Siskåt lavalla

Vuonna 2017 alkunsa saanut aikuisten naisten tanssiryhmä Siskåt ponnistaa tanssimisen riemusta lavalle. Yksi esiintyminen laukaisi halun esiintyä lisää. Nyt naiset ovat käyneet jo SM-kisoissa saakka.

Kaikki sai alkunsa Turun Naisvoimistelijoiden Nia-tanssiryhmän joulunäytöksestä. Ryhmäliikuntapohjainen Nia toi yhteen naisiston, joka päätti perustaa oman tanssiryhmänsä.

– Esiintymisen jälkifiiliksissä totesimme esiintymiskokemuksen olleen niin ihana, että sitä on pakko jatkaa. Siitä syntyi Siskåt, hirvensalolainen kuvataiteilija Elina Ruohonen kertaa.

Tanssiryhmästä löytyy kokemusta esiintymisestä laidasta laitaan, toisille se on tuttu juttu, joillekin ensikerta. Yhdistävä tekijä on kuitenkin intohimo tanssiin. Kuuden tanssijan lisäksi mukana on kakskertalainen koreografi Veera Salokangas. Pian perustamisen jälkeen Siskåt päättivät ottaa osaa myös tanssin SM-kilpailuihin naisten +45 vuotiaiden ryhmään. Kisoissa ryhmä pääsi 8. sijalle.

– Taso oli siellä aivan huima. Olemme rohkeita, kun menimme sinne tällä taustalla, Ruohonen nauraa.

Kerran viikossa harjoitteleva ryhmä kokoontuu sunnuntai-iltaisin.

– Yleensä sunnuntait ovat veteliä päiviä. Tanssitreeneistä saa virtaa koko seuraavalle viikolle. Tämä on sellainen liikuntamuoto, ettei se tunnu väkisin treenaamiselta, vaan liikunnan hyödyn saa ikäänkuin kaupanpäälle.

Seitsemästä naisestä viisi asuu saarilla. Juuri ennen lehden ilmestymistä on Syvälahden koululla pidetty Turun Naisvoimistelijoiden joulunäytös, jossa esiintymässä ovat myös Siskåista innostuneiden nuorempien naisten tanssiryhmä Pikku-Siskåt.

Vaikka esiintyminen ei ole ryhmän päätarkoitus, tuo se lisää motivaatiota treenaamiseen.

– On arvokasta, että uskaltaa mennä lavalle esiintymään, rohkeasti, ylpeänä omana itsenään. Pääfiilis tässä kaikessa on hauskuus ja yhteinen ilo, Ruohonen tiivistää.

Tanssista kiinnostuneet ovat tervetulleita kokeilemaan tammikuun aloitukseen. Lisätiedot ja ilmoittautumiset, Veera Salokangas, veera@pistehyvinvointipalvelut.fi

Kuvassa My Body, My Art tanssiteoksessa nähdään kuvataiteilija Elinan Ruohosen maalausteos, jonka tanssijat rakentavat pala palalta. Kuvassa vasemmalta Johanna Sillanmäki, Anne Syvälahti, Reija-Leena Hänninen, Tiina Koilahti, Pia Partanen ja edessä lattialla Elina Ruohonen.

TEKSTI: TIMO NÄRÄ
KUVA: MERJA OTRONEN