Leikkiä riittää - Pakkasillakin

Laura Jokela nauttii työstään perheiden parissa. Vapaa-aikana hän kuluttaa lenkkipolkuja ja ahmii äänikirjoja. Kotiseudulta Kakskerrasta puuttuu Jokelan mielestä vain yksi asia.


Lunta on lähes polviin saakka. Nooa Tasto etenee määrätietoisesti Myrskypuiston lumisinta laitaa – kunnes kellahtaa hankeen. Laura Jokela kannustaa 2-vuotiasta nousemaan takaisin pystyyn. Pikkumies tekee työtä käskettyä: ottaa tukea maasta, ojentaa jalkansa ja nostaa selkänsä pystyyn. Taas matka jatkuu sisukkaasti.


– Lunta on, mutta kyllä menoa riittää, Jokela naurahtaa.


Jokela ja hänen työparinsa Netta Maunuvaara ovat tuttuja kasvoja monelle haarlalaiselle lapsiperheelle. Kaksikko vetää arkiaamupäivisin puistotoimintaa Vihurissa, Myrskypuiston leikkipaikassa.


– Täällä leikitään, lauletaan, lorutellaan, jumpataan. Pääpaino on vapaassa leikissä ja sosiaalisten taitojen opettelussa.


Vastaavanlaista puistotoimintaa järjestetään myös Kukolassa, Tammilehdon leikkipaikalla. Puistotoiminta on Turun kaupungin järjestämä avoin varhaiskasvatuspalvelu, joka on tarkoitettu 1,5–6-vuotiaille kotihoidossa oleville lapsille. Puistotoiminta on pienelle ihmiselle esimerkiksi kevyt tapa harjoitella päivähoidossa oloa.


– Tämä on usein perheiden ensikosketus varhaiskasvatukseen, Jokela vahvistaa.


Puistotoiminta on myös perhetyötä. Yhteistyö perheiden kanssa on tiivistä.


– Perheet tulevat tässä tutuiksi, aivan eri tavalla kuin päiväkodin arjessa.


– Meiltä kysytään paljon vinkkejä. Se on tosi kivaa. On ihanaa, kun voi olla avuksi, Jokela jatkaa.


Iso tukipilari Jokela saarelaisille lapsiperheille onkin vuosien varrella ollut. Myrskypuiston lisäksi hän työskentelee Haarlan päiväkodissa. Aiemmin Jokela toimi 10 vuotta perhepäivähoitajana.


– Tällä hetkellä opiskelen töiden ohella oppisopimuksella kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa.


KAKSKERRASSA 20 VUOTTA


Haaveena oli oma talo. Laura Jokela etsi maanrakennusalan yrittäjänä toimivan Heikki-puolisonsa kanssa tonttia. Paljasjalkaisille turkulaisille oli selvää, että näillä leveyspiireillä pysytään. Oiva tontti löytyi sattumalta Kakskerrasta. Jokelat rakensivat omakotitalonsa unelmapaikalle keskelle metsää.


– Huhtikuussa tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun muutimme tänne, Laura Jokela, 43, laskee.


Perheeseen kuuluvat pojat Urho ja Aaro. 15-vuotias Urho suorittaa peruskoulutaipaleensa loppumetrejä Syvälahdessa, 17-vuotias Aaro opiskelee Turun ammatti-instituutissa rakennusalaa.


Sillä aikaa, kun Jokelat ovat asuneet Kakskerrassa, saaret ovat muuttuneet valtavasti.


– Todella paljon, Laura Jokela puistattelee.


– Varsinkin Haarlan seutu. Eihän siellä ollut parikymmentä vuotta sitten kuin pari kerrostaloa ja rivaria. Kaupasta ei ollut tietoakaan.


Kakskertaan hän ei sen enempää palveluja kaipaa. Jos maaseudun rauhaan muuttaa, on hyväksyttävä, ettei ostoksille pääse jalkapatikalla.


– Toivon, että Kakskerran luonne säilyy nykyisellään, Jokela jatkaa.


– Parasta on luonto ja oma rauha ja se, että loppupeleissä palvelut ovat kuitenkin lähellä. Meiltä on 20 minuutin ajomatka Turun keskustaan.


Ruokakauppaostokset on usein tapana tehdä saarilla.


– Mutta välillä täytyy käydä Kupittaan Cittarissa, kun alkaa tehdä niin paljon mieli heidän caesarsalaattiaan, Jokela nauraa.


Ainoa miinuspuoli on koulu. Vastustuksesta huolimatta kaupunki lakkautti Kakskerrastakoulutoiminnan 2007. Jokeloiden jälkikasvu ei siis ehtinyt käydä lähikouluaan.


– Meidän kohdalla Haarlan koulu toimi hyvin, mutta silti Kakskerran koulun lakkautus harmitti. Sille olisi ollut tarvetta. Olisi vieläkin.


Jokela ei ole tuntonsa kanssa yksin. Kakskertaseura teki pari vuotta sitten kyselyn, josta ilmeni, että koulu on yksi niistä palveluista, jonka paikalliset mieluiten haluaisivat kotisaarelleen.


ERITYISEN ONNELLINEN TALVESTA


Vaikka Myrskypuistossa ei pääse talviaikaan tekemään hiekkakakkuja ja liukumäen portaatkin ovat jäässä, ei se leikkejä haittaa. Pulkat ja lumilapiot ovat olleet alkuvuoden kovassa käytössä. On rakennettu lumiukkoja ja laskettu mäkeä.


– Sää on melko pitkälti pukeutumiskysymys, Jokela muistuttaa.


– Ei tätä työtä voisi tehdä, jos olisi vilukissa.


On toki säälläkin rajansa. Jos lämpötila laskee yli 12 pakkasasteeseen, päivän puistotoiminta saatetaan perua.


– Mutta aina katsotaan tilannekohtaisesti. Siihen pyritään, että saataisiin pidettyä puistotoimintaa talvellakin.


Vaikka töissä Jokela pääsee ulkoilemaan paljon, se ei riitä. Vapaa-aikana hän suuntaa usein lähimetsien poluille.


– Olen koukussa äänikirjoihin! Kuuntelen niitä lenkillä ja kotitöitäkin tehdessä.


Juuri nyt Laura Jokela on erityisen onnellinen talvisesta talvesta. Lumesta, jäästä, pakkasista. Jokaisessa vuodenajassa on oma hohtonsa.


–Olen tilannut tätä säätä maaliskuun loppuun saakka, hän hymyilee.


Lisätietoja leikkipuistotoiminnasta löydät Turun kaupungin nettisivuilta. Toiminnan maksu on 23 - 27 euroa kuukaudessa, riippuen lapsen tuntimääristä.


TEKSTI JA KUVAT: MARIA SUOMI

0