Mihin tallettaa tuhansien kuvien kokoelma?

Puoli vuosisataa Hirvensalon saaren historiaa odottaa pääsyä arvoiseensa huomaan. Hirvensalon omakotiyhdistyksellä on hallussaan liki 10 000 hirvensalolaisen kotiseutuaktiivin ja harrastelijavalokuvaaja Matti Äärilän diakuvaa. Niille pitäisi nyt saada paikka, jossa ne lajiteltaisiin, arkistoitaisiin ja kuvissa olevat ihmiset ja tapahtumat tunnistettaisiin.

Matti Äärilä (1938-2014) oli mukana kameransa kanssa lähes kaikessa, mitä Hirvensalossa tapahtui 1950-luvulta aina 2000-luvulle saakka. Hän asui lähellä Haarlaa sijaitsevassa Maunulan talossa, joka on yksi Hirvensalon kantatiloista. Matti Äärilän kuoltua hänen sisarensa Leena Äärilä oli yhteydessä Hirvensalon omakotiyhdistyksen silloiseen puheenjohtaja Jari Hlavatyyn ja tarjosi kokoelmaa yhdistyksen haltuun.

– Oli aivan selvää, että mittava kokoelma piti ottaa yhdistyksen huolehdittavaksi. Otimme talteen myös Matille siirtynyttä Hirvensalon Nuorisoseuran arkistoa, minkä Matti ottanut talteen Nuorisoseuran myytyä talonsa Turun kaupungille. Yhdessä ne muodostavat historiallisesti merkittävän kokoelman saaren kehityksen kannalta, Jari Hlavaty sanoo nyt.

Äärilän kuvakokoelmassa on paperikuvia, diakuvia ja digikuvia. Tuhannet mustavalkoiset ja 70-luvulta lähtien värilliset kuvanegatiivit omakotiyhdistys huolehti heti talteen Turun museokeskukseen. Samoin sinne tallennettiin Matti Äärilän Hirvensalon eri taloista keräämiä saarelaisten itse ottamia paperikuvia ja Äärilän ottamia kuvia puumerkeistä, joilla ennen vanhaan allekirjoitettiin esimerkiksi maanvuokrasopimukset.

TAVOITTEENA TUNNISTAA

Nyt paikkaa etsii 10 000 diakuvan arkisto. Ne pitäisi käydä läpi ja digitoida. Urakka on valtava, eikä rahaa työhön ole vielä löytynyt lukuisista rahoitushauista huolimatta.

Omakotiyhdistys aikoo tarjota diakuvien kokoelmaa Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitokselle. Kokoelma pitäisi tallentaa oikeaoppisesti niin, että se säilyisi kokonaisena ja oikein tutkittuna tuleville polville.

Kuvien ihmisistä ja tapahtumista on tunnistettu vasta vain pieni osa omakotiyhdistyksen voimin. Työtä on auttanut se, että Äärilä oli huolellisesti merkinnyt kuva- ja dialaatikot vuosilukujen mukaan. Suurin osa kuvista on kuitenkin vailla aikoja, nimiä ja paikkoja.

– Parhaimmillaan saarella järjestettäisiin tapahtumia, joissa voitaisiin yhdessä tutustua kuviin ja antaa niiden ihmisille merkitys. Kyse
on yhteisen muistin luomisesta saaren historiaan, omakotiyhdistyksen hallituksen jäsen Markku Hyvönen kuvailee.

KUVAT KERTOVAT MUUTOKSESTA

Äärilän kuvat kertovat valtavasta muutoksesta Hirvensalon saarella. Kuvamaailma alkaa hyvin yhteisöllisestä maatalousyhteiskunnasta, jossa kokoonnuttiin iltamiin tanssimaan tanhuja kansallispuvut päällä ja päättyy nykyaikaiseen asuinalueeseen, jossa ei aina edes tunneta naapureita.

Matti Äärilän kuvissa keskiössä on aina ihminen tapahtumien yhteydessä. Kuvissa on yhteisöllisiä tapahtumia, Hirvensalopäiviä, syntymäpäiviä, puiden istuttamisia, rakennettua ympäristöä. Muutamissa kuvissa kulkee kettu tai peura Matin kotitalon pihalla.

– Kuvilla on valtava voima. Ne ovat katse yhteiseen menneisyyteen. Äärilän kuvasarja on lisäksi vielä hyvin pitkä, yli puoli vuosisataa. Olisi tärkeää saada mennyt talteen oikealla tavalla, Hyvönen sanoo.

TEKSTI: SAARA MALILA,
HIRVENSALON OMAKOTIYHDISTYS