Elävän taideteoksen äärellä

06.09.2017

 Muutto tähän maisemaan ja saman katon alle näytti marraskuussa myös sen, että kahden kodin tavarat asettuivat toistensa lomaan vaivatta. Maut olivat samansuuntaiset. Modernisti rakennettu rivitalo, Poseidon, sai Matiaksen heti tekemään varauksen, kun hän kuuli asunnoista. Ja asunto rivitalon ensimmäisen rivissä – kertoo siitä, että hän oli oikeaan aikaan liikkeellä. –Kun seuraavan talon myynti avattiin viikko sen jälkeen, oli jo 70 ihmistä jonossa, hän kertoo. Muttei ihme. Harvoin rivitalonäköalana on muuta kuin toinen talo. Turku on myös pieni: lähes kaikki naapurit olivat uudessa talossa tuttuja entuudestaan. –Maisema on kuin taulu. Monesti teen etätöitä ja unohdun katsomaan, mitä tapahtuu, Niina kertoo. Ja toiminta merellä onkin yllättävän vilkasta. Syväsalmella ja salmessa on aktiviteettejä säästä riippumatta. –Talvella on pilkkijöitä, hiihtäjiä ja pyöräilijöitä, lapsiperheet ovat liikkeellä. Kesällä ne ovat vaihtuneet veneilijöihin, lintuihin – ja melojiin. Vielä kun taivaalla näkyy kuumailmapalloja, on kattaus valmis. Yhtäkkiä veden pintaa pitkin kulkeekin toistakymmentä melojaa. Vastarannan soutu- ja melontakeskuksen aktiiviharrastajat ovat lähteneet matkaan.

”Tarvitaan omaa ajattelua”

Matias Mäenpää on entisen Pappila-Penkkala Groupin nykyisen Visma PPG:n toimitusjohtaja. –Hain töitä yrityksestä myyntipäällikkönä 2010, siitä se alkoi. Mäenpäällä oli koulutuksenaan kaksoistutkinto, hän opiskeli kerralla sekä ylioppilaaksi, että kävi kauppaopiston. Työnteko on ollut hänelle aina tärkeää, töissä hän on ollut 18-vuotiaasta. –Olemme molemmat työ- ja urakeskeisiä, Niina Laaksonen lisää. Pappila-Penkkala Groupissa hän ryhtyi myös osakkaaksi. Kun Mäenpää aloitti, töissä oli 15 henkeä, nyt työntekijöitä on 80. Hän kertoo että laskutus-, kirjanpito- ja perintäpalveluita tarjottiin aiemmin vain suurille yrityksille. Pappila-Penkkala laajensi tämän toiminnan, laskutuksen ulkoistuksen myös pienille ja keskisuurille yrityksille - ja osui oikeaan markkinarakoon. –Toimitusjohtajana olen ollut kaksi vuotta. Useille mielikuva yrityksestä on perintää, mutta sen osuus liikevaihdosta on pieni, toiminta on paljon muutakin. Helmikuussa yritys myytiin ja nyt Mäenpää on Visma PPG:n toimitusjohtaja. Nyt laskutukseen liittyvät asiat automatisoituvat yhä enemmän. –Pitää olla omaa ajattelua, eikä katsoa mitä muut tekevät. Ettei haasteita puuttuisi, Mäenpää opiskelee työn ohessa MBA-tutkintoa Readingin yliopistossa lähellä Lontoota. Osa opinnoista tehdään seitsemässä eri maassa, kaksi kertaa vuodessa kokoonnutaan Readingissa. Silti myös Suomessa on oma 20 hengen luokka, jossa tehdään osa opinnoista. Mäenpää pitää hyvänä, että on ehtinyt tehdä paljon töitä jo tätä ennen. –Perspektiivi ja kokemukset yritysmaailmasta antaa paljon tukijalkaa ja tarttumapintaa.

