Kukkakauppiaalla on kaksi unelmaa takataskussa

13.09.2018

Anna Pirkkalalla on syytä hymyyn. Tammikuussa yhdessä Hannele Kuuselan kanssa avattu, kauan haaveissa ollut kukkakauppa on löytänyt tiensä asiakkaiden mieliin. Takana on myös vuosi unelmakodissa Kakskerrassa.

Kakskerrassa sijaitseva 1900-luvun mökki ei kuulosta tyypilliseltä lapsiperheen unelmalta. Mutta Anna Pirkkalalle se todella on sitä. Miehen suvussa 1950-luvun alusta asti ollut rakennus on vuosien saatossa laajentunut ja muotoutunut viihtyisäksi omakotitaloksi, jonka rauhaisa pihapiiri on lasten seikkailumaa.
– Kun astuu ovesta, metsä on aivan vieressä. Ympäristö ruokkii lasten mielikuvitusta, ja he tykkäävät myös osallistua pihatöihin ja muuhun puuhaan meidän aikuisten kanssa, nyt vuoden Kakskerrassa asunut Pirkkala kertoo onnellisena.
Tytöt ovat 3- ja 5-vuotiaita, joten seikkailuja ehtii kertyä vielä vuosien ajan. Nyt kaksikon mielipuuhaa on kallion maalaaminen vesiväreillä. Pirkkala kertoo itsekin rentoutuvansa ulkona ja erityisesti Kakskerran metsissä, joissa hän viihtyy niin sienimetsällä kuin koiran kanssa.
– Metsä on ihana paikka. Mutta Kakskerrassa on muutenkin rauhallista ja kaunista muuhunkin lenkkeilyyn. Kartanoilla on upeat miljööt ja mielenkiintoinen historia. Uutta nähtävää löytyy näin uutena asukkaana koko ajan.
Aiemmin Haarlassa asunut perhe viihtyi myös siellä, mutta Kakskerran rauha ja yhteisöllisyys on heille omiaan.
– Sukutalo on ollut meidän molempien pitkäaikainen unelma ja haave. Tykkäämme vanhoista taloista, vaikka onhan se sellainen ikuisuusprojekti, Pirkkala naurahtaa.
Taloa on vuosien varrella laajennettu ja remontoitu, ja esimerkiksi puutarhan on laittanut upeaan kuntoon Pirkkalan anoppi.
– Nyt ensimmäisenä vuonna ei ole tarvinnut kuin ihastella ja ylläpitää. Pikkuhiljaa laittelen sinne sitten jotain omaakin, mutta sen kanssa ei ole kiire, viherpeukalona jo ammattinsa puolesta viihtyvä Pirkkala toteaa.

ASKEL YRITTÄJYYTEEN
Pirkkalan yhtiökumppani Hannele Kuuselan koti sijaitsee Moikoisissa. Upeasta puutarhasta huomaa, että ihan ensikertalainen ei ole sitä ollut toteuttamassa tai suunnittelemassa. Sekä Kuusela että Pirkkala ovat koulutukseltaan floristeja ja puutarhureita. Kaksikon kauppa Voi kukka sijaitsee Stålar
minkadulla Martin kulmilla, mikä on saarelaisille ihanteellisen työmatkan päässä. Perheelliset yrityskumppanit luovat toisilleen pelivaraa arjen kiireisiin ja eri elämänvaiheisiin. Kuusela oli haastatteluaikaan synnytyslaitoksella perheen uusimman tulokkaan kanssa. Kaupalla palveli siis Pirkkala. – En ehkä olisi tässä elämänvaiheessa uskaltanut lähteä yrittäjäksi ilman Hannelea. Olemme tehneet töitä yhdessä aiemmin, ja olleet ystäviä pitkään. Hannele oli ainoa, jonka kanssa olisin uskaltanut tähän lähteä. Kuusela on myös Pirkkalan toisen lapsen kummi.

SYYS JA LOISTO
Uusi kukkakauppa ja sen seinänaapurina toimiva lihakauppa muodostavat palvelukokonaisuuden, jota moni hyödyntää ohikulkumatkallaan. Kun parkkitilaakin on runsaasti, piipahdus hoituu yllättävän nopeasti.
– Sen kyllä huomaa. Moni asiakas sanoo, että kun olen tästä ohi ajellut, niin piti tulla käymään. Sijainti on erittäin hyvä ja sitä mietittiin tarkkaan ennen yrityksen avaamista. 
Myös lähialueen asukkaat ovat kiitelleet palvelujen lisääntymistä.
Voi kukka on ollut auki reilun puoli vuotta. Se on ehtinyt jo saada vakiasiakkaita, mutta uusia kasvoja ilmestyy ovesta edelleen lähes päivittäin. Ja siitä Pirkkala pitää; ihmisten kanssa toimimisesta.
– Tässä kohtaa elämän koko kirjon syntymistä kuolemiin. On suuri kunnia saada olla mukana elämän kaikissa vaiheissa, kymmenen vuotta alalla työskennellyt Pirkkala toteaa.
Voimakkaat syysvärit ovat jo saapuneet kesän hentojen pastellien tilalle. Tumma violetti, auringonkukkien voimakas keltainen, ja leikkokukkien tummenevat värit viestivät lähestyvää vuodenajan muutosta. Pirkkala sitoo tiskin takana upeaa kimppua jutustelun lomassa. Vastikään piipahtanut kukkalähetti on tuonut kaupalle inspiroivan ”herkkupaketin”, Pirkkalan sanoja lainaten.
– Tykkään ihan kaikesta tässä työssä, varsinkin sen luovuudesta. Kasvit ja kukat ovat aina olleet minulle tärkeitä. Erityisen paljon tykkään viherkasveista ja siksi meillä on niitä aina valikoimassa.

TEKSTI JA KUVA: RIITTA ALAKOSKI