Hymyjen saari

03.10.2019

Toista kertaa Hirvensalopäivien aikaan järjestetty Hirvensalon Turpakäräjät jatkui perinteen mukaisesti sateisessa säässä. Tilaisuus oli silti mukavan lämmin ja katoksesta huolimatta kaikkea muuta kuin kuiva.

Turpakäräjät on panelikeskustelutilaisuus, jossa saarilla asuvat tai vaikuttavat pääsevät tuomaan mielipiteensä julki ja jossa yleisö pääsee kysymään panelisteilta. Tilaisuus järjestettiin jo toistamiseen Kaupunkikartano Ruokorannan pihanmaalla sijaitsevassa teltassa.

Tällä kertaa keskustelemassa istuivat omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Petja Raaska, taidemaalari ja teologi Hannu Konola, Turun kaupunginvaltuutettu, kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén, yrittäjä Jarmo Laivoranta sekä Kaupunkikartanon pehtoori Riku Lehtinen. Ulkokuntalaisen objektiivista näkemystä panelistina edusti piikkiöläinen yrittäjä ja yrityskummi Tapani Kaarlas.

Valkoisin liinoin koristeltujen pöytien ääreen pääsi sateesta huolimatta myös muutama hirvensalolainen yleisöksi ja keskustelu saattoi alkaa.

YHTEISÖLLISYYDEN KUTSU

Keskustelu kulki pitkälti viime vuonna avattuja linjoja, jossa käytiin läpi tulevaisuudennäkymiä Uittamolle suunnitellun toisen sillan, keskustaa kohti Lauttarannasta kurottavan kävelysillan ja Kakskerrantien nelikaistaistamisen tiimoilta. Teknisiin asioihin sen liiemmin puuttumatta Hannu Konola kuitenkin muistutti siltojenkin olevan vain välineitä ihmisten kohtaamiseksi.

– Sillat ovat sitä varten, että pääsemme toistemme luo. Me rakennamme kontaktia, yhteyttä. Tehkäämme Hirvensalosta hymyjen saari. Opettakaamme ihmiset hymyilemään ja tervehtimään. Henkistä hyvinvointia voidaan rakentaa sitä tietoisesti ja tarkoituksellisesti rakentamalla, Konola sanoo.

Paneeli oli ehdotuksesta mielissään ja keskustelu kävi vilkkaana yhteisöllisyyden, yhdessä tekemisen ja perinteisten käytöstapojen merkityksestä hirvensalolaisuudessa.

– Tulkitsen tuon hymyjen saaren ajatuksen yhteisöllisyyden lisäämiseksi. Olemme saaneet tänne saarille paljon maallista ja ulkoistakin hyvää, mutta yhteisöllisyyttä tarvitsisimme lisää. Jostakin pitäisi saada keino, jolla hirvensalolaiset tuntisivat olevansa yhtä ja samaa. Se lisäisi kaikkien hyvinvointia, Jarmo Laivoranta sanoo.

Reilun tunnin kestänyt keskustelutilaisuus oli jälleen kerran hedelmällinen sekä kuulijoille, että panelisteille ja lisäsi ainakin yhden päivän ajaksi yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Vaikkakin sitten vain teltallisen verran.