Hyvää tahtoa kaiken päivää

13.09.2018

Koko vuosi 2018 muistellaan ja kaivellaan vanhoja juttuja. Tällä kertaa mennään niin kauas, ettei lehteä ollut vielä edes olemassa.

Pirjo Huttunen on saarelaisille tuttu. Jos ei lenkkipolulta, niin lehden sivuilta. Hirvensalolainen Huttunen oli lähes kymmenen vuoden ajan Mainingin päätoimittaja, yrittäjä ja lehden perustaja. Saarelainen, joka yhtenä hetkenä mietti, miksei saariyhteisöllä ollut vielä omaa mediaa.
– Kuten monet muutkin hyvät ideat, tämä syntyi kerran sohvalla maatessa. Olin asunut Hirvensalossa jo muutaman vuoden ja keksin että tänne voisi perustaa oman lehden. Siihen aikaan ilmestyi silloin tällöin Terve Hirvensalo – Kakskerta -lehtinen. En tiedä kuka sitä teki, mutta se loppui samoihin aikoihin kun Maininki alkoi.
Aluksi lehteä ryhdyttiin toimeenpanemaan porukassa. Erinäisten syiden ja sattumusten kautta ryhmä kuitenkin erkani ja lehden käynnistäminen jäi Huttuselle.
– Siinä vaiheessa meinasin jo juosta karkuun, nainen nauraa.

LEHDEN EHDOILLA
Karkuun Huttunen ei kuitenkaan sännännyt. Päämäärätietoisena hän laittoi lehden pystyyn.
– Se etten ole ollut koskaan missään lehdessä töissä, toi mukanaan hyviä ja huonoja puolia. Keksin varmasti pyörän monta kertaa uudelleen ja käytin siihen aikaa ja energiaa. Osasin myös tarvittaessa oikoa. Tässä lehdessä on tehty vain se mikä pitää, mutta se on pyritty tekemään mahdollisimman hyvin ja huolellisesti.
Yksin tehdessä ei aikaa kulunut turhiin palavereihin ja mielipiteidenvaihtoon.
– Kaikki työaika on käytetty lehden ehdoilla. Se on myös ollut helppo pitää saarelaisten näköisenä ja saarelaisten äänitorvena. Itselläni ei ole ollut sen suurempaa sanomisen tarvetta tai sanomaa siinä kaiken takana.
Alkuaika lehden starttaamisen jälkeen oli kuitenkin jännittävää.
– Kyllähän siinä alussa oli sellaisia fiiliksiä, että pelotti ihan kauheasti. Toisaalta oli myös todella huikeaa, että minulla oli oma lehti ja voin tehdä sen kanssa mitä haluan. Yrittäjän vapaushan on suuri illuusio, mutta sitä samaa illuusiota se kai oli sekin, hän nauraa.

PALJON POSITIIVISTA PALAUTETTA
Kymmeneen vuoteen mahtui reilut 80 lehteä. Palautetta tuli monenlaista, pääosin kuitenkin positiivisin mielin. Risujakin Huttunen lehdestään sai.
– Usein tuli palautetta, ettei kakskertalaisista kirjoiteta ikinä mitään. Laskin sitten tarkalleen Kakskerrasta kirjoitetut jutut ja väkilukuun verrattuna saari onkin todella hyvin edustettuna. 
Toinen moitteen aihe liittyi omaisuuteen, jos vaikka kannessa oli edustettuna henkilö, jolla oli taloudellisilla mittareilla katsottuna asiat hyvällä mallilla.
– Se sitten jurppi niitä, joilla ei välttämättä mennyt niin hyvin. Olisihan se väärin, jos yrittäjää tai hyvin tienaavaa ei saisi lehteen haastatella, koska hänellä menee paremmin kuin jollain toisella. Ei ihmisen onni ole kiinni rahan määrästä.
– Sitä paitsi haastateltavat sanovat jo melkein kyllästymiseen asti, että saarten luonto on niin mahtavaa. Jos ihmiset saisivat pidettyä linkkinsä luontoon kunnossa, luulisi että se onni tulee jo aika paljon sieltä suunnasta.

TEKIJÄSTÄ LUKIJAKSI
Nyt kun Huttunen on siirtynyt lehden tekijästä lukijaksi, luulisi jännityksen jo hieman kaikonneen.

– Edelleen kyllä jännittää kun lehti tulee. Jännittää myös, tuleeko se, että hoitaako posti oman hommansa. Vähän myös ärsyttää kun kannessa olevat ihmiset ovat niin outoja. Yleensä olen ehtinyt katsella heidän kuviaan lehteä tehdessä niin, että he tuntuvat jo ihan tutuilta, nainen nauraa.
Lukijana hän on tyytyväinen, että lehden linja on pysynyt samansuuntaisena edelleen.
– Se hyvä tahto ja hyvä henki, mikä lehdessä on ollut, huokuu siitä edelleen. Kun maailmassa on sitä muuta kaikkea niin paljon, ei haittaa ollenkaan, että pieni paikallisaviisi pyrkii katsomaan asioita valon puolelta.
Hyvällä tahdolla Pirjo Huttunen on luotsannut Maininkia. Samalla hyvällä tahdolla hän miettii jatkossa markkinointiviestintää ja palvelumuotoilua uusille ja Mainingista tutuille asiakkaille. Terveiset lukijoille hän kirjoitti lappuselle. Lappusesta ne kopioitiin jutun otsikkoon.

TEKSTI JA KUVA: TIMO NÄRÄ