Koiraharrastuksen puraisema hiihtovaeltaja

22.11.2018

Koko vuosi 2018 Mainingissa kaivellaan ja muistellaan vanhoja juttuja. Tällä kertaa kysellään Raimo Västinsalon kuulumisia. Moni muistanee satavalaismiehen ainakin Grönlannin matkatarinoista.

Raimo Västinsalo ottaa vieraan vastaan rintamamiestalon pihamaalla Satavassa. Linnut visertävät puissa hiekkatien päässä sijaitsevalla tontilla. Sisältä kuuluu koirien haukunta. Bernin paimenkoirat Karu ja Nuka kuulevat vieraan saapumisen oitis. Satava ja talo ovat Västinsalolle tutut, paikka kun on hänen lapsuudenkotinsa.
– Tämä keittiö valmistui samaan aikaan kun synnyin. Lokakuuta se oli kun tähän muutettiin. Näihin aikoihin siis 65 vuotta sitten, Västinsalo pohtii ja katselee tuvassa ympärilleen. Seinillä on puisia koriste- ja käyttöesineitä, joista monessa on puukolla veistelty kuvio. Ne ovat miehen käsityöharrastuksen tuloksia.

50 VUOTTA PUUTÖITÄ
Lovileikkaustyöt veivät miehen mennessään jo nuorena.
– Kansalaiskoulussa taisin olla vähän toisella kymmenellä kun tein ensimmäisen työni. Sieltä sain sen innostuksen. Sitten välissä oli muutama vuosi ja armeija-aikana palasin taas tekemään. Äkkiä voi laskea että 50 vuotta olen näitä tehnyt.
– Ensin jakelin töitä sukulaisille ja tutuille, kunnes heillä alkoi olla hyllyt täynnä. Sen jälkeen olen myynyt töitäni aina välillä siellä täällä. Jonkin verran tullaan hakemaan ihan
täältä kotoakin lahjoiksi. Kaikki työni ovat aina yksilöitä, eikä toista samanlaista tule vastaan. 
Käsityöharrastus tapahtuu toistaiseksi työpöydällä ruokailuhuoneen nurkassa. Miehen itse vuosien varrella remontoima piharakennus kätkee sisäänsä myös verstaan 
– Tällä hetkellä se on vain täynnä aihioiksi säästeltyjä puupalikoita ja kaikkea muuta tavaraa, mies nauraa.

YRITTÄJYYDESTÄ ELÄKKEELLE
Västinsalo on yrittäjänä remontoinut Lausteella kerrostalohuoneistoja. Tällä hetkellä on meneillään vielä yksi ja vuoden vaihteessa suunnitelmissa on eläköityä.
– Pyöreästi 135 asuntoa olen remontoinut vuosien varrella. Vuonna 2003 sanottiin, että töitä olisi viideksi vuodeksi. Nyt on vierähtänyt jo viisitoista. Voi olla että kaksi huoneistoa minulta jää tekemättä. Ne saa joku muu sitten tehdä.
Eläkkeellä ei tekeminen kuitenkaan taida loppua. Eikä mies osaisi edes paikallaan olla.
– Kun sana kiirii, että aion jäädä eläkkeelle, alkaa varmasti puhelin soida. Tässä on kaksi jo käynyt kysymässä, josko tekisin keittiöremontit heille. Sitten on omaakin nuorisoa, joiden asuntoja saa varmasti myös remontoida.
Myös kotitalossa riittää tulevaisuudessa saneerattavaa.
– Osa talosta on aika vanhaa. Ja kyllä minun on joka tapauksessa tehtävä jotain, jotta saan aikani kulumaan. En voi vain olla paikallani. 

HIIHTOVAELLUKSIA
Kesäkuun 2011 Mainingissa käytiin läpi myös Västinsalon hiihtovaelluksia. Takana kaksi oli Huippuvuorten reissua ja yksi Grönlanninmatka. Hän kävi Grönlannissa myös 2014. Parhaiten siitä jäi mieleen neljän päivän jatkolennon odottelu hotellissa.
– Jouduimme odottelemaan tietämättöminä koska pääsemme jatkamaan. Siinä tuli monella matkaeväät äkkiä juotua, hän nauraa. Seuraavana ote hänen matkapäiväkirjastaan kyseiseltä reissulta.

Grönlannissa on käsite Immaqa, ”ehkä”, joka kuvaa asioiden järjestelemisen tapaa. Päösisimme liikkeelle sitten joskus kun aika olisi kypsä. Saimme matkatavaramme takaisin ja kuljetuksen neljän tähden hotelliin, joka sijaitsi mahtavalla paikalla. Kallion laelta oli upea näkymä merelle, jossa jäävuoria näkyi enemmän kuin vettä. Jokainen majoittui omaan huoneeseensa täysihoidolla. Kyllä se telttaolot voitti. Neljä päivää siinä kärvistelimme. Kaikki matkalukemiset tuli luettua ja kylä kierrettyä joka päivä. Ruoka oli mahtavaa.

KOIRAHARRASTUS PURAISI
Koirista vanhempi, Nuka, on viiden vanha. Karu taas kolmen. Västinsalo kuuluu puolisonsa Tuiren kanssa Lounais-Suomen Berneihin.
– Lähes joka lauantai ollaan kentällä Saramäessä koirien kanssa ja siellä on ohjattua koulutusta ja liikuntaa myös itselle. Mukavassa porukassa pääsee harjoittamaan koiran kanssa muun muassa arkitottelevaisuutta ja rally-tokoa.
Koirat ovat myös mukana vuosittain pohjoiseen suuntautuvilla matkoilla. Tapana on olla viikko – pari vuokramökissä ja tehdä sieltä retkiä lähiympäristöihin.
– Nehän ovat alppikoiria eikä tänne tarvitse sataa kuin muutama lumihiutale, niin ne ovat jo heti kierimässä siinä ja täysin eri koiria, Västinsalo nauraa.

TEKSTI JA KUVAT: TIMO NÄRÄ
MATKAPÄIVÄKIRJAN OTE: RAIMO VÄSTINSALO