"Taidetta ei tarvitse ymmärtää"

Satuitko poikkeamaan kesällä 2019 Brinkhallin kartanossa taidenäyttelyssä? Osa tämän aukeaman töistä oli myös siellä näytillä ja siksi ne saattavat vaikuttaa tutuilta.

Hirvensalolainen taiteilija ja graafinen suunnittelija Eveliina Tommola kertoo aloittaneensa taiteen parissa vasta pitkälti aikuisiällä, itse asioita opiskellen.

– Moni itseään taiteilijaksi tituleeraava on käynyt alan kouluja ja opiskellut ulkomailla. Joskus leikittelin itsekin ajatuksella taiteen opinnoista, mutta lasten saamisen jälkeen leipätyön jättäminen ja alalle heittäytyminen ei tuntunut järkevältä vaihtoehdolta, nainen nauraa. 

Taiteen tekeminen on Tommolalle – vaikkakin vakava sellainen – intohimoinen harrastus. Se on myös oma pakopaikka ja henkireikä arjen keskellä.

OMAN NÄKÖISTÄ, VAIKKA ABSTRAKTIAKIN

Tuntuu yllättävältä, mutta Brinkhallin näyttely oli Tommolan ensimmäinen.

– Olen istunut teosteni päällä ja vasta nyt rohjennut niitä näyttää. Näyttelyn jälkeen onkin sitten ollut melko tasainen tilaustöiden virta ja hyvä niin.

Akryyli- ja öljymaalaukset, sekä lyijy- ja hiilityöt ovat taiteilijalle tutuinta sarkaa. Laaja skaala mahdollistaa heittäytymisen erilaisiin toteutuksiin, sekä tilaustöiden kimppuun. Aiheet ovat joskus myös abstrakteja, jolloin kuvassa voi olla vain värejä ja muotoja.

– Vaikka työ olisi abstrakti, pyrin löytämään siihen silti jonkin omannäköiseni vivahteen. Ehkä juuri abstraktit työt ja naisfiguurit ovat eniten näköistäni jälkeä. Tilaustöinä
kauppansa tekevät tällä hetkellä myös koivuaiheiset työt.

TAIDE JA SEN MERKITYS

Tommolalle taiteen merkitys elämässä on suuri, eikä pelkästään sen tekemisen kautta.

– Jos eläisimme ilman taidetta ja musiikkia, olisi maailma melko synkkä paikka. Se saa tavallisimmillaankin pysähtymään ja pohtimaan asioita. Huomaan teosten äärellä usein todella pysähtyväni miettimään ja saamaan fiilistä.

Hän muistelee aikoja, jolloin aloittaessaan taideharrastusta mietti, onko liian tavallinen tekemään taidetta.

– Jokainen meistä osaa tehdä taidetta. Pitää olla kiinnostunut siitä ja antaa siihen tunnetta. En odota, että ihmiset ymmärtävät taidetta. Taiteilija itse antaa ihmiselle iloa, ja jos työni saa jonkun tuntemaan, olen jo saanut sillä jotain tässä maailmassa aikaiseksi.

– Taidetta ei tarvitse ymmärtää, mutta sen voi myös ymmärtää ihan miten itse haluaa, Tommola tiivistää.

TEKSTI: TIMO NÄRÄ
KUVAT: EVELIINA TOMMOLA