Mitä kuuluu Sanna Jokela?

Mitä kuuluu? utelee kanssasaarelaisen kuulumisia. Juttusarjassa tavalliset kansalaiset avaavat arkeaan.

 

Kartat ja retkeilyreitit löytyvät yleensä älypuhelimella sähköisesti. Viime syksynä eräässä tapahtumassa oli puhetta, että paperisella kartallakin on vielä tarvetta. Siitä kehkeytyi ajatus saada Satavan ja Kakskerran alueen ulkoilu- ja retkeilyreittejä tulostettavaan muotoon. Kartan löydätMainingin keskiaukeamalta.

 

No, mitä kuuluu?
Oikein hyvää! Olen juuri osallistumassa nuorten teknologiavaikuttajien Girls in ICT -tempaukseen ja hauska kuunnella webinaaria, jonka nuoret he ovat itse järjestäneet muutamalle koululle teknologiasta, tasa-arvoasioista sekä tiedon saavutettavuudesta.

 

Kuvaile itseäsi kolmella sanalla!
Innostuva, hassu ja lyhyt.

 

Millä lempinimellä sinua kutsutaan?
No harvoin kutsutaan lempinimillä, joku käyttää vielä vanhaa sukunimeä Mujunen.

 

Mitä teet työksesi?
Olen paikkatietoasiantuntija ja vuoden alusta aloitin toimitusjohtajana Gispo Oy:ssä. Teen työkseni siis karttojen kanssa hommia esimerkiksi kuntien kanssa. Nyt työn alla on retkeilykarttapalvelun määrittelyä Tampereen kaupungille, Väylävirastolle liikennemerkkitietojen kenttätyökalun testausta ja UNESCOlle sovelluskehitystä koulujen saavutettavuustyökaluun liittyen.

 

Mikä oli lapsuudessasi haaveammattisi?
Taisi olla pitkään perinteinen toive olla eläinlääkäri, mutta myös opettaja ja kultaseppä, jotka olivat vanhempieni ammatit. Tähtitieteilijäksi myös haaveilin, kunnes luin Mauri Kunnaksen Suuri Avaruuskirja ja paras kuva siellä oli, kun avaruusseikkailijat palasivat maahan. Kai siksi minusta tuli maantieteilijä.

 

Mihin tekisit työksesi, jos vaihtaisit nyt alaa?
Perustaisin antiikkikaupan, jonne kukaan ei löytäisi ja rohmuaisin sinne kaikkea outoa kamaa. Tai alkaisin puutarhuriksi omalle pihalle.

 

Mihin työhön sinusta ei olisi?
Kassatyö. Sitä tuli kokeiltua opiskeluaikoina, se ei itselle sopinut ollenkaan.

 

Miten aamusi alkoi tänään?
Aamupalapöydästä sujuva siirtyminen viereiseen huoneeseen työpisteelle. 19-vuotias Mörkö-kissa vaati myös kovaäänisesti ruokaa.

 

Mikä oli tämän viikon piristys?
No tämä Girls in ICT-päivä, joka on Planin sekä Future Femalen tempaus, jossa olen saanut mentoroida nuoria tyttöjä teknologia-alalle yhdessä muiden mentoreiden kanssa.

 

Entä harmin aihe?
Osallistuin yhteen virtuaalikonferenssiin, joka oli suht huonosti järjestetty ja tuntui, että siinä kului vain aikaa hukkaan. Toivottavasti kohta taas pääsen tapaamaan ihmisiä ihan livenä, on se kuitenkin aivan eri juttu – varsinkin tapahtumien osalta.

 

Mitä odotat ensi viikolta?
Ensi viikolla on firman kevättempaus ja ihana nähdä kollegoita, vaikkakin vielä pienissä tiimeissä ja ollaan ulkosalla turvaväleillä. Samoin odotan multakuormaa pihalle ja pääsen istuttelemaan kukkia!

 

Missä päin asut?
Satavassa, melkein keskellä saarta.

 

Minkälainen olisi unelmakotisi?
Tämä taitaa olla se unelmakoti, rakennettiin 2014 talo tänne sukukommuuniin ja rakennus tuli parilla rekalla paikalleen ja niitattiin yhteen muutamassa päivässä. Mutta joku vanha saariston maatila mökkinä tai vaikkapa keskustan jugendlinna voisi olla myös aika hieno. Tavoitteena olisi, että eläkepäivillä voisi sitten jugendlinnasta astua alas jokirantaan ja käydä ystävättärien kanssa brunssilla.

