Ihmisen näköisiä juttuja

Maininkia on tehty samalla porukalla jo useita vuosia. Onkin aika tutustuttaa tekijät lukijoille. Tämä lyhyt juttusarja haastattelee haastattelijat.

Freelancetoimittaja Sini Silván on mainittu lehden kansikuvan tekijänä jo toukokuusta 2009. Tässä lehdessä on häneltä jo 95. perättäinen juttunsa.

Sattumalla on elämässä monesti suuri osa. Vaikkei toimittaja Silvánkaan täysin sattumalta päätynyt Maininkiin saarelaiskaverien ketjua tekemään, sattui hän kuitenkin entisen päätoimittajan Pirjo Huttusen kanssa samalle hierojalle.

– Peurakalliolla oli luontaishoitola, jota piti Pirjo Nieminen. Kävin siellä hierottavana ja hän tiesi minun olevan freelancetoimittaja. Asiakkaana kävi myös Pirjo Huttunen, jolle hierojani antoi yhteystietoni.

Huttunen ja Silván olivat olleet taannoin Radio Sadassa samaan aikaan töissä. Kun silloin kuukauden saarelaisen nimellä kulkeneen juttusarjan tekijä ei jostain syystä jatkanutkaan tointa, päätyi pesti Silvánille.

Yli kymmenen vuoden yhtenäinen juttusarja ei liene tavallista, varsinkaan saman ihmisen tekemänä.

– Se merkitsee itselleni paljon. Ei tällaisia moni saa tehdä, varsinkaan niin että juttusarja toimii ja siitä on tykätty. Ja että se on kantanut kaikki nämä vuodet.

Ajellessaan saarilla, hän näkee taloja, joissa on tullut käytyä ja muistaa niistä tarinoita ja ihmisiä.

– Minulle on syntynyt saarelaisuudesta hieno kuva. Ihmiset kokevat itsensä hirveän vahvasti saarelaisiksi. Ja varmasti Maininki tekee oman osansa yhdistämisessä. Ja kun esimerkiksi Lautturin päiväkodin kohtalon hetket ovat olleet käsillä, minäkin olen myötäelänyt sitä täältä Puistomäestä asti.

Tieteestä ja lääketieteestä kiinnostunut ja niihin erikoistunutkin toimittaja kokee olevansa ydinosaamisalueellaan jutustellessa tavallisten ihmisten kanssa haastattelun lomassa.

– On älyttömän hienoa, että pääsen tutustumaan heihin ihmisinä. Pyrin tekemään sen näköisiä juttuja kuin nämä ihmiset ovat, niin että persoona välittyisi lukijalle asti.

TEKSTI: TIMO NÄRÄ
KUVA: JOHANNES SALOVAARA