Nuohouslaki uudistuu

04.04.2019

Uusi pelastuslaki hyväksyttiin viime vuoden lopulla ja muutos tuli voimaan vuoden alusta. Tähän asti käytössä ollut piirinuohousjärjestelmä päättyy kesäkuun lopussa ja nuohousala vapautuu kilpailulle Turun seudullakin.

Uudistus tarkoittaa käytännössä sitä, että kiinteistön omistajalla säilyy vastuu huolehtia nuohouksesta. Pelastusviranomaisella on valvontavastuu alueellaan, mutta ei nuohouksen järjestämisvastuuta. Nuohoojat markkinoivat palvelujaan jatkossa itsenäisesti. Uudistus vastaa viimekesäistä taksialan uudistusta, toki tietysti nuohouksen osalta.

Nuohous tulee jatkossakin hoitaa vakituisesti asutuissa kiinteistöissä kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnoissa kolmen vuoden välein. Nuohouspalveluita saa tarjota vain nuohousalan ammattilainen ja talon omistaja saa valita itselleen mieluisan nuohoojan tai yrityksen.

TUTTU SYSTEEMI

Satavassa ja Kakskerrassa kattotikkailta on tavattu Juuso Suontama ja Hirvensalon alueella Markus Kytölä. Jatkossakin Kytölä aikoo tarjota palveluitaan juuri Hirvensalosa.

– Minulla tulee pian kymmenen vuotta täyteen Hirvensalon piirinuohoojana. Siinä alkaa olemaan jo talot ja asukkaatkin tuttuja. Toki sinne on rakennettu viime aikoina niin paljon uusia taloja ja katuja, että välillä on katsottava kartasta, mihin pitikään ajella, Kytölä nauraa.

Kytölä ei osaa ennustaa saarille mahdollisesti tulevien nuohousyrittäjien ja sitä mukaa kilpailun määrää, mutta uskoo vanhojen tuttujen asiakkaiden tilaavan hänet jatkossakin.

– Asiakkaille tämä nykyinen systeemi on ollut selkeä ja yksinkertainen. Hinnat ovat aina määrättynä ja asia selvä. Nuohooja käy kerran vuodessa tai kolmessa, eikä kiinteistön omistajien ole tarvinnut ajatukselle aikaa uhrata.

HINNOITTELU VOI MUUTTUA

Tulevaisuus voi siis tuoda erilaisempia tarjouksia postilaatikkoon tai suoraan ovelle. Jo nyt kaupitellaan ovelta ovelle hormien tarkastuksia ja kuvauksia. Kytölä tekee jo edellisiäkin, muttei ole niitä vielä asiakkaille markkinoinut.

– Tarkoitus on tarjota tulevaisuudessa asiakkaalle laajempi kokonaisuus. Myös niiden oranssien lappusten vierelle olen ajatellut sähköistä varausjärjestelmää. Aika näyttää, minkälainen lopputuloksesta tulee, Kytölä sanoo.

Kesästä alkaen kiinteistön omistajan on siis muistettava itse huolehtia siitä, että tulisijat tulevat nuohottua määrävälein, sekä sovittava nuohouksen hinnasta. Lain mukaan vastuu nuohouksen teettämisestä on ollut kiinteistöjen omistajalla aiemminkin, mutta käytännössä piirinuohoojat ovat huolehtineet siitä, että nuohous tulee tehtyä ajallaan.

Vielä ei ole tietoa nuohouksen vapauttamisen vaikutuksista hintoihin, vaikka osassa maata nuohous on vapautettu jo useita vuosia sitten. Tähän mennessä Turun seudulla hinta on ollut vajaat 43 euroa yhden tulisijan kiinteistössä. Useampi tulisija tuo nuohoukselle lisähintaa.

Aika näyttää, mitä hinnoittelulle tapahtuu. Kytölä tosin rauhoittelee pitkäaikaisia asiakkaitaan todeten, että hänellä hinnat pysyvät muutoksenkin myötä edelleen samoina.

TEKSTI JA KUVAT: TIMO NÄRÄ