Lukuvinkki: Romantiikka herättää historian

Toimittaja Virve Myllymäen lukuvinkki tarjoaa ajankohtaisia elämyksiä kirjojen maailmaan.

Turku on taustanäyttämönä Ann-Christin Antell´n esikoisromaanissa. Faktan ja fiktion sopivassa sekoituksessa romaanin päähenkilö asemoituu 1800-lopun Turkuun ja sitä ympäröiviin Maarian ja Kaarinan pitäjiin. Nuori papinleski, rohkea ja oma-aloitteinen Jenny Malmström on muuttanut leski-isänsä, rovasti Stenroosin luo Kaarinan pappilaan.

Jenny toimii aktiivisesti Rouvainyhdistyksessä, joka pyrkii auttamaan vähäosaisia. Yhdistys innostuu tupakkatehtailija Rettigin rakennustoiminnasta, jonka tarkoituksena on kohentaa tehtaan työväestön asumisoloja. Rouvainyhdistys ottaa tehtäväkseen houkutella myös muita turkulaisia liikemiehiä toimimaan Rettigin tavoin. Jennyn kontolle tulee puuvillatehtailija Barker. Johtajan sijasta Jenny kohtaa tämän pojan, Fredrikin, joka käytöksellään sekä ärsyttää että hämmentää Jennyä.

Jenny joutuu puntaroimaan rakkauden ja realismin kesken. Fredrik Barkerin lisäksi hänellä riittää muita ihailijoita, kosintaan saakka. Jenny hurmaa älyllään, nokkeluudellaan ja hyväntahtoisuudellaan. Hän edustaa itsellistä naistyyppiä, joka haluaisi pärjätä omillaan. Hän purnaa avoimesti naisten asemaa miesten maailmassa. Tuon ajan miehille Jennyn ajatukset tuntuvat paikoin radikaaleilta.

”Kun naiset pääsevät töihin, heidän ei tarvitse olla enää miehistä riippuvaisia. Ensimmäinen ehto naisten edistymiselle on henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu.”

Maarian pappilaan tulee uusi kirkkoherra Ivar Tallgren perheineen. Jenny ystävystyy rouvan kanssa. Muinaishistoriasta ja arkeologista kiinnostunut Jenny Maria Tallgren on priimus moottorina Koroistenniemen kaivauksissa, jossa Jennylläkin on tärkeä rooli.

Teksti etenee sujuvan loogisesti. Historian ja romantiikan yhdistelmä toimii, miljöö herää henkiin ja arjen ajankuva on tarkkaa. Vastaus henkilöiden todenperäisyydestä on kirjan lopussa, jossa on lyhyt esittely kirjassa esiintyvistä historian henkilöistä. Ann-Christin Antell on turkulainen kirjastonhoitaja, joka on opiskellut arkeologiaa ja historiaa. Ilmankos päähenkilö on mukana sekä Turun kansankirjaston avajaisissa että Koroistenniemen kaivauksissa.

Tiesitkö muuten, että 1800-luvun lopussa Maarian ja Kaarinan pappilat olivat myös ”luotolaisten” hengellisiä keskuksia? Hirvensalo ja Satava kuuluivat Maarian seurakuntaan ja Kakskerta Kaarinaan.

Antell, Ann-Christin: Puuvillatehtaan varjossa, Gummerus, 2021, 335 s. (Puuvillatehdas-sarjan 1. osa)

Virve Myllymäki