Uutuuttaan kiiltävä

04.03.2020

Artikkelit, Tämän kuun kuulumiset

Kakskerran VPK muutti joulukuun alussa 2019 uusiin tiloihin Satavaan. Muutos on sopimuspalokunnalle melkoinen sekä fyysisesti että henkisesti. Nyt miehittämätön asemakin on useammin miehitettynä.

Leijumme onnesta! Vaikka olemme olleet täällä jo kolme kuukautta, nousee silti tänne saapuessa hymy korviin, kehuu Kakskerran VPK:n hallituksen puheenjohtaja Britt-Marie Juup.

Hän häärää uutuuttaan kiiltävässä keittiötilassa, joka on suunniteltu hälytysmuonitusta silmällä pitäen. Pitkäkestoisissa hälytystehtävissä VPK:n naisosasto on valmiina muonittamaan väsyneitä palomiehiä, tarvittaessa vaikka koko maakunnan alueella.

– Tänne on sitä varten hankittu kunnon laitteet. Olemme kerran kuussa harjoituksen vuoksi muonittaneet omaa hälytysosastoa heidän harjoituksissaan. Pääsemme koettamaan reseptejä käytännössä ja samalla pohdimme, miten ne toimivat millekin syöjämäärälle. Hälytysosasto on ollut asiasta mielissään, Juup nauraa.

AJOITTAIN MIEHITETTY MIEHITTÄMÄTÖN ASEMA

Paloaseman perusvarustukseen tavallisesti kuuluva pyykinpesukone tuntuu nyt palokuntalaisille luksukselta. Vanhassa tallissa ei ollut edes juoksevaa lämmintä vettä.

– Koska nokiset varusteet sisältävät haitallisia yhdisteitä, laitetaan ne aina tarvittaessa jo tilannepaikalla säkkeihin ja pestään sitten täällä. Vieressä on kuivaushuone, joten täällä varusteet todella saadaan pysymään puhtaina ja siisteinä.

Pukuhuoneen yhteydestä löytyvät tilavat suihkutilat ja usean hengen kerrallaan vetävä sauna. Hyvät ja toimivat tilat vaikuttavat sekä miehistön viihtyvyyteen, toiminnan järjestelmällisyyteen ja se myös mahdollistaa nopeamman hälytyksiin lähdön. Tällä hetkellä näyttäisi, että kiireellisiin tehtäviin lähdetään noin kuusi minuuttia nopeammin, kuin vanhalta asemalta.

– Sopimuspalokuntien paloasemat eivät tavanomaisesti ole miehitettyjä. Nyt kun meillä on täällä hienot tilat, kuntoilulaitteita ja kunnon sauna, miehistön jäsenet viihtyvät täällä vapaa-aikanaankin. Se tarkoittaa, että meillä on useinkin miehitetty miehittämätön asema, Juup selventää.

NUORISO-OSASTO JA ENSIVASTERYHMÄ OSANA TULEVAISUUTTA

Kakskerran VPK:lla on tähän mennessä ollut hälytysosasto, naisosasto ja vasta perustettu tukiosasto. Nuoriso-osasto ja ensivasteryhmä ovat osa tulevaisuutta. Ensivastetoiminta, jossa paloasemalta lähtee ensivastekoulutettu henkilöstö hätätilapotilaan luokse ensihoitoyksikön, eli ambulanssin lisäksi, on palokunnalla vireillä. Lopullinen hyväksyntä asialta vielä puuttuu. Toimintasuunnitelmaan on kirjattu myös nuorisotoiminnan aloittaminen.

– Syksyyn mennessä pyrimme saamaan nuorisotoiminnan aloitettua. Meillä on täällä varattuna tila ja kaapit sitä varten. Tulossa on kuulemma paljonkin väkeä, mutta meillä on vielä rajallisesti kouluttajiksi koulutettua henkilöstöä.

Sanotaan, että nälkä kasvaa syödessä. Kysyttäessä Juupilta, mitä uudelta asemalta vielä puuttuu, tulee vastaus apteekin hyllyltä.

– Lisää tukijäseniä. Kymmenellä eurolla vuodessa pääsee tukemaan toimintaamme. Satavassa ja Kakskerrassa on pelkästään kiinteistöjä noin 2500. Jos joka taloudesta yksi henkilö olisi tukijäsenemme, voisin vain kuvitella, millä tavoin voisimme parantaa toimintakykyä ja osaamistamme.

TEKSTI JA KUVAT: TIMO NÄRÄ