Yrittäjäperheen koti maaseudun rauhassa

18.10.2018

Aikataulujen yhteensovittaminen vaatii yrittäjäperheessä joskus järjestelyä, muttei se mahdotonta ole. Tätä juttua varten tehty haastattelupaikka oli poikkeuksellinen. Turo ja Niina Tikanmäen kanssa juteltiin Naantalin keskustan liiketiloissa. Mukana olivat myös lapset Alex ja Aada, jotka viihtyivät juttutuokion ajan kummitätinsä Suvi Tikanmäen kanssa.

Haarlalaiset saivat oman kauppansa vuonna 2009, jolloin Turo Tikanmäki aloitti kauppiaana K-market Delissä. Yhdeksässä vuodessa on asuinalue laajentunut ja asiakaskunta kasvanut. Maaliskuusta 2018 alkaen Turo on ollut kauppiaana myös K-Market Moikoisissa, joka kauppapaikkana on Haarlaa vanhempi. Nimikyltti kaupan katolla vaan on vaihtunut useaan otteeseen. Niina Tikanmäki on sisustusalan yrittäjä. Hän omistaa yhdessä sisarensa Suvin kanssa Living Deauville –sisustusliikkeen Naantalissa.
Samassa kiinteistössä toimii heidän vanhempi ensa Auvo ja Virpi Tikanmäen kiinteistönvälitys- ja lakitoimisto. Vanhemmat etsivät toimistolleen uutta liiketilaa katutasosta ja siinä yhteydessä siskoksille tarjoutui tilaisuus toteuttaa pitkäaikainen haave. He perustivat oman sisustusliikkeen seinän taakse. Yrittäjyyden he sanovat imeneensä jo lapsuudestaan.
Niinan ja Turon tiet kohtasivat vuonna 2006 työn merkeissä K-supermarket Ukko-Pekassa, jossa Turo oli kauppiasharjoittelijana ja Niina kesätöissä. Yhteisen kodin perustaminen Naantaliin oli Niinalle itsestään selvä. Syntyperäisenä naantalilaisena hän ei halunnut lähteä kotikaupungistaan. Väliaikaisesti voin asua muuallakin, kunhan lupaat, että Naantaliin asetutaan, hän kertoo sanoneensa Turolle seurustelun alkuaikoina.
Yhteinen koti löytyi puolivahingossa Merimaskun maisemista. Häiden jälkeen vuonna 2010 Turo silmäili myyntikohteita. Ohimennen hän esitteli löytämänsä vanhan talon.
– Tuo voisi olla mielenkiintoinen, jos olisi aikaa. Remontilla siitä saisi hyvän, se olisi sopivalla paikalla ja sopivan kokoinen. Niina syttyi ajatukseen.

MERIMASKUN KOTI SYNTYI KUUDESSA VUODESSA
Tuttavien toppuutteluista huolimatta Niina ja Turo tarttuivat talohaasteeseen.
- Ei ehkä edes tajuttu mihin lähdettiin, myöntävät molemmat. Kohta satavuotias, vuonna 1920 rakennettu hirsitalo purettiin vähä vähältä. Lahonnutta hirttä ja muuta purettavaa tuli esiin. Talo tunkattiin ylös ja paalutettiin teräspaaluilla, hirsiä vaihdettiin. Osa talosta rakennettiin kokonaan uudestaan.
Työ haluttiin tehdä hyvin ja remontin aikana perehdyttiin hirsitalon rakentamiseen. Suurimman osan työstä Turo teki yhdessä Niinan isän kanssa. Työtä oli paljon enemmän kuin mitä alkuun ajateltiin.
- Jos etukäteen olisi ollut tiedossa koko työmäärä, ostoa olisi ehkä harkittu pitempään, Turo muistelee. Kuuden vuoden uurastus kannatti, siitä on todisteena valokuvakirja Villa Killainen, jonka Niina teki Turolle isänpäivälahjaksi 2016 projektin ollessa valmis. Kirjassa on kuvia remontin eri vaiheista sekä tyylikkäästä lopputuloksesta. Uuteen kotiin muutti pieni perhe tammikuussa 2014.Perheen esikoinen oli tuolloin kaksi, pikkusisko syntyi 2016.
Kirjaa selatessa Niinalle ja Turolle herää monta muistoa ja tarinaa. Keskinäinen työnjako oli selvä; Turo rakensi ja Niina sisusti. Molemmat kehuvat vilpittömästi toinen toistensa kädenjälkiä. Merimasku asuinpaikkana on merellinen ja lapsiystävällinen. Pyörätietä pitkin pääsee koululle. Kaksivuotiaan Aadan päiväkoti on koulun läheisyydessä. Eskarilaisen Alexin on helppo jatkaa tutussa koulussa vuoden päästä. Läheiselle kentälle vanhemmat ja lapset kokoontuvat kerran viikossa yhteisiin jalkapallohetkiin.
- Työmatka Merimaskusta Haarlaan ei ole pitkä. Sen aikana ehtii mielessään organisoida päivän tehtävät ja kotiin päin ajaessa keskustan ruuhkien jälkeen ollaan jo ajallisesti puolessa välissä, sanoo Turo.

YRITTÄJYYS LUONTEVA VALINTA
Innostus yrittäjyyteen ei yksin riitä. Molemmilla on tradenomin koulutus, mikä antaa hyvät eväät yrittämiseen. Sekä Turo että Niina saavat toteuttaa omia kiinnostuksen kohteitaan. Turo sanoo olevansa ennen kaikkea ruokakauppias, joka tekee työtään rakkaudesta ruokaan -asenteella. Esteettisyys ja arjen luksus ovat aina kiehtoneet Niinaa ja hän nauttii työstään. Niinan mukaan suomalaiset ovat sisustajina maltillisia ja turvautuvat tuttuihin ratkaisuihin, minkä vuoksi sisustustrendit eivät vaihdu yhtä tiheään tahtiin kuin esimerkiksi Ruotsissa.
- Yrittäjälle suomalainen tapa sopii paremmin, Niina kertoo. Yrittäjän päivät venyvät helposti pitkiksi ja aikatauluja joutuu sovittelemaan. Yrittäjä voi kuitenkin itse säädellä työaikojaan. Turokehuu työntekijöitään, joihin voi luottaa poissaolonsa aikana. Muutamat ovat olleet mukana koko 11-vuotisen kauppiasuran.
Ennen Deliä Turo oli kauppiaana Aninkaistenkadun alle 100 neliön ”minimarketissa”. Ensimmäistä vuotta lukuun ottamatta Turon ei ole tarvinnut käyttää aikaansa työnhakuilmoituksiin. Työnkysyjät ovat olleet omatoimisia. Monet ovat päässeet töihin toisen työntekijän suosituksesta. Kesätyöntekijöiden seulonta on oma haasteensa.
Yhtenä kriteerinä Turo pitää paikallisuutta. Hän palkkaa mielellään lähialueen nuoria, jotka tuntevat kaupan ennestään.
Yrittäjiltä tulee selkeä viesti päättäjille: ensimmäisen työntekijän palkkaamista olisi kannustettava, nykyisiä irtisanomissuojan heikentämiseen tähtääviä toimenpiteitä ei kannateta.
Taloprojektin ja yrittäjyyden alkuvuosien aikana harrastuksiin ei ollut aikaa. Nyttemmin Turo on aloittanut kuntosaliharjoittelun. Kerran vuodessa koko perhe tekee yhteisen lomamatkan, jolloin pääsee helpommin irrottautumaan yrittäjän kiireistä.

TEKSTI JA KUVA: VIRVE MYLLYMÄKI