Wäiski - Täällä seuraavatkin 140 vuotta

14.06.2018

Syvälahden koulutalon valmistuminen ja Wäinö Aaltosen koulun toissatalviset sisäilmaongelmat ovat herättäneet muutamissa saarelaisissa ajatuksen siitä, lopetetaanko Wäinö Aaltosen koulu nyt kokonaan. Huolta asiasta ei rehtori Henri Littusen mukaan ole.

– Ehdottomasti Wäinö Aaltosen koulu jää tähän. Tässä se on ollut nyt jo 140 vuotta ja varma tarkoitus on olla seuraavatkin 140 vuotta, Littunen sanoo.
Wäiskistä muuttaa Syvälahteen syksyllä noin 150 oppilasta.
– Tällä hetkellä meillä on ollut noin 560 oppilasta ja koko koulu on ollut aivan toivottoman täysi.
Reilut parikymmentä vuotta sitten rakennettu koulutalo suunniteltiin 420 oppilaalle. Mukana laskelmissa oli Ylikylä-rakennus, joka on nyt tyhjillään sisäilmaongelmien takia. Osa lapsista käy koulua edelleen parakeissa.
– Noin 400 oppilasta on järkevä maksimimäärä näillä tiloilla, Littunen selventää.

SYKSYLLÄ VÄHEMMÄN RINNAKKAISLUOKKIA
Syvälahteen siirtyy Wäiskistä myös osa opettajista.
– Kahdeksan opettajaa lähtee meiltä sinne. Mittakaava oppilasmäärässä pienenee vastaavasti. Aika luontevasti löytyi ratkaisu lähtijöistä, kun sopiva määrä opettajia oli hakemassa Syvälahteen jo valmiiksi.
Oppilasmäärän väheneminen vaikuttaa rinnakkaisluokkien määrään. Tällä hetkellä Wäiskissä luokat ovat nelisarjaisia, eli vuosiluokilla on A, B, C ja D -luokat. Syvälahdessa on vain pieni alakoulu, kaksisarjainen.
– Syksyllä Wäiskissä on enää kolmisarjaiset luokat, eli A, B ja C -luokat. Kieliluokat jatkavat täällä niin kuin ennenkin. Sellainen toiminnallinen muutos tulee, että saman luokka-asteen oppilaat tulevat olemaan enemmän lähekkäin.
– Se tarkoittaa myös sitä, että opettajat tekevät enemmän yhteistyötä luokka-asteella. Opettajat myös suunnittelevat yhdessä luokka-asteen työtä, jolloin tehdään ristiin opettamista ja suurempia kokonaisuuksia per opettaja.

OSA HALUSI JÄÄDÄ Muutto Syvälahteen tapahtuu käytännössä niin, että koko luokka siirtyy kerralla.
– Pari vuotta sitten tätä alettiin jo suunnitella ja ilmoitin koteihin, että nämä ja nämä luokat siirtyvät syksyllä 2018. Parempi, että huoltajat ja kodit saivat kerralla tiedon luokkien siirtymisestä. Osa oppilaista kuitenkin jää Wäinö Aaltosen kouluun.
– Huoltajilla on parin vuoden ajan ollut mahdollisuus miettiä, josko yksittäinen lapsi jäisikin sitten tänne. Jonkin verran muutoksia on tehty ja siirtyvistä luokista pieni osa on halunnut jäädä. Muutama on taas erikseen halunnut lähteä Syvälahteen, esimerkiksi sisarussyistä.

MUUTOKSIA TULEVAISUUDESSA
Vaikka Syvälahden uudet tilat tuovat helpotuksen Hirvensalon koulujen ahtauteen, ei huokaus ole kovin pitkäikäinen.
– Koska Syvälahden alakoulu on aika pieni, tullaan neljän – viiden vuoden kuluttua taas tilanteeseen, jolloin Hirvensalossa joudutaan miettimään jälleen uusia koulutiloja. Jos Wäiskin pihan parakeista halutaan luopua, pitäisi saada aikaiseksi kestävä ratkaisu, esimerkiksi Ylikylän tilalle tähän Wäinö Aaltosen koulun tontille.
Ylikylä on Littusen mukaan menossa Turun tilalaitoksen hankesunnitteluun vuonna 2019.
– Ensi vuonna siitä kai saadaan jo jotain ajatuksia. Joka tapauksessa viiden vuoden päästä tarvitaan jälleen lisää oppilaspaikkoja, Littunen alleviivaa.

TEKSTI JA KUVA: TIMO NÄRÄ