Piirakkaa oman maan omenoista

18.10.2018

Jaana ja Jari Sirviö ottavat vieraan vastaan perinteiseen tapaan: keitetään kahvit. Pöydässä itseleivotun omenapiirakan äärellä pohditaan, mitä on ehtinyt tapahtua saarelaisvuosien aikana. Lapset on ehditty kasvattaa aikuisiksi, nyt iloista vilinää järjestävät lapsenlapset.

Jaana ja Jari Sirviö ovat olleet yhdessä pitkään. Jaana muistelee olleensa 15-vuotias, kun seurustelu alkoi. Jari ja Jaana tapasivat aikoinaan Naantalissa. Jari aloitti työuransa Wärtsilän telakalla jo opiskeluaikana. Häntä kiinnosti jo silloin laivojen kokonaisvaltainen suunnittelu ja ura on jatkunut laivojen parissa yli 30 vuotta. Jaana taas aloitti oman työuransa verovirastossa.
– Valmistumisen jälkeen muutimme Raumalle Kappelinluhtaan. Raumalla paikalliset sanoivat meille, että Turusta kun muuttaa, niin kahden vuoden jälkeen muuttaa pois, Jari muistelee.Niin sitten kävikin.
Turussa kierrettiin Hannunniitun ja Teräsrautelan kautta Hirvensaloon. Alue oli ennalta tuttu erityisesti Jaanalle, jonka vanhemmat ostivat mökkitontin -75 Kakskerrasta. Sinne rakennettiin kesäpaikka.
– Olen nuoruuskesiäni viettänyt siellä.

MAASEUDULLE HIRVENSALOON
Jaana ja Jari Sirviö muuttivat pikkuisen tyttärensä kanssa Hirvensaloon vuonna 1993.
– On helppo muistaa se ajankohta. Poika syntyi, kun muutettiin tähän, nyt hän täyttää 25 vuotta. Silloin oli kiire löytää asunto, kun tytär meni kouluun.
Miljöö muistutti maaseutua. Punainen puutalo, joka on jäljellä yhä, edusti seudun vanhaa rakennuskantaa, sen naapureiksi oli rakennetuista kolmesta talosta Sirviöt ostivat yhden. Vieressä oli hevostalli, peltoa ja vanha lato. Sirviöt ovat saaneet vanhoja valokuvia, joista hahmottuu entistä maisemaa. Talon paikalla oli aiemmin ollut kasvihuoneita. Vihannesrivit vaihtuivat asumiseen.
Vuosien myötä maisema on edelleen muuttunut. Peltomaisema on täyttynyt taloista. Asukkaita on Hirvensalossa enemmän, välillä ruuhkaksi asti. Jari Sirviö pohtii, että hän usein lähtee töihin vasta aamu-uutiset katsottuaan, viittä yli kahdeksan:
– Silloin voi myöhästyä ruuhkista, hän nauraa. Hyvä aika on myös lähteä matkaan ennen puoli kahdeksaa.

”OLEMME PITÄNEET TOISISTAMME HUOLTA”
– Olemme viihtyneet, Sirviöt tuumaavat. Tärkeinä elementteinä ovat pysyneet Sirviöiden läheiset naapurit.
– Oma kotikatu on turvallinen, Jaana kuvailee. Kun naapurusto on tuttua, huomaa heti, jos tapahtuu jotain poikkeavaa. Kun poika meni kouluun, Jaana pystyi satsaamaan lapsiin ja oli useita vuosia kotiäitinä. Heitä oli kotikadulla useampikin ja nämä äidit osasivat myös pitää yhteyttä. Se oli perheen kannalta hauskaa aikaa. Jaanan nykyinen työpaikka on liikuntakeskuksessa, jossa hän hoitaa lapsia. Työpaikalla ilona on toinen Jaana – samanhenkinen ja suurin piirtein samanikäinen, jos niminenkin, työkaveri. Työ on kivaa, eri ikäisten lasten hoitoa, joka sujuu hyvin, kun asiat osataan jakaa.

KESÄPAIKKA RYMÄTTYLÄSSÄ VETÄÄ PUOLEENSA Omaan pihaan on vuosien varrella ehditty sekä istuttaa puita – että kaataa niistä osa.
– Nyt melkein kaikki on kaadettu, yksi omenapuu ja luumupuu on jäljellä, Jaana kertoo.
Rivi mustaherukkapensaita tarjoaa riittävästi mehumarjoja. Sirviöillä on kesäpaikka Rymättylässä. Siellä riittää puuhattavaa, joten omassa pihassa ei saa olla liikaa urakkaa.
– Koti jää hunningolle, Jaana tuumii. Hirvensalossa luonto on monella tavalla lähellä. Kolme peuraa on pitänyt talon takana olevaa pienen mäen reunaa lepopaikkanaan. Niiden väri melkein uppoaa maastoon. Sama mäki oli monen monta kesää myös tilan aiempien asukkaiden suosiossa.
– Mäellä oli vanha asuntovaunu, jossa vanha pariskunta vietti aikaansa. He pitivät aluetta kesäpaikkanaan.

”KYLLÄ PAPPA KORJAA” Tytär asuu yhä saarella, mutta oman perheensä kanssa, poika puolestaan Kupittaalla tyttöystävänsä kanssa. Tilaa Sirviöiden talossa riittää nyt kahdelle, mutta talo täyttyy, kun lapsenlapset tulevat käymään.
– Lapsenlapset ovat juuri tulossa yökylään. Tytär juuri soitti ja sanoi, että oli kysytty, että ”kuinka monta yötä vielä ennen kuin mennään mamin luokse”.
Jaana on siis mami ja Jari on pappa.
–Papan kanssa mennään aina ”toimistoon” katsomaan vähän laatikoita. Laatikoista löytyy aarteita. Äidin vanhat barbit ovat nyt suuria aarteita. Ja isovanhemmalla on tärkeä korjaajan tai olisiko lääkärin rooli.
– Pappa korjaa, lapsenlapset tietävät, kun barbilta irtoaa käsi – tai pää. Myös Jaanan vanhemmat asuvat Hirvensalossa eli tärkeät ihmiset ovat lähellä. Saarilla asuu siis käytännössä neljä sukupolvea samaa sukua. On kuitenkin mainiota, että molemmat lapset ovat löytäneet omia juttujaan elämässä.
–Me olemme sanoneet, että kannattaa tehdä sitä, mistä on kiinnostunut.

SEURAAVA SAARELAISKAVERI Seuraava saarelaiskaveri puolisoineen on Jaanan lapsuuden ystävä, samanhenkinen ihminen.
– Lapsena asuttiin samassa kerrostalossa – ja ystävyys on pysynyt. Pariskunta asuu lähellä ja elämät ovat menneet hyvin samaa tahtia. Yhdistävänä tekijänä on myös mökki Rymättylässä. 

TEKSTIJA KUVA: SINI SILVÁN