Hauskuus ja ilo syntyy yhdessä tekemisestä

07.02.2019

Mitä yhteistä on Tilkkuyhdistyksellä, Kakskertaseuralla, Kakskerran VPK:lla, Kakskerran Koetuksella sekä Suomen romukauppiaitten Liitolla? Kakskertalainen Piia Kramsu viihtyy näissä yhdistyksissä, joihin sekä työ että harrastukset ovat hänet vieneet. Listaan voi lisätä viimeisimpinä vielä Turun Seudun Osuuspankin edustajiston sekä Tunturikerho Login. Piia on tekijä, ei pelkkä paperinpyörittäjä, vaikka sekään työ ei ole hänelle vierasta.

Vuonna 2006 Piian ja miehensä Jukka Lämsän mökkeily loppui ja heistä tuli vakituisia asukkaita Kakskerran saaren pohjoisrannalle. Piian isoisän vuonna 1950-luvulla rakentama mökki sai väistyä uuden kodin tieltä. Ihanteellinen sijainti tuo luonnon lähelle: toisella puolella on meri ja toisella puolella metsikkö. Puolen hehtaarin tontti on luonnontilainen. Metsän läheisyys on Piialle tärkeää.
– Rakastan metsää ja sen antamaa sieni- ja marjasatoa, tykkään lähiruoasta.
Isoista ikkunoista näkyy meren lisäksi Kakskerran kirkko ja liikenteen ääntä kuulee vain aavistuksen verran veden yli Satavan puolelta. Iso parveke oli viime kesän helteillä pari viikkoa Piian ja Jukan ”koti”, jossa nukuttiin ja syötiin. Lasten muutettua pois kotoa ovat heiltä vapautuneet huoneet otettu vanhempien harrastuskäyttöön: Jukan valokuvaukseen ja Piian käsitöihin.
Piian harrastukset – käsityöt ja liikunta – ovat vieneet hänet moniin yhdistyksiin. Tilkkutöitä Piia on tehnyt jo 1900-luvulta lähtien ja sen myötä hän on päätynyt Tilkkuyhdistys Finn Quilt’n Naantalin killan toimintaan. Tilkkutöiden kirjo on laaja. Piian käsissä syntyy yhtä lailla näyttäviä sisustustekstiilejä kuin pieniä ilahduttavia pehmoleluja. Brinkhallissa on hänellä ollut pariin otteeseen näyttely.
Liikunnallinen Piia tykkää vesiliikunnasta.
– Vesi on mun elementti. Uimisen ja melonnan lisäksi hän harrastaa vesijumppaa ja –juoksua. Harjattulassa kokoontuu Kakskerran Koetuksen vesijumpparyhmä. Hienoa, kun pystyy harrastamaan näin lähellä kotia, Piia iloitsee.

YHDESSÄ TEKEMISESTÄ SAA ENERGIAA
Piia edistää itsekin paikallisia harrastusmahdollisuuksia. Hän on Kakskerran Koetuksen sihteeri, Kakskertaseuran Kulttuuri- ja toimintaryhmän puheenjohtaja, sekä Kakskerran VPK:n naisjaoston sihteeri. Yhteistoimintaa on muiden vapaapalokuntien naisjaostojen, Liekkileidien kanssa. Yhteisesti järjestetyillä kursseilla on käsitelty mm. henkistä tukea, kodin turvallisuutta sekä hätäensiapua. Palokuntatoimintaa on mahdollista laajentaa junioritoimintaan uuden, Satavaan nousevan talon myötä. Täällä on luontaiset mahdollisuudet erilaisiin harjoituksiin. Esimerkkinä Piia mainitsee Vapepan, Vapaaehtoisen pelastuspalvelun, kanssa järjestetyn etsintäharjoituksen, jossa pyrittiin löytämään maastoon kadonnut henkilö.
Kakskertaseura toimii laajasti ja Piian vetämä Kulttuuri- ja toimintaryhmä järjestää toimintaa jäsenten ideoimana. Tapahtumia on viime vuonna ollut yli 30. Parin viikon välein kokoontuu neulomakerho, joka toiminnaltaan on nimeään laajempi. Yhteiseen juttutuokioon voi tulla myös ilman käsityötä. Suorituspakkoa ei ole.
Kaupunkilehti Turkulainen ja Turun kaupunginosaviikkojen tuki ry valitsivat viime vuoden lopulla Kakskerran Turun aktiivisimmaksi kaupunginosaksi. Saarten yhdistysten yhteinen panos on ollut myötävaikuttamassa valintaan. Yhteisöllisyys on saarilla luonnollinen olotila, kuittaa Piia. Yhdistystoiminta on ennen kaikkea iloista yhdessäoloa, tekemistä. Sosiaalisuudesta saa voimaa.

