Työkoira voi olla myös syötävän söpö

06.06.2019

Hirvensalolainen Tintti tepastelee jo melko mallikkaasti – ainakin ajoittain – pitkin kaupan käytäviä häiriintymättä ohikulkevista ihmisjoukoista tai joka suunnasta tulevista tuoksuista. Vaikka Tintillä on ikää vasta 20 viikkoa, on sillä takanaan jo reilun kuukauden innostava koulutustaival. Tintistä tulee isona hypokoira.

Hypokoirat ovat yksi uusimmista työkoiratyypeistä Suomessa. Ne ovat diabeetikoiden tukikoiria, jotka haistavat ja varoittavat verensokerinvaihteluista. Hypokoirat myös osaavat hakea diabeetikolle ensiavuksi esimerkiksi rypälesokeria ja hakea tarvittaessa apua muilta ihmisiltä, kuten diabeetikon perheenjäseneltä.

Usein työ- ja avustajakoiriksi mielletään keskikokoiset palveluskoirarodut, kuten labradorinnoutajat tai saksanpaimenkoirat. Työkoiria on kuitenkin niin pieniä kuin suuriakin, ja työkoiraksi sopivia rotuja on valtava kirjo. Monet sekarotuisetkin täyttävät työkoiran ominaisuusvaatimukset.

Erityisesti lapsen avuksi koulutettava koira on usein kooltaan pieni, jotta se on avustettavansa hallittavissa. Tintti on cavalier kingcharlesinspanieli, eli se kasvaa vain noin 6-7-kiloiseksi. Tintin oma diabeetikko, Haarlan koulun ekaluokkalainen Nooa on vasta 8-vuotias, joten pieni hypokoira on hänelle paras ratkaisu.

ETHÄN HÄIRITSE
Tintti liikkuu kouluttajansa ja Nooan mukana Hirvensalossa päivittäin. Hän harjoittelee tehtävänsä tottelevaisuusosioita muun muassa tapahtumissa ja ruokakaupoissa ja hänet voi bongata usein esimerkiksi Skanssin ja Myllyn käytäviltä. Hajuerottelua harjoitellaan sen sijaan kotona tai sen lähiympäristössä. Varhaisessa koulutusvaiheessa koiran totuttaminen erilaisiin paikkoihin ja isoihinkin ihmisjoukkoihin on ensisijaisen tärkeää, jotta siitä tulee riittävän rohkea ja reipas.

Hypokoirat, kuten muutkin työkoirat, koulutetaan käyttäytymään esimerkillisesti eri tilanteissa, julkisissa tiloissa ja liikenteessäaiheuttamatta häiriötä tai vaaratilanteita. Sen vuoksi ne eivät esimerkiksi ilmaise verensokerinvaihtelua haukkumalla.

Kuten kaikki työkoirat, myös hypokoirat tarvitsevat työrauhaa. Vaikka ne ovat myös perheiden rakkaita lemmikkejä, julkisilla paikoilla ja ulkona niiden tehtävä on turvata diabeetikon hyvinvointia. Siksi koiraan ei tulisi kiinnittää huomiota, vaikka taluttajan kanssa sanasen vaihtaisikin. Erityisen tärkeää on, että koiraan ei kosketa, jos se on hihnassa. Jos koira on vapaana vaikka metsälenkillä, siihen voi koskea, mutta silloinkin vain omistajan luvalla.

Valmiin hypo- tai avustajakoiran tunnistaa liivistä, mutta koulutettavat koirat eivät sitä vielä pidä. Niillä on hihnassaan keltainen merkintä koulutuksesta. Keltainen väri koiran hihnassa tarkoittaa aina sitä, että koiraa ei tulisi häiritä.

KOIRA KOULUTETAAN OMAAN KÄYTTÖÖN
Hypokoiraksi voidaan kouluttaa joko aikuinen koira tai pentu. Pääsääntöisesti hypokoiran kouluttaa diabeetikko tai hänen lähiomaisensa, ja koira asuu koko ajan perheen kanssa. Valmiita hypokoiria on saatavilla vain harvoin, ja ne voivat menettää osaamistaan uudessa perheessä.

Hypokoiran on tärkeää olla ihmisläheinen ja lähes aina osana perheen touhuja, jotta se osaa ja haluaa palvella auliisti. Hypokoiran kouluttamisessa haastavinta onkin se, että koiran pitää osata tehdä hajuaistityötään ilman erillistä käskyä. Onnistuneesti koulutetut hypokoirat pystyvät haistamaan verensokerien laskun jopa eri kerroksessa diabeetikon kanssa ollessaan, eli niiden osaaminen on todella merkittävä apu diabetesperheiden arkeen.

Hypoglykemiat eli matalat verensokerit voivat olla diabeetikolle jopa hengenvaarallisia, minkä vuoksi hypokoira tuo arkeen merkittävää turvaa. Hypokoira ilmaisee matalat verensokerit myös yöllä kesken omien uniensa, ja herättää diabeetikon syömään jotain. Se parantaa merkittävästi diabeetikon tai hänen läheisensä hyvinvointia, koska yölliset verensokerintarkistukset voidaan jättää pois.

Erityisen tärkeää tukea hypokoirat tarjoavat kouluikäisille lapsille, koska koira pystyy turvaamaan esimerkiksi iltapäivän tai illan tunteja vanhempien ollessa vielä töissä tai harrastukseen kulkemista ja siihen osallistumista.

Maininki-lehti tukee Tintin koulutusta 8-vuotiaan diabeetikon hypokoiraksi ja jatkaa Tintin koulutusuran seuraamista myöhemmissä numeroissa.

MIKÄ HYPOKOIRA?
• Hypokoira toimii diabeetikon turvana. Koira havaitsee matalan verensokerin eli hypoglykemian laitteita ja diabeetikkoja itseään nopeammin.
• Koira voi ilmaista liian matalasta tai liian korkeasta verensokerista esimerkiksi töytäisemällä diabeetikkoa kuonolla tai tassulla, tai kuopimalla diabeetikon jalkateriä – riippuen siitä, mihin ilmaisutapaan se on opetettu.
• Sertifioidut hypokoirakoulutukset järjestää Suomessa Hypokoirayhdistys ry. Pennun koulutus hypokoiraksi kestää noin 1,5 vuotta, aikuisen koiran noin 1 vuosi ja 3 kuukautta.
• Diabeetikot maksavat hypokoirasta ja sen kouluttamisesta itse, koska vielä toistaiseksi yhteiskunta ei tue hypokoiran hankkimista tai käyttämistä.
• Virallinen hypokoira saa kulkea avustaja- ja opaskoirien tapaan myös elintarviketiloissa, kuten kaupoissa ja ravintoloissa.
• Hypokoirakokeet suorittaneen hypokoiran tunnistaa sinisestä liivistä. Hypokoirakoulutuksessa olevalla koiralla on hihnassa keltainen ”Hypokoira koulutuksessa” tai ”Koulutuksessa hypokoiraksi” -merkki.
• Suomessa työskentelee 79 hypokoiraa.
• Hypokoirien suosio kasvaa koko ajan. Tänä vuonna on valmistunut jo 15 uutta hypokoiraa.

TEKSTI JA KUVA: RIITTA ALAKOSKI