Mitä kuuluu toimittajille?

Maininkia on tehty samalla porukalla jo useita vuosia. Onkin aika tutustuttaa tekijät lukijoille. Tämä lyhyt juttusarja haastattelee haastattelijat.

Tällä kertaa tapaamme Mitä kuuluu ja Pienten puolella -juttusarjoja tekevät Jaana Heinosen ja Mika Hietakankaan Kakskerran Erän laavulla. Nokipannun kuumetessa kaksikko kertasi vuosiaan Mainingin parissa.

Jaanan otoksia on lehden sivuilta voinut ihastella jo kohta vuosikymmenen. Lehden perustaja Pirjo Huttunen pyysi häneltä alkuun kuvia lehdessä julkaistavaksi.

– Olemme vanhoja työtuttuja ja hän otti yhteyttä, koska oli nähnyt sosiaalisessa mediassa valokuviani. Sitten hän pyysi minua tekemään gallupia, jonka jälkeen tuli sitten Pienten puolella, Jaana kertoo.

Mika päätyi kirjoittamaan vierailtuaan Hirvensalo-seuran retkellä vartiolaiva Uiskolla loppuvuodesta 2013.

– Alus ja kokemus oli niin mielenkiintoinen, että halusin jakaa sen lukijoille. Sen jälkeen pyydettiin tekemään Mitä kuuluu -palstaa, Mika avaa.

Juttusarja syntyy yhteistyössä Jaanan kuvatessa ja pariskunnan jutellessa haastateltavan kanssa yhdessä.

– Minä puhun ummet ja lammet ja Jaana aina välillä koettaa muistuttaa, mistä piti taas kysyä, Mika virnistää.

Hirvensalossa asustava pariskunta valikoi haastateltavansa tapahtumista tai saarilla muuten heihin törmätessään.

– Juttuja tehdessä olen pistänyt merkille, että aika usein olemme Satavassa tai Kakskerran puolella. Tykkäämme muutenkin liikkua täälläpäin ja ehkä juuri siksi tapaamme tänäänkin täällä Kakskerrassa, Mika pohtii.

Mielikysymyksekseen pariskunta sanoo tiedustelun siitä, mitä extreme-lajia haastateltava haluaisi joskus kokeilla. Tähän Mika kertoo tarinan haastattelutilanteesta luontovalokuvaaja Jukka Lämsän kanssa. Lämsä oli luennoinut Kakskertatalolla kuvausmatkoistaan ja kertoi tarinaa Kamtšatkan niemimaalta taustallaan
kuva kohti juoksevasta karhusta.

– Kuvauspaikalla oli 20 – 30 karhua kalassa. Kun yksi teki valehyökkäyksen kohti, alkoi Jukan mukaan aseistettu opas jo koputtelemaan olkapäähän, että nyt olisi syytä hiukan siirtyä etäämmälle. Kysyttäessä Jukalta kysymystä juttusarjaan hän vastasi, ettei ole ollenkaan sellainen extreme-ihminen, Mika nauraa.

Entä miten pariskunta vastaisi itse mielikysymykseensä?

– Kuumailmapalloilua haluaisimme koettaa. Siitä on Jaanan kanssa joskus ollut puhetta. Ja tietysti mukana pitäisi olla pieni puhallusputki, Mika nauraa jälleen.

TEKSTI JA KUVA: TIMO NÄRÄ