Visionäärin sitkeys toi sähkön kirjastoautoon

Viitisen vuotta sitten Turun kirjastoautoista vanhempi, vuonna 1997 hankittu, oli tulossa tiensä päähän. Silloin alkoivat suunnitelmat sen korvaamisesta uudella. Samoihin aikoihin Turkuun tulivat ensimmäiset sähköbussit Fölin käyttöön.

Siitä lähti hirvensalolaisen Teemu Hiltusen päässä muhimaan – vähän utopistiseltakin vaikuttava – ajatus sähkökirjastoautosta. Nyt – huhtikuussa 2020 – kirjastoauton tallissa seisoo upouusi sähkökäyttöinen 12-metrinen kirjastoauto Jeti, joka viimeistelyn jälkeen ja koronakriisin hellitettyä on valmiina palvelemaan turkulaisia.

MAAILMAN ENSIMMÄINEN SÄHKÖKÄYTTÖINEN KIRJASTOAUTO

Sähkön käyttöönotto kirjastoauton energia lähteenä on pioneerityötä matkalla Turun kaupungin tavoitteeseen olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2029.

Turun uusi auto on maailman ensimmäinen täyssähköinen kuorma-autoksi rekisteröity kirjastoauto. Muut tulevat perässä, esimerkiksi Göteborgiin on rakenteilla Volvon ja Kiitokorin yhteistyössä tekemä sähkökirjastoauto.

Erikoiskirjastovirkailija Teemu teki pohjatyötä sähköauton hankinnassa. Yhteydenotto Volvoon ja Kiitokoriin ei vielä vuonna 2016 tuottanut tulosta, koska yritysten suunnitelmat eivät vielä olleet tarpeeksi pitkällä.

Teemu oli sinnikäs ja kirjastotoimen silloinen johto lähti valmistelemaan tarjouskilpailua sähkökäyttöisestä kirjastoautosta. Toimivaa palvelukonseptia ei haluttu muuttaa, ainoastaan auton energianlähde.

Tarjouksen voitti turkulaistaustainen Jeti Industries, joka oli aloittamassa sähköbussien tuotantoa Kiinassa. Uuden auton materiaalit ovat paljolti suomalaista alkuperää, muun muassa teräs, johtosarjat, vaneri, moottori ja jopa ohjelmointi sekä osa työntekijöistä ovat Suomesta.

PITKIÄ PÄIVIÄ AUTON KIMPUSSA

Pioneerityössä on myös hintansa. Kaikkia yksityiskohtia ei pysty hahmottamaan tarjouskilpailua laadittaessa. Etenkin lataukseen liittyviä yllätyksiä on tullut ennen auton käyttöönottoa.

Tallille asennetun latausaseman ja auton keskinäinen kommunikointi on vaatinut viikkojen säädön. Teemu on ollut aktiivisesti mukana ratkomassa teknisiä pulmia. Iso työ on ollut hyllyjen säädöt, sillä Teemun mukaan mekanismi ei ole ”paras mahdollinen”.

Uudessa autossa on vaihdettavia moduulikärryjä, joten säädettävää on paljon. Koronasulusta huolimatta työpäivät kirjastoauton tallilla ovat venyneet pitkiksi.

TEEMUN TEKNINEN OSAAMINEN HUOMATTU TÖISSÄ

Keskivertokirjastolaiselta ei edellytetä syvällistä autoteknistä osaamista – ei edes kirjastoautossa, mutta Teemun auto- ja kuljetusinsinöörin koulutuksella on käyttöä monenlaisissa tilanteissa.

Teemua pyydetään apuun, kun auton kojelaudassa palaa joku outo valo, tietoliikenneyhteydet autoissa takkuavat, tulostin ei toimi tai nitojasta ovat niitit loppu. Avuliaisuus ja tekniset taidot ovat hyvä yhdistelmä.

Kirjastoautoon Teemu ajautui appiukkonsa Hirvensalon kirjaston entisen johtajan Kimmo Pölläsen suosituksesta. Sijaisuudesta vuonna 2004 alkanut työ kiinnosti Teemua ja hän kouluttautui työn ohessa kirjastovirkailijaksi.

– Parasta työssä ovat työpisteen vaihtuvat maisemat sekä asiakaskohtaamiset. Vaihtelevat päivärutiinit ja pienet tekniset haasteet ovat mukava lisä päivään, työkavereita unohtamatta, mies veistelee.

Viimeiset pari vuotta on uuden kirjastoauton hankinta työllistänyt Teemua arkirutiinien ohessa. Suunnittelutyö on vaatinut pari visiittiä Kiinaan ja jatkuvaa yhteydenpitoa valmistajan kanssa.

PERHE JA MÖKKIPUUHASTELU RENTOUTTAVAT

Vapaa-aika kuluu perheen yhteisissä ja omissa harrastuksissa. Pojat, Joonatan, 14 v. ja Eemil 12 v. pelaavat kumpikin sählyä Hirvensalon Heiton joukkueessa. Teemu toimii Joonatanin joukkueen rahastonhoitajana sekä tarvittaessa linja-autonkuljettajana molemmille joukkueille.

Oma sählyilta on kerran viikossa kirjastolaisten kanssa. Logistiikasta Teemu ei pääse vapaallakaan. Hän on perheen autonkuljettaja, joka kuskaa sekä henkilöt, tavarat ja viikottaiset ruoat. Korona-aikana hän hoitaa kolmen huushollin ruokaostokset. Oman perheen lisäksi Teemu käy kaupassa appivanhempiensa ja iäkkään tuttavansa puolesta.

Vapaa-aika vierähtää Iniössä perheystävän – ja poikien kummisedän – kanssa yhteisesti vuokratulla mökillä. Mökkiperinne on jatkunut jo 23 vuotta. Iniössä Hiltusen perhe viettää – kesälomien lisäksi - viikonloppuja ympäri vuoden aina kun se on poikien harrastuksilta mahdollista.

Iniön luonto tarjoaa antimiaan. Kalastus, marjastus ja sienestäminen ovat yhteisiä rentoutustapoja. Iniö on myös hyvä tukikohta kesäisille veneretkille. Aamulenkit Nemon, espanjanvesikoiran, kanssa ovat Teemun tapa ladata omat akut ennen päivän töitä, jotka nekin tällä hetkellä liittyvät akkujen lataukseen.

TEKSTI JA KUVA: VIRVE MYLLYMÄKI