Hannu Ilolan kolmen Bach-konsertin sarja syksyllä 2024
Lauantai 12.10. kello 15.15 Nuori Bach
Lauantai 2.11. kello 15.15 Valo ja ajattomuus, pyhäinpäivän konsertti
Lauantai 30.11. Adventin Bach
Liput ovelta 10 €, Kappelin Ladyjen kahvio
Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli, Seiskarinkatu 35, Turku
Urkutaiteilija Hannu Ilola on tehnyt työuransa kirkkomuusikkona Turun Maarian ja Kosken Tl seurakunnissa sekä urkujensoiton lehtorina Turun konservatoriossa. Tällä hetkellä hän opettaa urkujensoittoa Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa. Hän aloitti urkujensoiton Salon musiikkiopistossa ja jatkoi Sibelius-Akatemiassa. Hän on täydentänyt opintojaan useiden maineikkaiden urkurien johdolla ja konsertoinut niin kotimaassa kuin ulkomailla. Ilola on levyttänyt mm. Bachin musiikkia.
Kuten monelle kirkkomuusikolle ja urkurin koulutuksen saaneelle, Bach on erityisen lähellä Ilolan sydäntä.
”Nuorena musiikkiopistolaisena minulle oli tajunnan räjäyttävä kokemus, kun urkujen opettajani Seppo Linjama soitti Bachin Toccata ja fuuga d-mollin, joka onkin yksi maailman kuuluisimmista urkuteoksista”, Ilola kuvailee.
Johann Sebastian Bachin sanotaan olleen musiikissaan teologi, matemaatikko ja filosofi.
”Bachin musiikissa voi ihailla niin monia asioita. Hän oli syvällinen kristitty, mikä heijastuu hänen musiikissaan. Musiikin matemaattiset rakenteet ovat hyvin tarkasti ja välillä monimutkaisesti, mutta kuitenkin loogisesti toteutettuja. Filosofinen ominaisuus vie kuulijan pohtimaan omasta näkökulmastaan elämän suuria kysymyksiä.”
Ilola onnittelee Taidekappelia Mixtuur-virtuaaliurkujen hankinnasta, joka mahdollistaa korkealaatuisen urkusoinnin erilaisiin kappelissa järjestettäviin tilaisuuksiin. Uudet urut vihittiin käyttöön heinäkuussa.
”Virtuaaliurut ovat valtava edistysaskel verrattu vanhempiin elektronisiin ja digitaalisiin urkuihin. Teknologia on suhteellisen uutta, suomalainen Mixtuur Oy on toiminut reilut kymmenen vuotta”, Ilola kertoo.
”Virtuaaliuruissa on useampi urkusoitin käytössä, parilla napin painalluksella voidaan siirtyä Saksasta Ranskaan, Hollantiin, Italiaan… Soittimessa pystytään tarjoamaan niin aito urkusointi kuin ylipäätään on mahdollista menemättä paikan päälle siihen kirkkoon, jossa urkujen äänet on tallennettu yksi urkupilli kerrallaan.”
Ilola muistuttaa, että laadukkailla kaiuttimilla on suuri merkitys. Taidekappelin virtuaaliurut on kytketty korkeatasoisiin suomalaisiin Genelec-kaiuttimiin, jotka on optimoitu kappelin akustiikkaan.
Teksti ja kuvat: Aira Kuvaja