Pääkirjoitus: Hybridimalli

Mainingin pääkirjoitus yhdistellään liimalla ja teipillä pärekorista, jossa päätoimittaja säilyttää  keskeneräisiä kolumneja, mielipidekirjoituksia, pakinoita ja kommentteja.

 

Päivänpolttava teknosana, hybridi, näkyy monessa.


On hybridiä pyykinpesukonetta, joka pesee ja kuivaa, fillaria, jossa on ominaisuuksia maastoon ja  santateille, sekä ehkä tunne tuimpana auto, joka kulkee sekä sähköllä, että petroolilla.


Itse sana merkitsee yhdistelmää. Alun perin biologiassa käytetty termi tarkoitti kahden lajin  risteymää. Sodastakin on sanaa käytetty, mutta nyt pu hutaan eritoten kahden eri tekniikan, tai  ainakin tavan, yhdistelmää.


Maininkikin on nyt hybridi, vaikkei se vielä kuivaa, kulje sepelillä tai ole pistorasiasta ladattava. Mainingin voi nykyään vastaanottaa joko ilmaisjakeluna tai tilattuna.

Miksi sitten tilaisit ilmaisjakelun, jonka voi nimensä mukaisesti saada kustannuksitta kotilaatikkoon kannettuna? Syitä kaiketi on useita. Yksi haluaa lehden kaupunkiasuntoonsa kesämökin lisäksi asuessaan syyskuusta huhtikuuhun poissa jakelualueelta. Toinen taas ei välitä ilmaisjakelusta, mutta Maininki kyllä maittaisi. Kolmas ei muista ikinä käydä ajoissa noutamassa lehteä marketista ja haluaa varmistaa oman numeronsa saamisen. Neljäs tilaa vain tukeakseen paikallisaviisia. Viides osti sen lahjaksi lapselle, jolla on ilmaisjakelukielto. Kuudes haluaa lehden kesämökilleen, vaikka aviisi saareen kaupunkiasuntoonkin löytää.

Syitä on useita, kuten hybridiauton, -fillarin tai-pyykkikoneen ostollekin. Sama pätee myös hybridilehden tekemiseen. Toimituksessa syitä on pohdittu tältäkin kantilta.


Halutaan tarjota mahdollisuus tilaamiseen, jolloin tuote muuttaa ilmaisjakelulokerosta premium-osastoon. Halutaan miettiä luontoarvoja ja painaa vain välttämätön määrä lehtiä. Halutaan antaa mahdollisuus saada lehti kotiin, vaikka laatikossa olisi ilmaisjakelukielto. Halutaan antaa saarelaisille  mahdollisuus tukea koronan runtelemaa paikallislehteä edes hieman. Halutaan mahdollistaa lehden saanti mahdollisimman pienellä vaivalla.


Ehkä tärkeimpänä hybridimallissa on kuitenkin lehden tarjoaminen mahdollisimman laajalle  yleisölle ja entistä useammalle silmäparille. Lukijalle lehti pohjimmil taan kuitenkin tehdään. Ei postia, marketin eteistä, saati keräyspaperisäiliötä varten.