 

Mitä harrastat?
Puutarhanhoitoa ja sisustusta

 

Mitä harrastusta olisi kiva kokeilla?
Olen katsonut nyt liikaa Suurta keramiikkakisaa Ylen Areenasta. Siksi valitsen savenvalannan.

 

Mikä naulitsee sinut tv:n ääreen?
Hyvät koukuttavat sarjat, usein eurooppalaiset rikossarjat. Tai sitten puutarhaan tai sisustukseen liittyvät hömppäsarjat, ne ovat kivaa lounasseuraa etätyöntekijälle.

 

Minkä kirjan luit viimeksi?
Työn alla on Anni Kytömäen Margareta, mutta se on jotenkin ehkä liian hienoa kirjallisuutta itselle. Ehkä pitää lukea joku Remes tähän väliin.

 

Mitä kirjaa suosittelisit lukijoille?
Mahtava Morris ja sivistyneet siimahännät, Terry Pratchett. Sopivan kevyttä ja hassua luettavaa, jossa viittauksia vanhoihin satuihin.

 

Mistä unelmoit?
Kesästä, terasseista, halauksista ja leppoisasta elämästä.

 

Miten rentoudut?
Tonkimalla puutarhaa ja kääntelemällä kiviä.

 

Miten päädyit saarelle?
Täytyy kysyä äitiltä ja iskältä, kai jotenkin autossa kaukalossa. Olen asunut pienestä asti Satavassa ja paluumuutin takaisin seitsemän vuotta sitten vanhempien, siskon ja serkun naapuriin. Kovasti yritettiin etsiä muualta kämppää, mutta nyt en vaihtaisi mistään hinnasta pois.

 

Mikä on mielipaikkasi kotisaarellasi ja mikä tekee siitä mieluisan?
Täällä on monta hienoa paikkaa, Marielundin huvilassa vietettiin häät, Kakskerran kirkossa on ihana tunnelma, Brinkhallin rannassa mahtavat uintimahdollisuudet ja muinaismuistoista nunnatarha ja vanhat venäjän armeijan uunit ovat jänniä paikkoja. Rakastan metsiä ja kallionhuippuja. Mutta täytyy sanoa, että oma piha ja yhteislaituri on kyllä parhaimpia paikkoja.

 

Mitä extreme-lajia haluaisit joskus kokeilla?
Benjihyppy on jäänyt vielä tekemättä ja luultavasti jääkin, koska minulla on törkeä korkeanpaikan kammo.

 

Mihin vuoteen palaisit ajassa taaksepäin, jos voisit?
Ehkä menisin useampaan vuoteen vain tarkkailemaan mitä silloin tapahtuikaan. En haluaisi muuttaa mitään, mutta ehkä haluaisin naureskella samoille jutuille mitä silloin joskus tehtiin. Vuoden 1993 kesään, jossa pyöräiltiin kylillä ja juostiin kallioilla ja hypittiin vaatteet päällä mereen. Vuoden 1999 uuteen vuoteen ja siihen hypeen, kun vuosituhat vaihtui. Vuoteen 2008 katsomaan meidän häitä, jotka oli superhauskat ja kesän kuumimpana päivänä. Ja ehkä siihen hetkeen kun lasten kanssa tultiin synnäriltä kotiin vuosina 2010 ja 2013.

 

Minkä asian nyky-yhteiskunnassa muuttaisit?
Että kenenkään taustoilla ei olisi merkitystä oman uran edistämisessä.

 

Mihin taas olet tyytyväinen?
Suomessa meillä on kaikki yleisesti ottaen todella hyvin, eniten nyt tällä hetkellä pitää kehua terveydenhuoltoa ja koronatestauksen helppoutta.

 

Oletko tehnyt muutoksia elämääsi ilmastonmuutosta silmällä pitäen?
Ollaan vähennetty perheessä lihan syöntiä, hankittiin aurinkopaneelit ja sähköauto. Työreissuilla käytän julkisia välineitä matkustamiseen. Vielä voisi toki tehdä enemmänkin.

 

Mihin tapahtumaan osallistuit viimeksi?
Ruotsin Kartdagarna, eli virtuaaliset paikkatietomessut.

 

Mihin tapahtumaan aiot osallistua seuraavaksi?
Firman kevättapaaminen.

 

Mitä kysyisit itseltäsi vuonna 2025?
Selvisikö viime vuonna istutettu wisteria, eli sinisade talvista?

 

Kartta löytyy painettuna Kakskertaseuran ilmoitustaululta Satavan sillan vierestä ja pdf-versio Kakskertaseuran kotisivuilta.

 

Teksti: Mika Hietakangas
Kuvat: Jaana Heinonen

Lataa kartta tästä
0