Älä lässytä yksin!

07.02.2019

Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekahvilassa käy pulina, kun äidit juttelevat lapsilleen ja toisilleen Hirvensalon kirkon tiloissa. Lelut saavat kyytiä ja lapset leikkiseuraa joka keskiviikkoaamupäivä.

Hirvensalon seurakuntasalin eteinen on täynnä takkeja, pieniä haalareita ja talvisaappaita. Rattaita on soviteltu sopiviin väleihin eteistilaan, jotta kaikki mahtuisivat. Peremmällä pelmahtaa vastaan kahvin tuoksu.
Joka keskiviikko Hirvensalon MLL:n perhekahvila kerää kymmeniä äitejä lapsineen samaan tilaan. Puoli kymmenestä yhteentoista kokoontuu pöytien ääreen myös isiä, vaikkakin vähemmistönä. Onpa joukossa välillä joku isovanhempikin. Vapaaehtoisten vetämää kahvilaa emännöivät tällä kertaa Tiina Lehtonen ja Taina Tuomola. Molemmat istuvat puolitoistavuotiaiden lastensa kanssa kahvipöydässä, Tiina Alman ja Taina Kaarlen kanssa.
– Olemme molemmat hoitovapaalla tällä hetkellä. Lapsemme saavat tekemistä ja itse aikuiskontaktin, ettei tarvitse lässyttää koko päivää kotona lapsen kanssa, Tiina nauraa.
Tällä hetkellä vapaaehtoisina kahvilaa hoitaa Tiinan ja Tainan lisäksi yksi henkilö.
– Syksyllä meitä oli vielä viisi, mutta kaksi heistä palasi työelämään. Tällä hetkellä tilanne on se, että jos kaikkien lapset ovat samaan aikaan sairaana, emme saa kahvilaa auki. Vapaaehtoisia tarvittaisiin lisää.

KYNNYS
Perhekahvila tavoittaa väkeä, se on helppo huomata osallistujien määrästä ja lelujen kanssa peuhaavista lapsista. Vapaaehtoisia kahvilanpitäjät kuuluttavat kotona tällä hetkellä olevista.
– Tulemalla kahvilaan voi löytää sekä juttuseuraa että vertaistukea. Tänne voi tulla kuka vaan ja vaikka minkä näköisenä. Jos on tukka likainen ja haisee vauvan puklulta, kaikki kyllä ymmärtävät, Tiina nauraa.
Vapaaehtoiset pitävät kahvilaa kerran viikossa. Aamu alkaa yhdeksältä lähimarketista noudettavilla tarjottavilla.
– Työtä ei ole paljon. Laitamme kahvit ja tarjottavat esille ja se siitä, Taina kertoo.

PALKINTO
Vapaaehtoisuuden palkintona on sekä lapsen että aikuisen saama kontakti ja mukava tekeminen.
–Almalla ei ole sisaruksia ja hän saa täältä lapsikontaktin. Lisäksi tämä jäsentää päivän mukavasti kun on aamupäivästä toimintaa. Kun olen yksin kotona lapsen kanssa, näkee täällä myös muita aikuisia eikä tarvitse vain lässyttää kotona koko päivää, Tiina nauraa.
– Itse olen käynyt myös niin, että lapsi nukkuu rattaissa ikkunan takana ja saan itse tulla kahville ja hakemaan sitä aikuiskontaktia, Taina jatkaa.
Keskiviikon perhekahvila on kuitenkin vain yksi monista alueen kohtauspaikoista. Tiina ja Taina käyvät lapsineen myös Lautturin perhekerhossa maanantaisin ja torstaisin, sekä perjantaisin Syvälahden avoimessa muskarissa.

MLL HIRVENSALO
Mannerheimin Lastensuojeluliitto on kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL puolustaa lapsen oikeuksia, auttaa ja tukee perheitä arjessa, järjestää hauskaa tekemistä kaikenikäisille sekä tarjoaa mielekästä vapaaehtoistyötä lasten ja perheiden parissa.
Perhekahvilan lisäksi Hirvensalon MLL muun muassa jakaa stipendejä, sekä järjestää kirpputoreja ja Tanssitan vauvaa -ryhmää, jossa toiminnan muotona on tanssillinen liikunta vauvan kanssa. Joulukuinen Tonttupolku-tapahtuma veti Hirvensalon kirkolle yli sata kävijää.
– On tärkeää, että kaiken yhteiskunnallisen myllerryksen ja lapsiperhearjen tukena on MLL. Hirvensalon yhdistyksen kaltaiset paikalliset toimijat mahdollistavat sen, että tukea ja apua löytää tarvittaessa helposti hyvin läheltä, Hirvensalon yhdistyksen puheenjohtaja Emilia Stenholm sanoo.

TEKSTI JA KUVA: TIMO NÄRÄ