Pihlajaniemi, David Sim ja pehmeä kaupunki

Hirvensalon naapuriin vähitellen rakentuva Pihlajaniemen alue aiotaan suunnitella pehmeä kaupunki -periaatteiden mukaan. ”Pehmeä kaupunki” sisältää suunnitteluperiaatteita, jotka tuovat ihmiset yhteen ja korostavat arjen pieniä iloja.

Skotlantilainen arkkitehti David Sim on luonnostellut Pehmeä kaupunki – hyvän kaupunkielämän perusteet -kirjassaan kaupunkia, jossa tiivis rakentaminen sopeutuu ihmisen mittakaavaan ja muuttuviin tarpeisiin. Kirjan suomenkielisessä laitoksessa on oma osio suomalaiselle pehmeälle kaupungille.

Senaatti-kiinteistön edustaja totesi käännöksen julkistamistilaisuudessa lokakuun alussa Turussa, että kirjassa esitettyjä periaatteita pyritään noudattamaan ”ainakin 80-prosenttisesti” Pihlajaniemen rakentamisessa. Myös alueen asemakaavaa on laadittu samassa hengessä.

Kirjan suomenkielisen laitoksen on kustantanut Rakennustieto. Kustantajan tiedotteen mukaan ”Simin pehmeässä kaupungissa voi nukkua rauhassa ikkunat auki ja kotiovelta pääsee kävellen asioille. Ihmiselle suunnitellussa kaupungissa talot eivät peitä taivasta, aukiot vuorottelevat rakennusten kanssa ja muodostavat siten suojaisia katveita oleskelulle. Puistikot varjostavat kesän paahteelta ja suojaavat talven viimoilta.”

Pehmeässä kaupungissa mittatikkuna on ihminen, joka vertautuu rakennuksiin: ihminen katutilassa, kodissa, vehreällä sisäpihalla tai kivijalkapalveluiden käyttäjänä. Pehmeä kaupunki on helppo ja turvallinen – kävelyä ja pyöräilyä tukeva liikennejärjestelmä tuottaa kohtaamisia ja elävää katukuvaa.

Kirjan esimerkkikohteet on koottu ympäri maailmaa Tanskasta Australiaan, Japanista Brasiliaan. Kulttuurit ja ympäristöt vaihtelevat, mutta ihminen on pääosassa.

David Sim työskenteli vuoteen 2021 Kööpenhaminassa sijaitsevan Gehl Arkkitehtien osakkaana ja luovana johtajana vastuualueinaan yleiskaavoitus ja kaupunkikehittäminen. Sim on osallistunut useisiin Gehlin toimiston tärkeimpiin hankkeisiin ympäri maailman.

Niihin kuuluvat mm. Christchurchin kaupunkikeskustan jälleenrakennussuunnitelma Uudessa-Seelannissa vuoden 2011 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen, Melbournen metro, kaupunkikehittämissuunnitelmat Buenos Airesiin, Tokion keskustaan ja São Pauloon, Lillen, Kölnin ja Santiago de Chilen yleiskaavat, An Camas Mòr, Davidin synnyinmaan Skotlannin ylämaille suunniteltu uusi kaupunki – sekä Pihlajaniemen kaupunginosa Turussa.

David Simin tapa yhdistää työssään käytäntöä ja tutkimusta näkyy kirjassa. Teos ilmestyi englanniksi nimellä Soft City 2019 ja on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.