Erilaisuus yhdistää

16.08.2018

– Meitä yhdistää meidän erilaisuutemme, Joni Puisto ja Patricia Brännkärr nauravat. Molemmat ovat ihmisinä sosiaalisia, mutta Patricia se, joka kuuntelee ja antaa tilaa. Ja Joni se eloisampi ja puheliaampi. Se tärkein juttu, arvopohja, on kuitenkin molemmilla sama.

Tapaaminen Joni Puiston kanssa Helsingissä muutti Patricia Brännkärrin elämässä suunnan kohti Turkua. Yhteys oli heti vahva: niin Joni kuin Turku ja Papinsaari vetivät Patriciaa puoleensa. Alavetelistä kotoisin oleva Patricia Brännkärr ehti asua Vaasassa yli kymmenen vuotta, kunnes siirtyi pääkaupunkiseudulle ja muutti Espooseen.
– En ollut kuitenkaan oikein kotiutunut sinne.
Vuosi sitten huhtikuussa Patricia teki Jonin tavattuaan rohkean valinnan. Hän irtisanoutui työstään, jossa oli ollut kahdeksan vuotta saman työnantajan palveluksessa. Hän luotti siihen, että töitä löytyisi Turusta.
– Kuukausi meni, sitten sain töitä Autokeskus Oy:stä. Myin uusia BMW-autoja vuoden verran. Siina tutustuin mielenkiintoiseen alaan ja opin tuntemaan sekä verkostoitumaan enemmän paikallisiin yrityksiin ja ihmisiin, Patricia kertoo

OMALLE ALALLE, NYT YRITTÄJÄNÄ
Myyntityö oli tuttua. Silti aiempi ala vaatteiden parissa veti yhä puoleensa. Patricia oli ollut töissä vaatteiden maahantuontiyrityksessä pitkään. Yksi päämies ehdottikin yhteistyötä.
– Rupesin miettimään ja pyörittämään asiaa. Kaipasin tätä alaa ja katsoimme brändejä, mitä voisi tuoda Suomeen.
Ratkaisun Patricia osasi tehdä nopeasti ja siinä näkyy vahva luottamus Joniin ja tämän tukeen.
– Olin ystäväporukan kanssa Levillä, kun Patricia soitti ja kertoi, että olen tänään irtisanonut itseni, nyt alan maahantuomaan vaatteita, Joni kertoo.
Vaatealan agentuuri- ja maahantuontiyritys on siis uunituore. Patricia on pääasiallinen yrittäjä, mutta Joni toimii taustatukena hallinnollisissa asioissa.

MATKAPÄIVIÄ KOTIMAASSA JA BALTIASSA
Patricia Brännkärr palasi alalle, josta hänellä on pitkä kokemus. Hän aloitti jo 15-kesäisenä Kokkolassa myyntityössä vaatekaupassa. Nyt tavoitteena on tehdä kauppaa niin Suomeen sekä Baltiaan sekä muoti- että urheiluvaatesektoreilla. Tukikohtana toimii näyttelytila Turun Barkerilla. Lisäksi hän kiertää asiakkaiden luona niin Suomessa kuin Baltiassa.
– Asiakkaat ovat isosta tavarataloista pieniin yksityiskauppoihin ja ketjuihin.
– En sanoisi, että on ollut pitkäaikainen haave olla yrittäjä. Haaveena on tehdä työtä, mistä pitää, missä oppii ja kehittyy itse. Tämä yrittäjyys jos joku tulee opettamaan paljon.
Ensimmäiset messut Italiassa ja Ranskassa Pariisissa ovat jo takana.
– On suuri rikkaus, että saa tavata ihmisiä ja luoda kontakteja.

MIELENKIINTOINEN TYÖ, JOSSA ON VASTUUTA
Joni Puisto on töissä Lämpöpuistolla myyntipäällikkönä. Titteli ei kerro kaikkea, työnkuva on hyvin laaja. Puisto poimii raaka-ainemarkkinoilta tunnuslukuja niin Euroopan keskuspankin kuin pörssikurssien perusteella. Eli kun omakotiasuja pohtii lämmitysöljyn ostamisen oikeaa ajankohtaa, vastaa Puisto päivän hinnasta. Siinä on osattava tehdä oikeat arviot ja pärjättävä kilpailussa. Lämpöpuisto on perheyritys, jossa työskentely ei silti ollut itsestään selvää.
Joni Puisto on aloittanut kesätöissä jo 13-14-vuoden iässä ja saanut alan kokemusta myös setänsä huoltoasemalla. Silti hän opiskeli toista alaa, talotekniikkaa. Jonin isän ohjenuora jälkikasvulleen oli se, että leipä pitää kantaa kotiin perheyhtiön ulkopuolelta. Muualta saatu työkokemus, tekninen tieto ja sosiaalinen verkosto on ollut hyvä pohja, kun hän siirtyi perheyritykseen kymmenisen vuotta sitten, hyvin käytännöllistä reittiä pitkin.
–10 vuotta sitten aloitin Lämpöpuistossa säiliöauton kuljettajana. Säiliöauton ratista siirryin kuljetussuunnitteluun. Samalla opiskelin työn ohessa Espoossa logistiikka-alaa ja logistiikan esimiestehtäviä.
Täysipäiväisesti Joni Puisto on ollut Lämpöpuiston palveluksessa viisi vuotta myyjänä ja myynnin tukena. Käytännön kokemus ja talotekniikan osaaminen helpottaa myös myynnin teknistä neuvontaa.
– Öljy on hyvin tekninen tuote, samoin laitteet ja välineet, millä sitä kuljetetaan.
– Pidän työstäni todella paljon, nautin siitä, että saa olla asiakkaiden kanssa tekemisissä. Yksikään päivä ei ole samanlainen.

