olisivat mukavia.

Terveisiä? Veljelle joka on asunut täällä noin 20 vuotta: ”Kahvit on jo keitetty.”

Mikä asia kotisaarellasi on mielestäsi oikein hyvin? Saarten palveluihin olen tyytyväinen. Ihmiset ovat täällä ystävällisiä ja tervehtivät toisiaan

Mitä toivoisit kotisaarellesi? Ulkoliikuntapaikkoja ja niihin kuntoilulaitteita. Esteettömiä puistoja ja leikkipaikkoja sekä varsinkin selkeää informaatiota, miten niitä löytäisi.

Haastattelu: Mika Hietakangas
Kuvat: Jaana Heinonen