Koti hevoslaidunten äärellä

22.11.2017

Syksyisenä perjantaina Mika Vesilahti ajaa lounastapaamisesta kohti Turun keskustaa ja työpaikkaansa. Mika Vesilahti toimii finanssialalla, tehtävissä, joihin on aina halunnut. Hän tekee töitä intohimolla, mikä tarkoittaa 50-60 tunnin työviikkoja, kun päivätyöhön yhdistyvät konsultin tehtävät. Mutta onnekseen hän tekee juuri sitä, mitä haluaa. –Olen syntynyt myyjäksi, Vesilahti pohtii. Tärkein myyntiartikkeli yksityispankkiirille, joka toimii varainhoidossa, on luottamus. Vesilahdella on kokemusta niin TPS:n myyntiorganisaatiosta kuin nyt varainhoidosta Ålandsbankenissa. Intohimo finanssialaan yltää myös vapaa-ajalle, konsulttitoimintaan BNI-suositusorganisaatiossa.

Asian konkretisoivat käyntikorttipinot Vesilahden työpöydällä. –Käyntikortteja on kotona lisää, Vesilahti hymyilee. Verkostoituminen on hänen juttunsa. Vesilahti määrittelee itse olevansa ”uskon miehiä”, ja läksi kolme vuotta sitten mukaan asiaan, johon uskoo ja jonka näki toimivan. BNI-organisaatio kokoaa ryhmiin liikealan ihmisiä. Ja nimenomaan eri alojen edustajia. Yhdessä ryhmässä voi olla vain yksi edustaja yhdeltä toimialalta. Vesilahti tutustui toimintaan ja läksi heti perustamaan kokonaan uutta ryhmää. –Se taputeltiin aika nopeasti kuntoon. Vesilahdelta kysyttiin pian, kiinnostaisiko konsultin roolissa lähteä rakentamaan uusia ryhmiä. Kolmessa vuodessa on nyt perustettu neljä ryhmää Turkuun, yksi Saloon. Vesilahti käy näissä kaikissa. Hänen innostuksensa on tarttuvaa. Ryhmät kokoontuvat hyvin säännöllisesti kerran viikossa peräti 45 kertaa vuodessa. Kun ryhmissä tavataan usein, syntyy luottamusta. Idea on, että kun luottamus on rakennettu, suositellaan oman ryhmän ammattilaisia myös toisille. Kysymys on erittäin järjestelmällisestä suositusmarkkinoinnista.

Kolmevuotias vie leikkien maailmaan

Vastapaino työmaailmalle löytyy saarilta, perheen luona pääosissa ovat enemmän legot. Vesilahti pohtii, että elää nyt elämänsä parasta aikaa. – Kun tyttö syntyi, syntyi arkeen uutta merkitystä. – Minulle paukkuu tolkuton määrä sähköposteja päivän aikana, iltaan saakka. Kun menen kotiin viiden kuuden välillä, lyön puhelimet äänettömälle ja alan keskittyä perhe-elämään ja rakkaan tyttäreni kanssa leikkimään. Se on terapiaakin, kun vähän saa ottaa näppeihin muovailuvahaa tai voi tehdä palapelejä. Pyrin siihen, että olen tytön ja perheen kanssa läsnä. Läsnäolo on tärkeää.

Porin piruja, Ässien kasvatteja

Puheesta kuulee, ei niinkään murretta, mutta sen, ettei Mika Vesilahti ole syntyisin Turusta. Pienenä vinkkinä on myös Ässien muki työhuoneen pöydällä. –Olen Porin piruja ja muuttanut Turkuun vuonna 1993. Olen oikeastaan maalaispoikia, Kankaanpäässä syntynyt ja viettänyt paljon kesiä isovanhempien luona Venesjärvellä. –Olen kasvanut kilpaurheilun pariin, oma isä on juossut maratoneja. Mika Vesilahti juoksi itse maastojuoksua lyhyemmillä matkoilla, pelasi lätkää Porin Ässien C-junioreissa. Kolmantena lajina oli tennis. –Urheilu on tietyllä tavalla verissä. Kuntosali on nyt ollut henkireikä. Myös puoliso Janna Järvinen on kotoisin Satakunnasta, Huittisista. Luonto on ollut molemmille tärkeä asia. Seitsemän vuotta sitten pariskunta muutti Hirvensaloon. – Kun se rivari löydettiin, se oli ahaa-elämys: takapihalta avautuvat Friskalan hevoslaitumet. Kolmevuotiaan tyttären kanssa liikunta on ulkoilua ja yhdessäoloa. Vielä. Mutta talvella voitaisiin kokeilla jo sitä, miten lautailu sujuu Hirvensalon mäessä.

Pikku hiljaa päiväkotielämään

Vesilahden ja Järvisen perheen isovanhemmat asuvat Satakunnassa. Tämä tarkoittaa, että lastenhoito on pitkälti omissa käsissä. –Rouva on ollut lapsen kanssa kotona, mikä on ollut aivan loistava ja tietoinen valinta. Nyt tyttö on aloittanut nelituntiset päivät Moikoisten päiväkodissa. –Siellä on hoitajina sekä nuorempaa kaartia että toisaalta työntekijöitä pitkällä kokemuksella. Arvostan sitä kyllä suuresti. Aikuisten aikaa on illalla, sillä lapsi on sangen sitkeä nukkumaan. Hän menee yöpuulle iltaseitsemän tai kahdeksan aikaan ja herää seitsemän, kahdeksan välillä. –Illat on saanut ottaa vähän rennommin.

Seuraava saarelaiskaveri

Seuraava saarelaiskaveri on Vesilahden tuttu, saarten ”kuumin kiinteistönvälittäjä”, mutta missä mielessä, sitä ei vielä kerrota tai paljasteta. Juttusarjassa on kerran aikaisemmin haastateltu yhtä tuttua kiinteistönvälittäjää. Sama mies ei ole kyseessä, mutta mies joka tapauksessa.

Teksti ja kuvat: Sini Silvàn