Aurinkoa vaikka auton tankkiin

07.02.2019

Näin kylmänä kautena moni sähkölämmittäjä odottelee kauhulla sähkölaskua. Talvella ei ensimmäisenä tulisi mieleen, että lämmittää sitä voi aurinkoenergiallakin.

Tammi-helmikuussa ei montaa aurinkoista päivää ollut. Ei juuri joulukuussakaan. Silti vuodessa auringosta on mahdollista saada energiaa noin tuhat kilowattituntia neliömetriltä. Yksi watti paneelin tehossa tuottaa vuodessa noin kilowattitunnin sähköä. Saunamökin katon pinta-alalla on siis mahdollista tuottaa sähköä vuodessa pienen omakotitalon vuosikulutuksen verran.
Suurin aurinkoteho jakautuu kesäajalle, jolloin sähköä ei tarvita juuri talon lämmittämiseen. Sähköä kuitenkin kuluu koko ajan. Koneellinen ilmanvaihto, jääkaappi ja muut kodinkoneet haukkaavat oman osuutensa vuorokauden ympäri, kelillä kuin kelillä. Hirvensalolainen aurinkopaneelikauppias, SW Energian toimitusjohtaja Jari Holmberg lämmittää aurinkoisella kaudella ulkouima-allastaan aurinkovoimalla.
– Meillä oli allas kolmisen vuotta luonnonlämpöisenä ja siten aika vähällä käytöllä. Hankin autotallin katolle aurinkovoimalan ja altaan lämmitykseen vesilämpöpumpun. Voimala tuottaa sen verran sähköä, mitä altaan lämmittämiseen kuluu kaudessa ja allas on keväästä syksyyn noin 23-asteinen, Holmberg ynnää.

AURINKOENERGIALLA BAANALLE
Aurinkoenergiasta keskustellessa voidaan puhua esimerkiksi aurinkotunneista, joilla mitataan auringon määrää tunteina tietyllä alueella ja tietyllä teholla. Erään eteläisessä Suomessa sijaitsevan mittausaseman mukaan tammikuussa aurinkotunteja on ollut alle 20, kun esimerkiksi viime elokuun huippulukemat sijoittuvat 150 tunnin paremmalle puolelle.
Mitä se sitten tarkoittaa? Sitä, että kesällä paistaa ja talvella ei. Tietäähän sen jo ikkunasta ulos vilkaistessa. Kokonaisajattelussa tässä voidaan mennä kuitenkin metsään. Aurinkopaneelia itselleen harkitsevan kannattaakin miettiä kokonaiskulutuksia ja -tuottoja, jotka kasaantuvat koko vuoden ajalta.
– Ostimme yritykseen sähköauton ja hommasin sitä mukaa katolleni isomman voimalan. Laskin, että se tuottaa sen verran sähköä, että voin ajella vuoden jokaisena päivänä 100 kilometriä autolla ja lataan sen aurinkoenergialla, Holmberg sanoo.
Talvella ei silti tarvitse hiihtää.
– Ajatus on se, että voimala tuottaa tietyn verran sähköä vuodessa. Jos se tuottaa saman verran, mitä auto käyttää, on ajo ilmaista. Talvella tankataan autoon ostosähköä verkosta ja kesällä suoraan aurinkopaneelista. Kun esimerkiksi elokuussa sähköä tuotetaan enemmän kuin sitä ehtii käyttämään, myydään ylijäämä sähköyhtiölle valtakunnan verkkoon.

TUOTTOA TALVELLAKIN
Mikäli taloudessa ei ole sähköautoa, voi aurinkopaneelia hyödyntää esimerkiksi käyttöveden lämmitykseen.
– Pitää pyrkiä tekemään järkiperäinen ja kokonaisvaltainen ratkaisu, jolloin suurin osa tuottamastasi energiasta menee suoraan omaan käyttöön. Sähköyhtiö kyllä ostaa sähkön, mutta ei hyvitä siirtomaksua tai sähköveroa, jolloin rahallinen hyöty jää kolmannekseen.
Esimerkiksi yösähköllä vettä lämmittävät voivat lämmittää käyttövetensä päiväsaikaan kun aurinkoa on saatavilla. Samalla tavalla varaava lattialämmitys voidaan ajastaa lämpiämään auringonkierron aikaan, jolloin suuri osa paneeleilla tuotetusta sähköstä on mahdollista saada omaan käyttöön.
– Suurimmat hyödyt aurinkovoimalasta saadaan, kun asunnossa on vielä tekemättä suuremmat sähkönsäästöratkaisut, kuten esimerkiksi
maalämpöjärjestelmä. Jos lämmitysmuotona on suora sähkö, on jokainen aurinkopaneeli suoraa säästöä, Holmberg kertoo.
Haastattelun aikaan, tammikuussa, lämpöä tehdään Holmbergin talossa ostosähköllä. Hän kuitenkin näyttää tablettitietokoneeltaan kaaviota, joka kuvaa aurinkovoimalan tuottoa. Yhtenäkin joulukuisena päivänä kaavion palkki on noussut vähän toiselle kilowattitunnille, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jääkaappi ja pakastin ovat käyneet sen päivän aurinkosähköllä.

AURINKOJÄRJESTELMIEN LUVAT SAARILLA
Turun kaupungin rakennusjärjestyksen mukaan aurinkoenergialaitteet eivät tarvitse saarilla rakennuslupaa. Rakennusjärjestyksen mukaan enintään kahden pienimuotoisen laitteen kuten ilmalämpöpumpun, markiisin, enintään 22 m²:n suuruisen ja katon lappeen suuntaisesti kiinnitetyn aurinkokeräimen tai halkaisijaltaan enintään metrin suuruisen lautasantennin kiinnittäminen rakennuksen julkisivuun tai vesikatolle muulle kuin katujulkisivun puolelle ei vaadi toimenpide- tai rakennuslupaa.
Rakennusjärjestyksen lisäksi asemakaava saattaa rajoittaa julkisivuun tehtäviä muutoksia.
Jos olet epävarma hankkeen luvantarpeesta, ole yhteydessä rakennusvalvontaan. Helpoiten lupaprosessista selviää, kun ottaa yhteyttä viranomaiseen jo hankkeen suunnitteluvaiheessa. Näin saat varmuuden tarvittavista luvista ja lupahakemukseen liitettävistä asiakirjoista.
Neuvon kysyminen ei maksa mitään ja voi säästää yllätyksiltä myöhemmin.

KUVA JA TEKSTI: TIMO NÄRÄ