Kaasavuori - Muinaistulia rantakallioilla

Suomen rannikkoalueiden karttoja tutkiessaan törmää tämän tästä nimeen Kaasavuori ja sen ruotsinkieliseen muotoon Kasberget. Sana kaasa tarkoittaa näkyvälle paikalle meren rantaan kivistä tai puusta kasattua röykkiötä. Vihollisen lähestyessä puinen kaasa tai kiviröykkiön päälle koottu nuotio sytytettiin varoittamaan ihmisiä lähestyvästä vaarasta.

Saarten oma Kaasavuori löytyy Maanpäästä, Hirvensalon läntisimmästä kärjestä. Jyrkästi merestä kohoava kallio nousee lähes neljänkymmenen metrin korkeuteen. Sen paljaalta laelta aukeavat komeat näkymät Airistolle ja lähisaarille.

Kaasavuorella seistessään voi kuvitella, kuinka joku satoja vuosia sitten tähysti samalta paikalta merelle. Ehkä tuo joku on nähnyt kaukaisuudesta lähestyvän vihollisaluksen hahmon ja tuikannut kalliolla seisovan, riu’uista kootun kaasan kädet täristen tuleen.

Nykyään lähimmäs muinaisten aikojen tunnelmaa pääsee kapuamalla Kaasavuorelle elokuun lopussa, kun vietetään muinaistulien yötä. Silloin vuorelta tähystävä voi nähdä useita kokkoja Airiston hämärtyvillä rannoilla.

Rauhanomaisempaa tunnelmaa kaipaava voi istua kesäisenä iltana lämpimälle kalliolle. Kun ajoittaa vierailunsa sopivasti, voi nähdä höyrylaiva Ukko-Pekan lipuvan keskellä avointa selkää yksinäisenä nököttävälle Loistokarille ja kuunnella laituritanssien säveliä. Näkymän kruunaa Ruissalon taakse laskeva aurinko.

Kaasavuorelle pääsee kätevästi paikallisliikenteen linjalla 53, jonka päätepysäkki on Maanpäässä suoraan Kaasavuoren juurella. Omalla autolla kulkeville on raivattu linja-auton kääntöpaikan reunaan epävirallinen parkkipaikka, johon mahtuu kerralla pari autoa. Se onkin ainoa järkevä pysäköintimahdollisuus. Tiet ovat Maanpäässä kapeita, eikä levikkeitä juuri ole. Auton jättäminen linja-auton kääntöpaikalle on ehdottomasti kielletty. Pyöräilijöillä ei parkkiongelmia ole, sillä Maanpääntie tuo polkijan perille mukavien maalaismaisemien halki.

Kääntöpaikalta eteenpäin jatkavan tien oikealta puolelta lähtee hyvin tallattu polku, joka kaartuu oikealle ja nousee kohti vuoren huippua. Polkuja on paljon, mutta eksymisen vaaraa ei ole. Koko ajan korkeammalle pyrkimällä voi pian nähdä kalliomäntyjen lomasta pilkottavan meren. Maasto on helppokulkuista. Käveltävää tulee kolmisen sataa metriä suuntaansa.

Perillä maisemat palkitsevat houkutellen istahtamaan ja tuijottelemaan merelle. Nyt on sopiva hetki kaivaa esiin eväät ja nauttia maisemista.

Geokätkö ”Kaasavuori”: https://coord. info/GCREDT

Kirjoittaja on parikymmentä vuotta Saarilla asunut innokas retkeilijä ja geokätköilijä.

TEKSTI JA KUVA: SAMI PYÖRRE