"Yksi elämäni parhaimmista päätöksistä"

17.05.2018

Koko vuosi 2018 Mainingissa muistellaan ja kaivellaan vanhoja juttuja. Lokakuusta 2010 alkaen seurattiin Maarit Myllymäen vaihto-oppilasvuotta Ruotsissa. Kymmenkunta kirjoitusta valotti nuoren naisen elämää Skånessa.

Vain 16-vuotiaana Maarit lähti. Yhdeksännen luokan jälkeen. Hän kirjoitti Maininkiin kuin omaan blogiinsa. Kuvasi ja jakoi elämänsä julkisesti. Oli hänellä siihen aikaan netissäkin blogi, muttei se ole enää nähtävillä.
– Kirjoitin sitä vain sen aikaa kun olin Ruotsissa. Luin äsken matkalla Turkuun kaikki vanhat juttuni. Oli hauska huomata, miten nuori silloin olin, vaikka sitä oli olevinaan niin vanhaa, Maarit naurahtaa.
Hän on saapunut Helsingistä Turkuun viikonlopunviettoon.
– Olen tällä hetkellä ruotsalaisessa SEB-pankissa töissä. Käytän siellä joka päivä ruotsia ja vaihto-oppilasvuoden ruotsinopeilla pärjään nyt työelämässä. Lähtö Skåneen oli yksi elämäni parhaimmista päätöksistä.

KANSAINVÄLISTÄ MENOA
Maarit kertoo olleensa aina kiinnostunut kielistä ja matkustamisesta.
– Olin pitkään äidilleni kiukkuinen siitä, ettei minua laitettu englannin- tai ruotsinkieliseen päiväkotiin. Sitten sain paikan Ruotsista ja lähdin.
Skånen vuoden jälkeen oli paluu Turkuun ja lukioon. Sieltä opintie jatkui Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Mikkelin kampukselle.
– Se on Aalto-yliopiston kansainvälinen kampus ja koko koulutus englanniksi. Kolmasosa opiskelijoista on muualta tulleita ja suomalaisillakin hyvin kansainvälinen katse.
Osana opintoja oli pakollinen vaihto, jonka Maarit suoritti Barcelonassa, Espanjassa.
– Asuin viime syksyn siellä. Barcelonasta lähdin poikaystäväni perässä Ranskan Toulouseen, jossa toimin kolme kuukautta lapsenvahtina. Suomeen palasin maaliskuun lopulla.

Maaritin juttu Mainingista syyskuulta 2011.

SUUNTANA EUROOPPA 
Tämänhetkiset työt pankissa ovat vain väliaikaisia. Tähtäimessä on isompi bisnesmaailma ja vähintään Ruotsi.
– Halusin kesäksi jotain oikeita töitä ja sain sen Helsingistä. Se on kesätyö, joka jatkuisi syksyllä jos jään Helsinkiin kouluun. Minulle avautui paikka myös Lundin yliopistosta Helsingborgista, jonne hyvin suurella todennäköisyydellä lähden, ellen saa maisteripaikkaa Itävallasta, Wienistä. 
Yksi tarjokas maisterityön paikalle on myös Helsingin Aalto-yliopistossa. 
– Ruotsissa opiskelun ohjelma vain on kohdistuneempi kuin Helsingissä. Se kyllä kiinnostaa. Aalto on hyvä koulu, se vain ei ole Ruotsissa, Maarit nauraa.


TEKSTI JA KUVAT: TIMO NÄRÄ
VANHAT TEKSTIT JA KUVAT: MAARIT MYLLYMÄKI