LUONTO, MERI JA YSTÄVÄT
Se, mitkä asiat Joni Puiston ja Patrician arvomaailmassa ovat tärkeällä sijalla ovat vaikuttaneet myös siihen, miksi asutaan nimenomaan Hirvensalossa ja miksi siitä on tullut koti. Iso kiitos kodin rakentamisesta kuuluu Hirvensalon Talonrakennuksen Rikulle ja Artulle.
– Täällä on mieletön luonto ja ympäröivä meri, jotka ovat arvomaailmassa aika korkealla. Täällä ovat myös osa perheestä ja paljon ystäviä.
– Muistan, kun ensimmäistä kertaa tulin tänne, miten kaunista täällä on, luonto ja meri ympärillä. Edelleen, kun tänne ajaa kotiin töistä, niin tulee niin mahtava fiilis. Patrician suku asuu Alavetelissä Kokkolan lähellä, siellä käydään muutaman kuukauden välein.

HARRASTUKSET VIEVÄT LUONTOON
– Kesällä veneillään ja mökkeillään se, mitä kaikilta muilta harrastuksilta ehditään, Joni Puisto kertoo.
Joni Puiston oma erityinen harrastus on sukellus meressä ja louhoksilla. Harrastus alkoiThaimaan matkalla, jossa hän suoritti alkeiskurssin. Sukellus oli laji, joka vei entisen kilpauimarin mennessään. Meri ja vesi olivat elementteinä tuttuja. Syksyn tullen metsästys kutsuu, niin sorsametsälle, kuin peura- hirvi- ja kaurisjahtiin.
– Lajit on muuttuneet vuosien varrella. Mutta kaikki ovat hyvin terapeuttisia harrastuksia, jossa luonto on vahvasti mukana. Ne ovat hyvää vastapainoa päivätyöhön.
Sukellus on harrastus, jossa keskittyminen on olennaista.
– Se fokus lähtee jo kotoa, kun valmistellaan kaikki varusteet. Jos puuttuu yksikin pieni O-rengas, niin ei sukelleta. Kaikki ajatukset arkityöstä jäävät pois, kun keskittyy siihen harrastukseen. Se on hyvin palauttavaa.
– Kun olet veden alla louhoksessa, se on hyvin vapauttava tunne. Siellä ei ole ääntä, ei ole elämää. Olet siellä yksin, täysin siinä hetkessä. Sukellus on tosi mielenkiintoista ja on paljon mahdollisuuksia erikoistua sukeltajana.
Patricialla on vahva urheilijatausta, mutta tuore turkulaisuus on ehkä viime kuukaudet vienyt ajan aktiivisemmalta liikkumiselta. Nyt treenit on tullut tehtyä kuntosalilla. Hän on kuitenkin nuorena hiihtänyt kilpaa.
– Lopetin sitten, se on kaikki täysillä tai ei mitään, Patricia hymyilee.
Lisäksi hän on pyöräillyt paljon, enemmän maasto- kuin maantiepyörällä.
– Golfaamisen aloitin viime kesänä, mutta kaikista mieluiten olen metsässä pyöräilemässä, juoksemassa tai kävelemässä. Luonnolla on suuri merkitys siinä urheilemisessa.

KUUNTELEMINEN ON TÄRKEÄÄ
Joni ja Patricia pohtivat, että heitä yhdistää heidän erilaisuutensa, arvomaailma on samanlainen.
– Minusta tuntuu, että olen kehittynyt ihmisenä Jonin luonteen ansiosta.
Joni on räväkämpi ja ehkä vahvempi ihmisenä, minkä Patricia katsoo vahvistaneen myös häntä itseään.
– En ole se myyjä, joka painaa päälle.
Myyjän tärkein ominaisuus on kuunnella.
– Yleisesti ihmiset kuuntelevat liian vähän, asiakkaat ovat tärkeitä. Me molemmat pidämme huolta asiakkaistamme.

SEURAAVAT SAARELAISKAVERIT
Seuraavalla saarelaiskaverilla ja hänen puolisollaan on ehkä sama sukunimi, mutta he eivät ole naimisissa eivätkä ole sukua.
– Ystävyys on syntynyt yhteisen harrastuksen kautta. Tämä diplomi-insinööri on ihminen, joka on monessa projektissa mukana, Joni Puisto kertoo. Yksi yhdistävä tekijä on myös sukellusharrastus.

TEKSTI JA KUVA: SINI SILVÁN