Yhteys merelle niittäen

Kahvipannu pöydän nokassa, pari haravaa ja kaksi naista. Siinä lähtökohta yhteisölliselle huolenpidolle, jonka avulla Uittamoa vastapäätä sijaitseva Moikoisten viihtyisä pikkuranta on jälleen uinti- ja käyttökunnossa.

Susanna Pesonen ja Saara Malila ovat Moikoisten rannan lähiasukkaita, jotka yhdessä muiden alueen käyttäjien kanssa olivat jo pitkään surreet rannan kaisloittumista. Samalla katosi uimaranta, jota varsinkin lapsiperheet olivat pitkään alueella käyttäneet.

Moikoisten ranta on yksi niistä ranta-alueista, joiden ylläpito ei kuulu kaupungille. Malila ja Pesonen kuitenkin keksivät, että alueen voisi saada kaupungin kummipuistotoiminnan piiriin.

– Tämä ei ole tyypillinen kummipuistoalue, koska kyseessä on ranta. Tässä on myös puistoaluetta ja rannan ohi kulkeva virkistysreitti, joten niillä perusteilla ranta sitten pääsi kaupungin kriteerien läpi, Malila kertoo.

Naiset niittivät kaislat ja siistivät alueen loppukesästä kuntoon. Kaupunki toimitti paikalle upouuden piknikpöydän penkkeineen, hiekkaa ja vei roskat pois.

Alueen muutos huomattiin nopeasti ja rantaan alkoi pikkuhiljaa ilmestyä uimareita ja viereisen leikkipuiston lapsiperheitä hiekkakakkujen tekoon ja kahlailemaan.

– Ihmiset tulivat ihastelemaan, että onpa hienoa kun kaupunki on vihdoin alkanut rantaa hoitamaan. Siinä sitten oikaistiin, että kyllä ihan me asukkaat olemme asian hoitaneet, Pesonen naurahtaa.

Eivätkä Pesonen ja Malila ole moksiskaan siitä, että asia on nyt rannan kummeina heidän vastuullaan.

– Emme me voi odottaa, että kaikki tulee yhteiskunnalta annettuna. Kun hieman näkee vaivaa ja tekee asioita oman yhteisönsä eteen, saa tällaisiakin asioita tapahtumaan, naiset toteavat.

Virallinen uimaranta Moikoinen ei ole, eikä veden laatua tarkkailla. Kumminaiset varoittelevatkin, että vaikka alueelta poistettiin paljon roskaa ja lasinsiruja, niitä saattaa siellä olla edelleen. Myös kaisloista jäi pohjaan terävähköjä varrenpätkiä.

– Pohja on myös aika mutainen, ja kaislat pitää niittää uudelleen ensi keväänä, Malila kertoo.

Talvella rannalta avautuu kaivattu pääsy jäälle.

– Hirvensalossa on harmittavan vähän yhteyspaikkoja, joista kuka tahansa pääsee veteen ja merelle. Tässä on nyt sellainen ja toivotaan, että yhteisön voimin se on tässä jatkossakin, Pesonen sanoo.

Rannan kummeiksi kaivataankin vielä lisää saarelaisia.

– Kummius ei vaadi paljon. Se tarkoittaa, että me yhdessä kaupungin kanssa pidämme huolta rannasta ja sen siisteydestä.

TEKSTI JA KUVA: RIITTA ALAKOSKI