Animaatiofestivaali jälleen elokuussa

Hirvensalolainen Eija Saarinen löytää lähikirjastostaan mieluisan yllätyksen: sarjakuvien hyllyssä on mukana myös Janne Kukkosen palkitun Voro-sarjan ensimmäinen osa Kolmen kuninkaan aarre.

Kukkonen on suunnitellut turkulaisen animaatiofestivaalin, Turku Animated Film Festival TAFF:n tämän vuoden visuaalisen ilmeen. Festivaalin ammattilaisosan teemana on elokuussa sarjakuvat ja animaatio.

Eija Saarinen on TAFF:a järjestävän Turun Elokuvatapahtumat ry:n hallituksen jäsen. Hän toimi pitkään animaattoreiden kouluttajana Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa, sittemmin Turun Taideakatemiassa. Animaattoreiden koulutus aloitettiin Turussa ensimmäisenä Suomessa, ja koulutuksella onkin erittäin suuri merkitys suomalaisen animaation kehittymisessä.

”Silloin 1990-luvulla, kun koulutus alkoi, oli ainoastaan yksittäisiä tekijöitä siellä täällä. Nyt on useita tuotantoyhtiöitä, joista osa tekee myös isoja kansainvälisiä tuotantoja”, Saarinen sanoo.

Virolaisen Priit Pärnin saaminen koulutuksen taiteelliseksi vetäjäksi oli hyvä veto oppilaitokselta. Pärn oli jo silloin arvostettu tekijä, ja hän lisäsi kiinnostusta koulutusta kohtaan. Turku oli pitkään ainoa paikka, jossa sai koulutusta animaation tekemiseen. Tänä päivänä alaa voi opiskella muuallakin ja myös Aalto-yliopistossa.

Animaatio on paljon muutakin kuin lasten piirrettyjä filmejä, jotka perinteisesti tulevat ensimmäiseksi mieleen. Animaatiofestivaalilla on mahdollisuus tutustua alan runsauteen.

”Animaatio on monipuolistunut todella paljon, ja esimerkiksi pelien tekeminen on tullut voimakkaasti tähän mukaan”, Eija Saarinen kertoo muutoksesta. ”Ihan hyvillä mielin voi katsoa entisten oppilaiden sijoittumista alalle.”

Seitsemäs festivaali, kolme sarjaa

Turku Animated Film Festival järjestetään nyt seitsemännen kerran. Kilpailusarjoja on kolme: kansainvälinen pääkilpailu, kotimainen sarja ja juniorisarja. Yli 2000 elokuvaa tavoitteli paikkaa pääkilpasarjasta, johon valittiin 44 elokuvaa 23 eri maasta.

”Sarjaan valituissa elokuvissa on niin visuaalisesti viimeiseen asti hiottuja ja syvissä väreissä kylpeviä kuin minimalistisia ja punk-henkisen rosoisia teoksia. Vanhoja tekniikoita vaalitaan edelleen, mutta mukaan tuodaan myös tuoreita digitaalisia tekniikoita sekä tekoälyä”, todetaan TAFF:n nettisivuilla.

Festivaalista vastaavan yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Tatu Pohjavirta sanoo, että koronavuosien jälkeen odotukset ovat taas korkealla.

”Valmisteluiden suhteen on ihan hyvä fiilis. Uusi hyvä tapahtumatuottaja on aloittanut tehtävässä ja ulkomaisia vieraita on tulossa. Pääsemme tekemään taas ihan täysimittaisen festivaalin.”

”Itse odotan ennen kaikkea kahta asiaa: Näytöksissä on paljon filmejä, joita ei ole pystynyt aikaisemmin näkemään. Ne pitää tietysti katsoa.”

”Lisäksi festivaali on aina hyvin sosiaalinen tapahtuma. Ystävien ja alalla toimivien ihmisten näkeminen sekä erilaiset keskustelut liittyvät oleellisesti TAFF:iin. Niitä odotan innolla.”

TAFF järjestetään Manillan kulttuuritehtaassa. Tiivis tapahtumapaikka pitää osallistujat lähellä toisiaan koko tapahtuman ajan, mikä lisää festivaalin yhteisöllistä erityisluonnetta.

”Rohkaisen kaikkia tulemaan mukaan näytöksiin, vaikkei animaatio olisikaan aikaisemmin kovin tuttu itselle”, Tatu Pohjavirta sanoo. ”Lyhyet animaatiot ovat visuaalisesti rikkaita ja ne tarjoavat monipuolisesti kokemuksia. Yksi näytös vastaa helposti taidenäyttelyssä käyntiä.”

Turku Animated Film Festival 24.-28.8. Manillan kulttuuritehdas
www.taff.fi

Jätä kommentti