Keskustayksiöstä meren rannalle

Niina Laaksonen on kotoisin Espoosta, mutta Turku on tuttu kaupunki. Laaksonen opiskeli psykologiaa Turun yliopistossa. Muutto Turkuun viime syksynä onnistui töiden puolesta vaivatta. –Työpaikkani Romana Management, joka on keskittynyt organisaatiopsykologiaan toimii sekä Turussa että Helsingissä. Tein aiemminkin töitä Turussa. Nyt siirryin vain Turun toimipisteeseen. Muutaman kerran viikossa työmatkat vievät Helsinkiin, mutta se ei ole ollut rasite. –Oli selkeästi helppo tulla tänne, koska oli verkostoa opiskelukavereista ja myös Matiaksen kautta. Matiaksen tavoin Niinalla on monta rautaa tulessa. Laaksonen jatkaa opintoja Turun yliopistossa ja opiskelee työ- ja organisaatiopsykologiaa. Aktiivista elämää vietetään muutenkin. Niina on asunut Helsingissä ydinkeskustassa. Turku ja Papinsaari on erilainen, mutta ilmeisen hyvä vaihtoehto. Ja sitäkin voi puntaroida, että 35 neliön yksiö Helsingin ydinkeskustassa on hinnaltaan yhtä arvokas Papinsaaren uuteen rivitaloasuntoon verrattuna.

Kulinarismia ja palloja

Niina Laaksonen on palannut kaupunkiin muutaman vuoden tauon jälkeen, mikä antaa perspektiiviä nähdä kaupungissa tapahtunut muutos. Ajatus siitä, että ”Turku on Suomen eurooppalaisin kaupunki” on saanut vielä lisää väriä viime vuosina. Vanhaa kulttuuria on hyödynnetty ja kaupungista on kasvanut todella elinvoimainen. Ja mitä Niina ei hoksaa sanoa, avopuoliso täydentää. Hän määrittää Niinan kulinaristiksi, ja Turun loistava ruokatarjonta on pelkkää plussaa. –Tosi mieletöntä, miten hienoja uusia paikkoja avataan, mutta myös vanhoissa löytyy suosikkeja, kuten Sergio´s, Niina myöntää. Verkostoitumista auttaa myös urheilu: Niina pelaa lentopalloa ja löysi uuden seuran Turun Iskusta, jossa pelaa kakkossarjaa. –Olen pelannut beachia tosissani, mutta nyt harrastusmielessä. Matiaksen oma laji on ollut jääkiekko. Mutta nyt intohimo on penkkiurheilun, jalkapallon ja sen myötä reissaamisen puolella. Tai toisin päin. Joka tapauksessa matkoista otetaan irti kaikki pelit. Jo viimeisen vuoden maailmanluokan ottelut ovat aikamoinen lista. Mäenpää on ehtinyt nähdä Ranskassa jalkapallon EM-kisoissa viisi ottelua, saman lajin ääressä hän on ollut Saksan Dortmundissa ja Kölnissä, Italiassa ehdittiin Juventuksen matsiin, Los Angelesissa Lakersien ottelu. Samoin on nähty paikan päällä San Josen ja Westham Unitedin pelit. Prahassa Tsekin liigaa ja Ropsia Rovaniemellä. –Jalkapallo yhdistää ihmisiä, sen kautta on helppo alkaa keskustella. –Kaupungeissa pääsee sinne laita-alueille, Niina lisää. Lähelle ihmisten aitoa elämää. Jalkapallo voi siis avata maailmaa vähän enemmän. Esimerkiksi Dortmundissa koko kaupunki on ottelujen myötä mustakeltainen. –Sekin on kulttuuria, Mäenpää pohtii. Urheilu yhdistää ihmisiä ja pelikentän äärellä kokoontuvat tekevät myös helpommin töitä yhdessä. Turussa ehkä kannatetaan helpoiten sitä, joka menestyy? Matias ja Niina eivät ole ihan kaksikymppisiä, mutta kokevat, että aika oli ikään kuin kypsä heidän parisuhteelleen. Molemmat ovat ehtineet monenlaista. –Me emme olisi olleet kiinnostuneet toisistamme vielä muutama vuosi sitten, Matias ja Niina pohtivat yhdessä. Jos yhteen voi kasvaa toisistaan tietämättä, näiltä kahdelta se ilmeisesti on onnistunut.

Seuraava saarelaiskaveri

Seuraava saarelaiskaveri on Matiaksen kuvailujen mukaan ”lempeä jättiläinen”, joka on aktiivinen ihminen. –Hänelle sattuu ja tapahtuu. Jälkikasvuakin jo on ja aktiivista toimintaa nuorten parissa. Seuraavan saarelaiskaverin myötä siis päästään Kukolan maisemiin.

Teksti ja kuvat: Sini Silvàn