KOLMANNEN POLVEN ROMUKAUPPIAS
Työ isoisän vuonna 1928 perustamassa Nakolinnan Raudassa on vienyt Piian Suomen Romukauppiaiden Liiton toimintaan ja jopa sen puheenjohtajaksi vuosina 2008- 2016.
– Se oli aitiopaikka, jossa näki alan monipuolisuuden koko Suomen osalta. Romu- ja jäteraaka-ainekauppiaiden etujen valvojana liitto toimii alan asiantuntijana mm. lainvalmistelussa. Eduskunta kuuli liiton edustajia kun se valmisteli lakia käänteisen alvin käyttöönotosta romualalle, mikä Piian mielestä oli tervetullut uudistus. Käänteisen alvin perusteella romuliike tilittää alvin valtiolle ostaessaan romukuorman. Tämä on edesauttanut harmaan talouden kitkentää.
– Ala siistiytyi huomattavasti, Piia sanoo. Kierrätystietoisuus on parantunut. Nakolinnan Rauta ostaa metalliromua sekä yrityksiltä että yksityisiltä. Lajitellusta jätteestä saa paremman hinnan.
– Mikäli lajittelu on tekemättä, tarkoittaa se sitä, että me lajittelemme romun omiin luokkiin ja työstämme sen valmiiksi sulattavalle teollisuudelle. Sulattava teollisuus on se, joka kiristää jatkuvasti raaka-aineiden laatuvaatimuksia ja meiltä vaaditaan parempaa laatujen tuntemusta, kertoo Piia.
Perustyö on samaa kuin 90 vuotta sitten, mutta viranomaisuudistuksia pitää seurata koko ajan. Nyt esimerkiksi uusi tulorekisteri on alkuvuoden jännityksen aihe. Toimiiko se varmasti ja mitä tapahtuu, jos tekee virheen? Jatkuvat muutokset pitävät ihmisen hereillä. Piia viihtyy töissä yhtä hyvin sekä romupihalla että konttorissa. Työnteko romupihalla auttaa ymmärtämään materiaalin käsittelyn vaatimaa työaikaa ja silloin saa myös hyvän kokonaiskuvan eteenpäin myytävistä materiaaleista, selvittää työstään innostunut Piia.

MATKOJA YHDESSÄ JA ERIKSEEN
Yksi Pian lukuisista tilkkutöistä on Afrikkaseinävaate. Se sai alkunsa yhdestä tähtikuvioisesta tilkusta, Afrikan tähdestä, joka sai viereensä koko maanosan. Nyt seinävaatetta koristaa seitsemän nappia, jotka kertovat Piian ja Jukan yhteisistä matkoista Afrikkaan.
– Se on meidän suunta.
Piia on aina harrastanut liikuntaa ja siinä piileekin hänen energisyytensä salaisuus. Vesiliikunnan lisäksi hän tykkää pyöräillä ja kesään kuuluukin vähintään yksi pyöräretki saaristoon. Ensi kesänä suunnitelmissa on pyöräillä Kemiön läpi Rosalan viikinkikylään. Pyöräreissut hän mielellään tekee yksin, mutta taukopaikoissa puhelias Piia ei jää ilman juttuseuraa.

TEKSTI: VIRVE MYLLYMÄKI
KUVA: MAARIT MYLLYMÄKI