Ensimmäinen kesä saarelaisina

13.09.2018

Ovella pelmahtaa vastaan kaksi muhkeaa, jääkarhunoloista koiraa. Samojedinkoirat Bo ja Rio tulevat tervehtimään. Tuoreet saarelaiset Cilla ja Anders Eklund kertovat koirien sosiaalisesta luonteesta, eikä sitä tarvitse epäillä.
Anders ja Cilla Eklundia yhdistää moni muukin asia - kuin sattuman kauppaa myös sama sukunimi. Molempien sukuhistoriaa löytyy saaristosta.
– Isän puolen suku on saaristosta, Anders kertoo.
– Niin minunkin isäni puolelta, Ahvenanmaan suunnalta, Cilla nauraa.
Cilla on syntyisin Kaarinasta, Anders Turun Koivulasta. Molemmat ovat pakanneet jo nuorina laukkunsa ja suunnanneet opiskelemaan ulkomaille. He ovat asuneet useammassa maassa sekä omilla tahoillan, että yhdessä.
Cilla matkusti Tanskaan ensi kertaa 15-kesäisenä. Hänen perheellään on hevosia ja edelleen talli Kaarinassa. Aktiivinen kilparatsastus vei hänet valmentautumaan valmentajan kotimaahan Tanskaan. Myöhemmin Cilla yhdisti siellä ratsastuksen ja opiskelun. Hän opiskeli Kööpenhaminassa kaupallisia aineita Copenhagen Business Schoolissa (CBS) ja asui kaupungissa seitsemän vuotta. Hän on ehtinyt asua puoli vuotta myös Ranskassa.
Anders asui vuoden Ruotsissa ja puolitoista vuotta Kööpenhaminassa. Hän suoritti Tanskassa rakennustekniikan diplomi-insinöörin opinnot. Opiskelukieli oli molemmilla englanti. Tanskankielikin alkoi sujua ruotsin pohjalta.
– Mitä huonommin yritin lausua, sitä paremmin minua ymmärrettiin, Cilla vitsailee.
Kööpenhamina on elämäntyyliltään lähellä suomalaista, mutta vielä kansainvälisemmällä säväyksellä. Heille se oli kiva ja ilmapiiriltään lämmin paikka.
– Tanskalaiset ovat rentoja ja elämäniloisia. Tutkimusten mukaan hekin, samoin kuin suomalaiset, kuuluvat maailman onnellisimpiin ihmisiin.
Kööpenhaminan yhteisestä kodista muutettiin vuonna 2014 takaisin Turkuun, jossa kuitenkin on koti, molempien sukulaiset ja perheet sekä saaristo aivan vieressä.
– Nyt olemme jo juurtuneet tänne, Anders sanoo. Ensimmäinen koti löytyi Kaarinasta. Tänne muutimme, kun talo valmistui, juhannuksen aikaan, Anders kertoo.

YRITTÄJÄSISKOSTEN DESIGNIÄ MAAILMALLE
Cilla tekee uraa yrittäjänä yhdessä muotoilijasiskonsa kanssa. BEdesignin sisustus näkyy kotonakin. Eteisessä on koeversio uudenlaisesta penkistä, sisaren käsialaa ovat niin peurahylly kuin vaaterekit eteisessä ja kulhot pöydillä. Designmarkkinat ovat kansainväliset ja siinä Cillan kansainvälisestä koulutuksesta on apua.
– Olimme Shanghaissa messuilla maaliskuussa. Meille tärkeää on tuotteiden korkea laatu, ajaton muotoilu ja vahva tarina. Aasialaiset arvostavat näitä asioita. Skandinaavinen muotoilu on siellä ollut vahvassa nousussa.
Stockmann on yrityksen suurin jälleenmyyjä. Yrittäjinä sisarukset täydentävät toisiaan, molemmilla on selkeästi omat vastuualueensa. Toinen taiteen, toinen bisneksen puolella.

OPISKELIJASTA OSAKKUUTEEN
Anders pääsi Insinööritoimisto Aalto-Setälä Oy:n palvelukseen jo opiskelijana vuonna 2009 ja yrityksen osakkaaksi kolme vuotta sitten. Yritys tarjoaa rakennusalan konsultointi-, suunnittelu- ja projektijohtopalvelua.
– Projektipuolella teemme rakennuttamista ja työmaavalvontaa. Pidän työstäni erittäin paljon. Projektit vaihtelevat, on pientä ja on isoa, yksittäisistä lausunnoista isoihin hankekokonaisuuksiin. Töissä pääsee töissä tekemään – kaikkea, kehittämään toimintaa ja toteuttamaan, se on mielenkiintoista. Se, että työssä on myös vastuuta, tuo lisämotivaatiota.
Kummankaan työ ei ole säännöllistä kahdeksasta neljään –toimintaa.
– Nyt pyritään pitämään asiat balanssissa, työpäivät venyvät helposti, yritämme löytää tasapainon, vaikka työ on kivaa.

SAMOJEDINKOIRAT PITÄVÄT LIIKKEELLÄ
Vapaa-ajan vauhdista huolehtivat koirat, jos myös mökkielämä saaristossa Houtskarin suunnalla kesällä. Andersin suvun paikassa Eklundit olivat kesällä viikkoja ulkosaariston luonnossa.
– On todella kiva päästä tuulettumaan saaristoon rauhaan.
Cillaa ja Andersia hitsaa yhteen melko samanlainen huumorintaju ja positiivinen elämänasenne.
– Omat jutut ovat välillä vähän lapsellisella tasolla, minulla on vähän mustempi huumori, Anders nauraa itselleen.
– Koitan aina sanoa, että ei se ole niin vakavaa, mennään vain eteenpäin, Anders kuvaa.
He pohtivat yhdessä, että ehkä elämänasenne on muutenkin samanlainen, tietynlainen jalat maassa –oleminen eli avoimuus.
– Koitetaan tehdä omaa juttua ja olla sellaisia kuin ollaan. Ottaa avoimesti vastaan uusia asioita. Tulemme hyvin toimeen ihmisten kanssa ja olemme sosiaalisia, vaikka välillä on kiva viettää omaa aikaa saaristossa.

SEURAAVAT SAARELAISKAVERIT
Seuraavat saarelaiskaverit löytyvät Anders Eklundin kummisedän naapurista. Nyt päästään tutustumaan perheeseen, jossa ollaan turkulaisittain tärkeällä alalla, osaamista
löytyy laivanrakennuksen maailmasta. Mutta yhtä lailla puolison työ on tärkeää, kun pidetään huolta perheiden arvokkaimmista henkilöistä, eli lapsista. Kun nyt vierailtiin tuoreiden hirvensalolaisten kotona, seuraavat haastateltavat ovat asuneet saarilla jo noin 25 vuoden ajan.

TEKSTI JA KUVA: SINI SILVÁN