Siltahanke myötätuulessa

Kevyenliikenteensilta Lauttarannasta Korppolaismäkeen astui askelen lähemmäs toteutusta. Mantereen puolelle on suunnitteilla myös ravintola ja pienvenesatama.

Turun kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi hankesuunnitelman teräsrakenteisesta putkipalkkisillasta maaliskuun lopulla. Vanhan hirvensalonsillan paikalle kaavailtu kulkuyhteys olisi avattavissa veneilijöiden alipääsyä silmällä pitäen. Silta suljettuna suunniteltu alituskorkeus olisi kolmisen metriä, joten moni matkavene solahtaisi siitä vielä alta.

Siltaa lämmitettäisiin lämpöpumppuratkaisulla meriveden lämmöstä ja pysyisi näin talvipakkasillakin sulana. Hintaa koko komeudelle arvioidaan tällä hetkellä kertyvän 3,85 miljoonaa euroa. Hanke odottaa nyt investointisuunnitelmaa sekä kaupunginvaltuuston että -hallituksen hyväksyntää.

– Lautakunnan päätös tarkoittaa sitä, että olemme selvittäneet mahdollisista vaihtoehdoista sen meidän mielestä parhaan, mutta siltahanketta ei ole vielä sen tarkemmin aikataulutettu. Itse aikataulutus tapahtunee vuoden sisällä ja veikkaan, että tarkemmat päätökset investoinnin toteuttamisesta tehdään sitten muutaman vuoden sisällä, kertoo Turun kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja Saara Ilvessalo.

Rakennusurakka tuskin siis alkaa vielä muutamaan vuoteen, mutta Ilvessalo uskoo toteutuksen tulevan suhteellisen nopeastikin.

– Rahallisesti tässä puhutaan kuitenkin suhteellisen pienestä summasta verraten niihin liikenteellisiin haasteisiin, joita sillalla on mahdollista ratkaista. Varsinkin jos vertaa vaihtoehtoisiin rakenteisiin ja ratkaisuihin, jotka ovat usein huomattavasti kalliimpia.

Uutta siltaa odottavien saarelaisten joukkoon lukeutuu myös yrittäjä Kimmo Kotro, jota projekti kiinnostaa liikkumisen lisäksi myös yritysnäkökulman osalta.

Kotron yrityksen rakennuslupahanke Port Aboan alueelle, juuri kaavaillun sillan Korppolaismäen päähän, on ollut jo tovin rakennusvalvonnassa käsittelyssä.

– Aikatauluja on tässä tullut ja mennyt tämän projektin kanssa, mutta jos optimistisesti ajatellen saisimme syksyllä rakennusluvan, voisi ensi vuoden vappuna pidellä avajaisia, yrittäjä maalailee.

– Aikataulun puuttumisen vuoksi on ollut hankala sitoa vuokralaisia hankkeeseen. Siltaa pidän kyllä pelkästään positiivisena asiana.

Sillanpieleen on suunnitteilla reilun 400 neliömetrin ravintolatila, pienvenesatama ja polttoaineen jakeluasema. Viereisten kerrostalojen asukkaat ovat olleet hanketta vastaan muun muassa ravintolalle kulkevan Kölikadun ahtauden takia. Naapureiden huomautuksia rakennuslupaan pyydettiin maaliskuun lopulla, joten lupa-asia jatkanee pyörimistään byrokratian rattaissa vielä tovin.

TEKSTI: TIMO NÄRÄ
SILTAKUVA: TURUN KAUPUNKI
RAVINTOLAN VIITEKUVA: HAROMA & PARTNERS ARKKITEHDIT