Hyväntekoa Hirvensalosta maailmalle

03.10.2019

Hirvensalolainen Saija Kuusisto-Lancaster innostui parikymmentä vuotta sitten Soroptimisttoiminnasta. Lokakuun alusta lähtien hän toimii Euroopan osaston varapresidenttinä.

Ensinnä lienee tarvetta avata termi soroptimist. Soroptimist International on ammatissa toimivien naisten vapaaehtoinen palvelujärjestö, joka toimii paikallisten, kansallisten ja kansainvälisten yhteisöjen kanssa ja pyrkii vaikuttamaan aktiivisesti päätöksentekoon yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Järjestö ei ota kantaa puoluepoliittisiin eikä uskonnollisiin kysymyksiin. Järjestöllä on lähes 100 000 jäsentä ja 3 000 klubia 126 maassa. Suomessa järjestöllä on 59 klubia ja 1400 jäsentä. Turun seudulla klubeja on kolme. Kaksi Turussa ja yksi Naantalissa.

Soroptimist International -järjestö on saanut nimensä latinankielisistä sanoista soror, joka tarkoittaa sisarta ja optimum, joka tarkoittaa parasta. Lyhyesti sanoen: parasta naisille. Soroptimistien arvot ovat ihmisoikeuksien, rauhan, demokraattisen päätöksenteon ja naisten mahdollisuuksien edistäminen maailmassa, sekä vapaaehtoistyö ja ystävyys.

– On kyse täysin kansainvälisestä vapaaehtoistoiminnasta. Tavoitteena on pyrkiä parantamaan naisten ja lasten asemaa, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa. On todettu, että jos perheen äidillä on kaikki hyvin, vaikuttaa se koko perheen hyvinvointiin, Kuusisto-Lancaster kertoo. Päivätyönään hän vetää Sandvik Mining and Construction -kaivoskoneyhtiössä hankinnan tiimiä.

– Tiimini ei varsinaisesti osta mitään, mutta varmistamme että jokaiselle komponentille mitä meidän lastariin tai dumpperiin tulee Suomen, Kiinan, Etelä-Afrikan tai Kalifornian tehtailla löytyy toimittaja. Toimittajan kanssa on sovittava vuosisopimus, komponentin hinta, maksuehdot sun muut ja huolehdittava että materiaali virtaa ja meidän tehtaat pystyvät pukkaamaan koneita maailmalle.

SUUNNITELMISTA SANOIHIN JA TEKOIHIN

Ennen haastattelua Kuusisto-Lancaster saapui hiljan Kiinasta. Loppuvuoteen on tiedossa matkoja takaisin Kiinaan, Hollantiin, Puolaan ja Amerikkaan. Kiirettä siis pitää.

– Jouluun asti on tiedossa aikamoista vauhtia. Osa matkoista on pelkästään työasioissa, osassa kyse on soroptimist-toiminnasta. Kahdenkymmenen vuoden soroptimistiuran toistaiseksi korkein saavutus lienee 1.10. alkanut Euroopan federaation varapresidentin pesti.

– Olen yksi varapresidenteistä Euroopan osaston hallituksessa. Se tarkoittaa aika tiivistä aikataulua sekä tapaamisia ihan kasvokkain ja nettipalavereissa.

Tuoreen varapresidentin tehtäväksi tulee mentoroinnista vastaaminen. Mentoroinnin ajatuksena on siirtää tietoa ja kokemusta kokeneemmalta osapuolelta kokemattomalle. Se voi olla pelkästään keskustelua, mutta joskus jopa suoranaista valmennusta.

– Tehtävänäni on ikään kuin lanseerata soroptimistimentorointi. Olen ollut viimeiset kaksi vuotta mukana työryhmässä kehittämässä konseptia. Olemme pohtineet, mitä se voisi olla, mitä tehdä käytännössä, mitä aikaansaada ja niin edelleen.

Työryhmän tehtävänä on myös määrittää kuka voisi olla mentorina ja kuka mentoroitavana.

– Olemme aika kansainvälisessä porukassa pyöritelleet tätä ajatusta kahden vuoden ajan. Nyt siirryin vastaavaksi siihen työryhmään ja tuloksia olisi syytä alkaa saada aikaiseksi. Mielellään myös niin monessa maassa kuin mahdollista.

Mentoroinnin tavoitteena on konkreettinen vaikuttaminen naisen tai tytön elämään.

– Jos saamme yhden tytön kerrallaan jatkamaan opintojaan tai pysymään kiinni työelämässä, on siinä käsin kosketeltava mahdollisuus seurata toisen kehitystä. Se on asia, joka on saanut meidät mentoritkin innostumaan asiasta. Se ei ole pelkkää varainkeruuta. Joskus palkintona on elinikäinen ystävyys.

VAPAAEHTOISTYÖN PALKKA

Turun soroptimistiklubissa Kuusisto-Lancaster on toiminut lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä.

– Olen ollut eri viroissa vuosien aikana sihteeristä presidenttiin asti. Lisäksi olin muutama vuosi sitten Suomen unionin hallituksessa, olen siis nähnyt miten kotimaassa tehdään ylätason juttuja. Nyt on jännää päästä katsomaan, miten tämä toimii koko Euroopan tasolla. Näen sen upeana mahdollisuutena.

Tuore varapresidentti odottaakin kaksivuotiskauttaan näennäisen innostuneena.

– Luotan siihen, että saamme asioita eteenpäin. En epäile, ettemmekö voisi saada isoakin muutosta aikaiseksi. Olen siinä porukassa nuorin ja ensimmäistä kertaa hallitustyöskentelyssä sillä tasolla. Minulla on nyt näytön paikka ja haluan näyttää että kyllä täältä Suomestakin pesee, hän nauraa.

Turun soroptimistiklubin ystävyysklubi sijaitsee sodan runtelemassa Kosovon Pristinassa. Klubin keräämillä rahoilla on hankittu sairaaloihin muun muassa pienten lasten punnitsemiseen käytettyjä vaakoja.

– Kun menimme sinne ensi kertaa käymään, olimme silmät pyöreinä siitä, missä kunnossa koko kaupunki oli ja minkälaisissa tiloissa sairaita lapsia hoidettiin. Aina ei ollut lääkkeitä, joskus ei ikkunoissa ollut verhoja ja lapset makasivat tukahduttavassa kuumuudessa sairaalasängyillä.

Turun klubilaiset saavat Pristinasta aina silloin tällöin valokuvia, joissa näkyy, mitä turkulaisten keräämillä rahoilla on saatu aikaiseksi.

– Olemme onneksi pystyneet tekemään sinnekin aika paljon. On hieno huomata onnistumisen hetkiä. Ja sitähän vapaaehtoistyö on. Jos se ei olisi palkitsevaa, tuskin sitä kukaan tekisi, Kuusisto-Lancaster hymyilee.

Lisätietoa soroptimistitoiminnasta https:// www.soroptimistit.fi/

TEKSTI JA KUVA: TIMO NÄRÄ