Uusi juttusarja: Retkiä Saarilla

Turun Saarten luonto on ainutlaatuisen upea. Jokainen lähimetsä kätkee sisäänsä palasen luonnonkauneutta ja mielenrauhaa, joskus myös odottamattomia yllätyksiä. Vielä löytyy taajaan rakennetuilta rannoiltakin paikkoja, joissa pääsee nauttimaan huikeista merimaisemista.

Tästä Mainingin numerosta alkaa juttusarja, joka esittelee saarten tuttuja ja tuntemattomia retkikohteita.

– Saarilla metsään pääsemiseen riittää, että astuu ulos ovesta, iloitsee juttusarjan kirjoittaja Sami Pyörre.

Siitä mahdollisuudesta Pyörteen tulee nautittua joka päivä.

– Käyn yksin polkujuoksulenkeillä ja perheen kanssa kävelyillä lähimetsissä ja -kallioilla. Jo pelkkä luontoon pääseminen rauhoittaa mielen työpäivän jälkeen. Aina löytyy jotain uutta: tutkimattomia polkuja, kiehtovia kalliomuodostelmia, sammaleiseen maastoon siivilöityviä auringonläikkiä. Hyvällä tuurilla voi nähdä vaikka mäyräperheen touhuissaan tai löytää kallioiden kätköistä aiemmin huomaamatta jääneen luolan. On uskomatonta, miten monta hienoa paikkaa Saarille mahtuu.

Juttusarjan aloittaa Kaasavuori. Myöhemmissä osissa käydään läpi Saarten metsiä, rantoja ja kallioita sekä niiden kätkemiä salaisuuksia.

VASTUULLISTA RETKEILYÄ

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen oikeutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka alueen omistaa. Luonnon käyttämiseen jokamiehenoikeuksien sallimissa rajoissa ei tarvita maanomistajan lupaa eikä oikeuksien käyttämisestä tarvitse maksaa mitään. Käytännössä oikeudet sallivat liikkumisen, oleskelun ja tilapäisen yöpymisen luonnossa, kunhan ei aiheuta toiminnallaan vähäistä suurempaa haittaa maanomistajalle, maankäytölle tai luonnolle.

Seuraavaan listaan on kerätty muutamia ohjeita retkeilijöille: • Kulje häiritsemättä muita. Asukkaiden kotirauha säilyy, kun kierrät pihapiirit etkä metelöi. Pihapiirien ulkopuolella voit liikkua jokamiehenoikeuksien nojalla vapaasti.
• Pidä koirasi kytkettynä, jollei sinulla ole maanomistajan lupaa. Luvista huolimatta koirat on pidettävä kytkettyinä 1.3. – 19.8. välisenä aikana. Näin suojellaan pesiviä eläimiä.
• Nauti luonnon antimista. Luonnonvaraisten marjojen, sienien ja kukkien poimiminen on sallittua. Oikeus ei koske sammalia ja jäkäliä eikä salli oksien tai kuoren irrottamista puista.
• Tee tulet vain tulipaikalle. Avotulen teko ja polttopuiden ottaminen vaativat maanomistajan luvan. Kertakäyttögrilli lasketaan avotuleksi.
• Vie roskasi kotiin. Kaiken, minkä jaksat tuoda paikalle, jaksat myös viedä pois.
• Nauti luonnosta!

GEOKÄTKÖILIJÄ LIIKKUU AARTEITA ETSIEN

Geokätköily on nykyaikaista aarteenetsintää, jossa etsitään toisten harrastajien piilottamia geokätköjä. Harrastus sopii erinomaisesti retkeilystä pitäville, sillä kätköjä on usein piilotettu hienoihin luontokohteisiin. Kaikista tämän juttusarjan kohteista löytyy vähintään yksi geokätkö.

Geokätkö on maastoon piilotettu säänkestävä rasia, jonka sisältä löytyy lokikirja ja kätkötiedote. Kätkön löytävä kirjoittaa nimimerkkinsä lokikirjaan todisteeksi käynnistään ja yleensä kirjaa löytönsä myös netin kätköilysivustolle.

Sivuston avulla voi tutustua geokätköihin eri puolilla maailmaa ja lukea muiden kätköilijöiden retkikertomuksia. Kätköjä muiden iloksi piilottavat harrastajat eivät saa vaivannäöstään muuta palkkiota kuin kävijöiden kiitokset ja kertomukset, joten on kohteliasta kirjoittaa nettipalveluun edes muutama lause retkestään – tietenkin kätkön piilopaikkaa muille paljastamatta.

Geokätköissä on usein lapsia varten pieniä vaihtotavaroita. Sellaisen saa ottaa, kunhan jättää jotain suunnilleen saman arvoista tilalle. Tyypillisiä vaihtotavaroita ovat pääsiäismunista saatavat pienet lelut.

Joskus kätköistä voi löytyä niin sanottuja kulkevaisia, jotka tunnistaa niihin merkitystä seurantakoodista. Kulkevaisen ottaessaan ei tarvitse jättää mitään tilalle, mutta ottaminen pitää kirjata kätköilysivustolle. Sen jälkeen kulkevainen pitää pudottaa muutaman päivän sisällä johonkin toiseen kätköön ja kirjata pudotus. Jollet halua siirtää kulkevaista, voit hyvin jättää sen kätköön odottamaan seuraavia kävijöitä.

Kätköjen etsiminen kannattaa aloittaa luomalla nimimerkki sivustolla www.geocaching.com. Sign up -painike löytyy etusivun oikeasta yläkulmasta. Toinen hyvä sivusto on suomenkielinen geocache.fi. Sinne kannattaa hakeutua, kun on ensin luonut nimimerkin. Nimimerkin luominen ja kätköjen etsiminen on ilmaista.

Kätköjen etsimiseen tarvitaan vain älypuhelin ja siihen ladattava ilmaissovellus. Edistyneemmät harrastajat käyttävät puhelimen sijaan erillisiä GPS-paikantimia. Ne ovat tarkempia ja kestävät paremmin säätä ja kolhuja. Puhelimella pääsee kuitenkin hyvin alkuun. Ilmaisia kätköilysovelluksia löytyy osoitteesta geocaching.com/play/mobile.

TEKSTI JA KUVA: SAMI PYÖRRE

!function(d,s,id)[var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id))[js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);]}(document, 'script', 'twitter-wjs');