Heikki Kännö: Sivumäärä on sivuseikka

”Tarina on tärkein, sivumäärä on sivuseikka”, sanoo hirvensalolainen kirjailija Heikki Kännö.

Hänen uusimmassa teoksessaan, Ihmishämärä, on 1038 sivua, eivätkä aikaisemmatkaan teokset ole jääneet kovin kauaksi tästä.

Sivuseikasta uhkaa siis helposti tulla, jos ei nyt ihan pääasia, niin merkittävä tekijä kuitenkin.

Kännö kehottaa lukijoitaan pitäytymään siinä tärkeimmässä eli tarinassa.

”Ihmishämärässä on useita tarinoita, jotka kulkevat rinnakkain ja lomittain. Onpa sitä kuvattu rihmastoksikin.”

”Tavoitteeni on kuitenkin ollut kirjoittaa sujuva teos, joka vetää lukijansa mukaan alusta loppuun. Sivumäärä muodostuu sen mukaan, miten tarina kantaa. ”

Brinkhallin kartano täyttyi kiinnostuneista

Kirja julkaistiin keskiviikkona 27.4. Brinkhallin kartanossa Kakskerrassa. Historiallinen kartanomiljöö valikoitui julkistamistilaisuuden paikaksi kahdesta syystä.

Ensinnäkin juhlavalle kirjalle sopii juhlava paikka. Tilaisuudessa olikin kartano täynnä kiinnostunutta yleisöä.

Toiseksi omenapuutarhalla on teoksessa keskeinen merkitys. Mytologinen Wotan-jumala saapuu Hans Otter -nimisenä 2050-luvulla Goldener Apfel -maatilalle, jossa omenat kukoistavat ilmastonmuutoksen aiheuttamista ongelmista huolimatta.

Wotan yhdistyy tietysti saksalaiseen Richard Wagneriin ja tämän oopperoihin. Saksalaisuudella onkin myös Ihmishämärässä suuri merkitys, aivan kuten on ollut Kännön aikaisemmissakin teoksissa.

”Saksalainen kulttuuri on keskeinen tekijä eurooppalaisessa kulttuurissa. Saksalainen kirjallisuus on kiinnostanut minua. Ei siis ihme, että kirjoissani Saksaan sijoittuva kulttuuri nousee esille.”

”Haluan kuitenkin korostaa, että olen juonivetoinen kirjailija, jolla tarinan kulkeminen on kaikki kaikessa. Kirjojeni juonenkäänteet ovat siis oikeastaan johdattaneet minut yhä syvemmälle saksalaisuuteen ja siihen perehtyminen on ollut koko ajan antoisampaa.”

runsaasti tunnustuksia

Heikki Kännön tuotanto on viime vuosilta hengästyttävä. Tunnustuksia on tullut runsaasti. Esikoisteos Mehiläistie (2017) oli ehdolla usean palkinnon saajaksi. Toinen romaani Sömnö (2018) voitti Runeberg-palkinnon. Kolmas, Runoilija (2020), oli Finlandia-ehdokkaana.

Kaikki teokset vilisevät kulttuurihistoriaa, filosofiaa, mytologiaa ja taidetta. Aikakaudet, paikat ja tekijät vaihtuvat sellaisella vauhdilla, että lukijan tarkkaavaisuuden ei parane herpaantua.

Teokset muodostavat jonkinlaisen jatkumon keskenään, mutta ovat toki kaikki itsenäisiä teoksia. Kännöön tutustumisen voi siis ihan hyvä aloittaa Ihmishämärästä, vaikkei olisi aikaisempia teoksia lukenutkaan.

Kirjailija paljastaa, että uusi teos on jo verraten pitkällä. Sen ilmestymisajankohtaa hän ei kuitenkaan lähde ennakoimaan.

Heikki Kännö, Ihmishämärä. Sammakko 2022. 1038 s.

Lue myös: Heikki Kännö – Pitkien tarinoiden mies