Marian rakennusblogista jäi hyvä muisto

16.08.2018

Koko vuosi 2018 Mainingissa muistellaan ja kaivellaan vanhoja juttuja. Maria Kurki rakennutti miehensä Mikon kanssa Hirvensaloon omakotitalon vuosien 2009 ja 2010 aikana. Hän jakoi ajatuksiaan rakennusblogissa lehden sivuilla. Tähän mennessä rakennettuna on jo toinenkin talo.

Aika moni asia elämässä menee vähän kuin sattuman kautta. Maria Kurki oli viihteellä ystävänsä kanssa eräänä perjantai-iltana kohta kymmenen vuotta sitten. Samaan pöytään sattui Mainingin päätoimittaja ja keskustelu kääntyi pian alkavaan talonrakennusprojektiin.
– Sain maanantaina Pirjo Huttuselta sähköpostia, jossa hän kysyi, kuulostiko idea edelleen yhtä hyvältä kuin perjantai-iltana, Kurki nauraa.
Kesäkuussa 2010 ilmestyi ensimmäinen kirjoitus yhdestätoista. Viimeinen, koko sivun juttu, noin vuotta myöhemmin.
– Siitä jäi näin jälkeenpäin ajatellen hauska muisto. Voi palata omien kirjoitusten kautta niihin hetkiin, rakennusaika kun on muuten niin kovin hektistä. Minulla on kaikki lehdet ja jutut vielä tallessa.

UNELMA TALOSTA
Mikko ja Maria Kurki muuttivat Hirvensaloon vuonna 2001. Kun heillä oli vain yksi lapsi, riitti kolme huonetta ja keittiö perheelle.
– Asuimme aina aika pienesti ja haimme koko ajan tonttia Turun kaupungilta. Emme saaneet sitä voittavaa arpaa ja ostimme aina vain isompaa rivitaloasuntoa kun lapsia tuli lisää.
Tonttihaave kuitenkin viimein toteutui.
– Olin älyttömän innoissani siitä, että lapset saisivat omat huoneet ja unelma, josta olimme haaveilleet jo vaikka kuinka monta vuotta, toteutuisi.
Vuonna 2009 taloprojekti alkoi.
– Emme rakentaneet itse sitä. Meillä oli rakennuttaja ja teimme itse päätöksiä materiaaleista ja sen sellaisista. Meistä ei kumpikaan ole kovin kiinnostunut siitä teknisestä osasta. Päätimme, mitä tulee ulko- sekä sisäseinään ja siinä välissä sai olla sitten mitä vain, Kurki nauraa.

KIVITALO JA KORKEA OLOHUONE
Talonrakennuksessa kaikki lähtee mielikuvista ja suunnitelmista siitä, minkälaisen kodista pitäisi joskus valmistua.
– Minulle oli silloin hirveän tärkeätä, että siitä tulee kivitalo. Olohuoneen oli oltava kaksikerroksinen ja kaiken piti olla tyylikästä ja hienoa. Siitä jäi ehkä miettimättä se, mikä oikeasti tuntuu kodilta.
Rakennusaika kolmen lapsen kanssa ei ollut helppoa.
– Nuorimmainen oli silloin kaksivuotias ja asuimme aika ahtaasti vuokralla asunnossa, johon viisihenkinen perhe juuri mahtuu. Kun muutimme sinne väliaikaiseen asuntoon, asuimme myös väliaikaisesti ja osa pahvilaatikoista jäi kokonaan purkamatta.
– Talven tullessa piti kaivella laatikoista talvivaatteita ja kuskata tavaroita vanhempiemme luokse Raumalle varastoon. Oli se aikamoista.
Maria Kurki uppoutuu hetkeksi muistoihinsa ensimmäistä taloa miettiessään ja jatkaa.
– Se oli oikein hieno talo. Kovin pelkistetty, siisti ja tyylikäs, mutta kaiken sen jälkeen siitä puuttui se jokin. Me asuimme siinä nelisen vuotta, mutta jotenkin se ei missään vaiheessa tuntunut kodilta. Siitä puuttui sellaisia lämpimiä elementtejä.

SEURAAVANA LÄMMIN PUUTALO
Seuraavaa taloa pariskunta alkoi suunnittelemaan eri lähtökohdista.
– Päätin, että tästä pitää tulla puutalo. Kivitalo oli mielestäni kuitenkin jotenkin kolkko ja kylmä. Tänne tehtiin valkoisia seiniä ja vaaleita pintoja. Minä halusin ehdottomasti lasiterassin ja Mikko porealtaan ulos terassille.
Nykyiseen taloonsa Kurjet muuttivat vapun tienoilla vuonna 2017. Sitä rakennettiin enemmän tunteella, kuin sisustuslehtiä katsellen.
– Tästä tuli henkevä ja lämmin puutalo. Oikea koti. Tämä rakennettiin niin, että ne virheet mitä ensimmäisen talon suunnittelussa tuli tehtyä korjattiin täällä. Esimerkiksi tänne ei tullut tummaa lattiaa tai keittiöön mustaa kivitasoa. Sitä oppii kantapään kautta, nainen nauraa.
Vaikka Kurjet eivät itse vasaraan tarttuneetkaan, eivät he enää kolmanteen kertaan projektiin ryhtyisi.
– Kyllä siinä silti joutuu suunnittelemaan ja miettimään asioita koko ajan. Jatkuvasti puhelin soi ja sitä ikään kuin silti rakentaa koko ajan vaikkei itse työkaluihin koske. Laskuja tulee ovista ja ikkunoista ja sitä miettii, loppuuko se ikinä.
– Vaikka sitä sanotaan, että kolmas talo on sitten se täydellinen, niin ei enää, kiitos. Jos me tässä nyt asutaan niin kauan kun lapset ovat kotona, niin sen jälkeen voimme muuttaa vaikka Marttiin puutaloon. Jos joskus jotain on pakko rakentaa, niin ehkä kesämökki, mutta omakotitalot on nyt tehty, Maria Kurki nauraa.

TEKSTI JA KUVA: TIMO NÄRÄ