Painetun Maininki-lehden julkaiseminen nykyisten tekijöiden toimesta on loppunut. Jos haluat lisätietoja tai olet kiinnostunut jatkamaan lehden julkaisemista, ota yhteyttä: Seppo Kemppainen, puh. 050 345 9278 (seppo.t.kemppainen(a)gmail.com)

HS: Turku maksaa vuokraa venäläisten puolesta Kakskerrassa

Turun kaupunki maksaa venäläisten puolesta maavuokraa Kakskerrassa sijaitsevasta mökistä. Asiasta kirjoittaa Helsingin Sanomat. Turun kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen vahvistaa lehden kirjoittaman asian Mainingille.

Mökki sijaitsee Kakskerrassa Brinkhallin kartanon alueella.

Mökki on ollut Venäjän Turussa sijaitsevan pääkonsulaatin käytössä vuodesta 1974 lähtien. Käyttö perustuu valtiosopimukseen Suomen ja Neuvostoliiton välillä vuodelta 1967.

Helsingin Sanomien mukaan valtiosopimuksessa oli kyse siitä, miten Leningradin (nyk. Pietari) ja Turun kaupungit voivat tarjota pääkonsulaattien henkilökunnalle mahdollisuuden virkistäytymiseen. Sopimuksen jälkeen rakennusyrittäjä Armas Puolimatka lahjoitti mökin Kakskerrasta pääkonsulaatin käyttöä varten.

Kun Brinkhallin kartano siirtyi Suomen kulttuuriperinnön säätiölle vuonna 2001, mökin tontti jäi Turun kaupungin hallintaan. Kaupunki maksaa noin 7 000 neliön suuruisesta tontista vuokraa säätiölle noin 10 000 euroa vuodessa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa Turun kaupunki on toistaiseksi keskeyttänyt yhteistyön ystävyyskaupunkinsa Pietarin kanssa. Kaupunki on myös mm. poistanut Vladimir Putinin laatan Forum Marinumin edestä.

Torstaina 28.4. kaupunki tiedotti, että kaupungin keskustassa sijaitseva Leninin rintakuva poistetaan katukuvasta.

Samalla on ryhdytty käymään läpi myös vanhoja sopimuksia venäläisen kanssa.

Kansainvälisten asioiden päällikön Mika Akkasen mukaan Turku haluaakin nyt eroon valtiosopimuksesta. Tämä ei ole kuitenkaan kaupungin päätettävä asia, vaan asiaa selvitetään ulkoministeriössä.

Akkasen mukaan mökki Kakskerrassa on vaatimaton. Helsingin Sanomien jutussa hän kuvailee kiinteistöä näin: ”Se ei ole mikään huvila, se on vaatimaton mökki. Siinä on sauna ja kamari ja mutainen ranta.”

Kuva: Samuli Lintula /Creative Commons