Omakotiyhdistyksellä on asiaa: Omakotitalkkarit jo täystyöllistettyinä

03.10.2019

Tänä vuonna 80-vuotisjuhliaan viettävä Hirvensalon Omakotiyhdistys jatkaa vireää toimintaansa koko syksyn ajan. Jäsenille on tarjolla niin teatteriretki kuin viininmaisteluiltakin, ja erittäin hyvin työllistetyt omakotitalkkarit jatkavat työssään.

Turun suurin omakotiyhdistys kasvattaa jäsenmääräänsä samaan tahtiin kuin saaren väkiluku kasvaa.

– Jäseneksi tullaan paljolti Turku Energian hyvin edullisen sähkösopimuksen takia. Uskon, että yhdistyksen tarjoama yhteinen tekeminen ja muut palvelut houkuttavat myös liittymään, sanoo Hirvensalon Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Petja Raaska.

Syksyn aikana omakotiyhdistys järjestää jäsenilleen kaksi eri laista yhteistä tapahtumaa. Ensin on vuorossa punaviinien maisteluilta lauantaina 2. marraskuuta kello 18 alkaen. Se järjestetään Kaupunkikartano Ruokorannassa.

Punaviinejä maistellaan makupalojen kanssa. Emäntänä toimii Ruokorannan kartanopäällikkö Mariann Kadenius-Tapper. Maistelun jälkeen on tarjolla kolmen ruokalajin illallinen. Illan hinta on noin 60 euroa, ja se sisältää maisteluviinit.

– Illallisella on kaksi pääruokavaihtoehtoa, ja ruokailuviineiksi voi tuoda omat viinit. Aiemmat samanlaiset tapahtumamme ovat olleet todella pidettyjä. Ilta hyvien viinien, ruokien ja ihmisten seurassa on aivan ihanaa keskellä pimeää alkutalvea, Kadenius-Tapper sanoo.

TEATTERI- JA MUSEORETKI SALOON 9.11.

Marraskuussa nokka suuntaa kohti Saloa. Retki järjestetään lauantaina 9. marraskuuta.

Ennen teatteria vieraillaan Wiurilan kartanossa, jossa tutustutaan oppaan kanssa menneiden aikojen kartanoelämään ja ruokaillaan kartanon buffetpöydästä.

Päivän kohokohta on Salon Teatterin versio Sofi Oksasen Finlandiapalkitusta teoksesta Puhdistus.

Päivän hinta on jäsenille 55 euroa henkilöltä. Hinta sisältää matkat, teatterilipun museokierroksen ja ruokailun.

OMAKOTITALKKAREISTA TULI HETI SUPERSUOSITTUJA

Turun omakotiyhdistys alkoi keväällä 2019 miettiä, josko myös saarella olisi tarvetta monen muunkin oma-kotiyhdistyksen tarjoamalle omakotitalkkarille. Työhön palkattiin kesäkuussa TE-toimiston työllistämistuella Aleksi Wasén.

– Kivasti on työ lähtenyt käyntiin. Nyt ovat ihmiset alkaneet ottaa yhteyttä todella hyvin, ja ovat olleet iloisia siitä, että tällaista palvelua on
tarjolla, Aleksi Wasén kertoo.

Omakotitalkkarit ovat olleet kesän ajan niin työllistettyjä, että yhdistys päätti palkata myös toisen talkkarin. Syyskuussa työnsä omakotitalkkarina on aloittanut Jani Vehviläinen. Palvelu on tarkoitettu Hirvensalon omakotiyhdistyksen jäsenille.

– Ensimmäinen kesä omakotitalkkareiden kanssa on mennyt todella hyvin. Tilauksia on tullut paljon ja töitä tuntuu riittävän pitkälle syksyyn molemmille talkkareille, sanoo omakotitalonmiesten lähiesimiehenä toimiva Hirvensalon omakotiyhdistyksen hallituksen jäsen Kullervo Nevalainen.

Talkkari auttaa omakotiasukkaita monenlaisissa askareissa, kuten nurmikon, pensaiden ja puiden leikkuussa, pihan haravoinnissa sekä muissa puutarhatöissä. Talkkarilta voi tilata myös apua pikkuremontteihin ja korjauksiin.

– Talven tultua apua voi pyytää vaikka lumenluontiin. Talkkarit pilkkovat myös puut ja laittavat ne nätisti takan viereen pakkasia odottamaan, Nevalainen vinkkaa.

Aleksi Wasén kertoo ulkoiluttaneensa koiriakin. Töitä on ollut joka puolella Hirvensalon saarta. Palvelusta on tullut pelkkää kiitosta.

– Tuntuu kivalta, että ihmiset arvostavat tekemääni työtä, Wasén sanoo.

Suuren suosion takia omakotiyhdistys on joutunut hiukan muuttamaan talkkareiden käyttöön liittyvää ohjeistusta. Talkkareita voi jatkossa tilata maksimissaan kahdeksi peräkkäiseksi päiväksi yhteen paikkaan. Sen jälkeen talkkari siirtyy seuraavaan kohteeseen. Talkkarin voi tilata sitten taas uudestaan omalle pihalleen.

– Tavoitteena on, että omakotitalkkareiden hyvää työtä riittää kaikille tarvitsijoille, Nevalainen sanoo.

TEKSTI: HIRVENSALON OMAKOTIYHDISTYS; SAARA MALILA
KUVA: KULLERVO NEVALAINEN