70 vuoden rakkaustarina

04.04.2019

Moikoisissa asuvat Aune ja Aimo Tähtinen viettivät 70-vuotishääpäiväänsä viime tapaninpäivänä. Molempien kädenjälki näkyy vielä tänäkin päivänä saariston elämässä.

Vihiniemen tanssilavalle vievän kuorma-auton lava 1945. Naapurinpojan kevyt, mutta tahallinen tönäisy ja 18-vuotias perniöläinen Aune löytääkin itsensä köyliöläisen Aimon, 17-vuotiaan merimiehen, sylistä. Siinä Aune on viihtynyt nyt jo 70 vuotta.

– Koskaan ei olla riidelty. Anteeksianto on kaikkein tärkeintä ja se, että ottaa toisen huomioon ja kunnioittaa häntä, perustelee Aune pitkän liiton salaisuutta.

Pariskunta on saanut kolme lasta, joista ensimmäiset olivat kaksoset. Heistä toinen menehtyi syöpään aikuisiällä. Lapsenlapsia Tähtisillä on viisi ja lapsenlapsenlapsiakin jo kuusi. Seuraava sukupolvea päästään mahdollisesti odottelemaan jo lähivuosina.

Vaikka pariskunta on syntynyt eri vuosina, on heillä todellisuudessa vain kolme kuukautta ikäeroa. Ikää on jo kertynyt yli 90 vuotta, eivätkä jalat nouse enää vanhaan tapaan, mutta pilke silmäkulmassa ja rakkaus sekä toisen kunnioitus välittyy edelleen parin välisissä katseissa.

MANSIKOITA HIRVENSALOSTA JA KULHOSTA

Tähtiset muuttivat Hirvensaloon ensimmäisen kerran vuonna 1964, kun heille tarjottiin kahden hehtaarin mansikkatilaa nykyiseltä Seiskarintieltä. Aiemmat tilukset muualla olivat jääneet pieniksi, kun tuotteiden kysyntä kasvoi. Tähtisten mansikoita haluttiin myyntiin Ouluun asti. Vakiasiakkaana oli muun muassa Marli.

Papinsaaren edustalla sijaitsevassa Kulhon saaressa Tähtiset puolestaan asuivat ja viljelivät vuosina 1969–1975. Siellä hehtaareja tilalla oli peräti 52, mutta mansikkaa he viljelivät hehtaarin kokoisella alueella.

– Saareen oli vaikea saada poimijoita. Keksin sitten, että poimijat saavat puolet keräämistään mansikoista ja minä markkinoin sitten puolet eteenpäin. Mansikka kasvoi entisellä karjatilalla poikkeuksellisen hyvin, ja puolikkaassa sadossakin riitti myytävää, Aune muistelee.

Lisäksi tilalla oli viljelyssä 25 hehtaaria syysviljaa. Ostaja suurelle viljamäärälle löytyi lopulta vanhan ponttonisillan vieressä sijainneesta Hirvensalon Osuuskaupasta. Tai tarkemmin sen kauppiaasta, joka järjesti viljan oston osuuskaupoille.

Kulhon saarella asumisen ja viljelemisen alkuvuosina pariskunta sai ystävältään lainaan ja myöhemmin omaksi suuren ponttonilautan, jolla saarien välillä kulkivat muun muassa traktorit, autot ja sato. Aimo rakensi poikkeusluvalla ponttonilautalle Kaistarniemen rantaan vievän tien ja ympärivuotisen kulkuyhteyden Kulhoon. Tuota tietä käytetään edelleen.

SAAREN MAMMA

Aune oli jo Kulhon vuosina kesäasukkaiden lasten ”mamma”. Lapset kuljeksivat hänen perässään, eikä Aune heitä pois hätistellyt, päinvastoin. Vaan ei Aune pelkkään mammailuun tyytynyt. Alkuun merta ja veneitä pelännyt rouva opetteli soutamaan ja ajamaan moottorilla. Kalastaminen oli myös lähellä sydäntä, ja hän on opettanut kalastuksen taidot myös lapsilleen ja lapsenlapsilleen.

Kun elämä vei Tähtiset Kulhosta Uittamoon, Aunea pyydettiin lastensuojelun johtajan toimesta töihin lastensuojeluun. Vaikka hänen työtittelinsä pienten lasten vastaanottokodissa oli pesijä, tuuraajana hän teki montaa hommaa lasten parissa. Ja kutoi poppanoita ja muita tekstiileitä, kun sai käyttöönsä kangaspuut.

– Mamma olin sielläkin. Ja vielä eläkepäivillä kävivät Moikoisten lastenkodin lapset meillä virpomassa ja mammaa tapaamassa.Lapset ovat aina olleet minulle etusijalla. Lastenkodin lapset olivat minulle kuin omia, Aune muistelee.

Uittamon vuosina Aimo toimi kanuskauunin lämmittäjänä. Myöhemmin tuon tehtävän peri hänen poikansa Mauri Tähtinen. Tähtiset ehtivät asuttaa myös pientä mökkiä Friskalassa. Silloin tutuksi tulivat Friskalan ratsupoliisit. Mökki jäi heille kesäpaikaksi, ja sitä asutti 80-luvulla myös Tähtisten poika Mauri perheineen. 

– Sieltä kai se sukupolvelta toiselle siirtyi rakkaus mereen, saaristolaisuuteen ja kalastamiseen. Minulle on tarjottu töitä ulkomaita myöten, mutta olen vastannut, että haluan tehdä työni täältä saarelta käsin, juuri vierailulle saapunut pojanpoika Mika Tähtinen kertoo

Mika on asunut Friskalan lisäksi muun muassa Satavassa. Nyt hän on asettunut perheineen Haarlaan.

ELÄKKEELLE HIRVENSALOON

Eläkepäivät toivat pariskunnan takaisin rakastamaansa Hirvensaloon vuonna 1988. Koti löytyi rivitalosta Moikoisista. Varsinkin Aimolle saarielämä oli rakkain.

– Uittamon koti tuntui aina kaupunkikodilta, vaikka meri ikkunasta näkyikin. Kyllä Hirvensalo on ainut elämisen paikka molemmille, Aune toteaa Aimon nyökkäillessä mukana.

Vaikka ikää on molemmilla jo muutaman vuoden päälle 90, asuu pariskunta vielä keskenään omassa asunnossaan. Pariskuntaa auttavat päivittäin Mika Tähtinen ja hänen sairaanhoitajana työskentelevä Mia-vaimonsa.

– Eihän me ilman heidän apuaan täällä enää pärjättäisi. Nyt he hoitavat kauppareissut ja laittavat lääkkeet, ja auttelevat muutenkin, Aune kiittelee.

Pariskunnalle tarjottiin kodinhoitoon apua, mutta kun selvisi, että apu olisi ollut keskustelua, ei sitä kaivattu.

– Minä sanoin, että voin minä tuon Aimon kanssa jutella. Enemmän olisin kaivannut apua siivoukseen ja sellaiseen, Aune naurahtaa.

Saari on 60-luvulta muuttunut merkittävästi, eivätkä Tähtiset ihan samaksi paikaksi Hirvensaloa samaista. Maalla asuminen on muuttunut esikaupunkielämäksi, vaikka saari on sama.

– Kun muutimme tänne, ihmisiä oli niin vähän, että silloin vielä tunnettiin kaikki ihmiset. Kaikki olivat ystäviä, Aimo toteaa. 

– Meillä on hyvä ollut se oma ranta Kaistarniemellä. Siellä on aina päässyt meren ääreen ja luonnon rauhaan.

TEKSTI JA KUVA: RIITTA ALAKOSKI