Hirvensalossa asuva Mia Takolander aloittaa uuden maalauksen tekemisen. Ensimmäinen askel on työtilan valmistelu eli kaiken turhan siivoaminen pois näkyvistä ja varsinkin työpöydältä.
Takolander näyttää toimittajalle, miten tehdään taidetta fluid art -tekniikalla. Työskentely saattaa olla sotkuista, joten kaikki ylimääräinen on syytä siirtää syrjään.
Siivoamisen jälkeen siirrytään eniten aikaa vievään vaiheeseen, värien sekoittamiseen. Tavoitteena on saada jokaisesta väristä tasaista ja juoksevaa, itse asiassa hyvin, hyvin juoksevaa, sillä värit päätyvät kankaalle kaatamalla.
”Kriittinen asia väreissä on, että niitä voi vielä kankaalla valuttaa ja juoksuttaa. Liian paljon värejä ei kuitenkaan saa ohentaa. Kokemuksen myötä löytää vähitellen itselle mieluisan koostumuksen.”
Takolander käyttää akryylivärejä, joita voi ohentaa vedellä. Lisäaineilla väreihin saa tarvittaessa kiiltoa tai mattapintaisuutta. Takolanderilla on nyt kokemusta värien oikeasta sekoittamisesta noin puolitoista vuotta. Kipinä värien kanssa leikittelyyn syntyi, kun Youtubessa osui vastaan fluid art -video.
”Video herätti kiinnostukseni. Olin jo lapsena kiinnostunut tekemään kaikenlaista luovaa omaksi ilokseni, ja vaikka maalaaminen jäi välillä taka-alalle, oli tähän uuteen innostukseen helppo tarttua.”
”Juoksevan maalin kanssa työskenteleminen on helppo aloittaa, mutta siinä riittää koko ajan uutta opittavaa. Pitää tietää, miten värit toimivat yhteen, jotta lopputuloksena ei olisi sekavaa mössöä. Tekniikan lisäksi kyse on tietysti värisilmästä ja siitä, että löytää keskenään oikeat värit samaan tauluun.”
Tarkkana saa olla, kuten toimittajalle tehty esittelykin todistaa. Väriä tuli mitattua hieman väärä määrä, minkä takia väri ei kuivunut täysin tasaiseksi. Tämän takia ”Never Rush-Lesson Learned” -teos on myynnissä alennettuun hintaan.
Mutta haittaako se, ettei väri kuivi täysin tasaiseksi? Eikö kädellä tekemisen jälki saa näkyä? Tärkeintähän on, että taulu tulee tehtyä ja että siitä on iloa tekijälleen ja katsojilleen.
Taulun pohjana voi käyttää melkein mitä tahansa materiaalia. Tyhjältä maalauspohjalta aloittaminen ei ole ainoa vaihtoehto, ja Takolander kertookin käyttävänsä aina silloin tällöin kertaalleen jo maalattuja pohjia.
”Toisen työn päälle tekemisen voi tuoda esille mukavia yllätyksiä ja uusia ideoita.”
”Minua kiinnostavat abstraktisuus ja moderni taide, ja tämä näkyy myös töissäni. En pyri valokuvauksellisuuteen. Käytän paljon lämpimiä värejä.”
Takolander esittelee ja myy valmiita tauluja Instgramissa ja Facebookissa. Nopeassa tahdissa seuraajia on jo satoja, ja kutsuja näyttelyihinkin on tullut. Töitä on ollut esillä Stålarminkadun Space 81 -tilassa. Joulukuussa töitä on mukana näyttelyssä Lauttasaaressa Helsingissä, ja keväällä Takolander saa oman näyttelyn Espooseen.
Ensi keväänä hän on mukana Suomen Taiteilijat ry:n teemanäyttelyssä Logomossa. Hän tekee myös tilaustöitä, ja asiakkaan kanssa sovitaan värimaailma ja tekniikka.
Innoituksena uusiin teoksiin hänellä toimii luonto ja erityisesti meri. Mielikuvituksen käyttämistä ja tiettyä lapsenomaisuutta Takolander pitää tärkeänä, mihin sopii myös työskentely varhaiskasvatuksessa.
”Jatkossa olisi hienoa, jos voisin vetää taidepajoja lapsille ja myös nuorille. Mielestäni on tärkeä, että lapset pääsevät itse tekemään ja kokemaan mahdollisuuksiaan.”
Mia Takolander kertoo pitävänsä eläinsuojelutyötä tärkeänä. Koska aika ei juuri nyt riitä vapaaehtoistyöhön samalla talalla kuin aikaisemmin, on hän mukana itselleen sopivalla tavalla: hän on antanut joitain teoksiaan huutokaupattavaksi varojen keräämiseksi eläinsuojelutyöhön.
Mia Takolander sosiaalisessa mediassa, josta löytyy myös haastattelun yhteydessä tehty taulu:
instagram.com/artbymiamaria
facebook.com/artbymiamaria