Illoisten siirtolapuutarha 30 vuotta

Illoisten siirtolapuutarhassa valmistaudutaan elokuussa pidettäviin 30-vuotisjuhliin. Tasavuodet tulivat täyteen jo viime vuonna, mutta koronaepidemia esti kokoontumisen ja juhlimisen.

Kolmessa vuosikymmenessä Hirvensalon Illoisiin on rakentunut runsas ja vehreä keidas bussimatkan päähän kaupungista.

”Täällä ei ollut muuta kuin tyhjä savipelto”, muistelee omalla tontillaan Yrjö Tuomisto. Nyt tontilla kukkii ja kukoistaa toinen toistaan värikkäämpiä kasveja. Omassa ryytimaassa kasvaa mukavasti mm. punajuurta, porkkanaa ja sipulia.

Tuomiston tontillakin on tosin jo kertaalleen laitettu melkein kaikki uusiksi. Imeytysjärjestelmän rakentaminen myllersi tontin.

”Ainoastaan yksi marjapensas on alkuperäinen.”

Tilaa olisi uusille tulijoille

Puutarha-alueella on tällä hetkellä 63 mökkiä ja 64. on rakenteilla. Nykyisin käytössä oleville alueille on kaavoitettu kaikkiaan 88 tonttia.

Lisäksi asemakaavassa on varaus kolmannelle alueelle, joka sijoittuu nykyisten mökkien eteläpuolelle. Lisäalueelle on kaavoitettu tontti lähemmäs 60 mökille. Lisäaluetta ei ole otettu käyttöön, eikä kaupungin mukaan otetakaan ennen kuin alue tulee muuten täyteen.

Tonttien vuokra-aika on vuoteen 2050, joten jatkon suhteen ei ole samalaista huolta kuin on viljelijöillä Kupittaalla. Kun puutarha perustettiin Illoisiin, siirtyi sinne Kupittaalta muutamia vuokralaisia.

Vieläkään alue ei ole tullut täyteen, vaikka aikaa on kulunut jo kolme vuosikymmentä.

”Kiinnostusta on koko ajan jonkin verran”, kertoo Illoisten ryhmäpuutarhayhdistyksen sihteeri Anna-Stina Nyby.

”Joissakin mökeissä on vielä alusta alkaen mukana olleita. Ikääntymisen myötä monet ovat kuitenkin luopuneet mökeistään.”

Sihteeri kertoo itse tulleensa alueelle kymmenisen vuotta sitten.

”Olen aina ollut puutarhaihminen, jolle on mukavaa saada kädet multaan. Täällä kaupungin lähellä, maaseutumaisessa ympäristössä on mukavaa ja helppoa pitää pientä mökkiä.”

Talkoot kerran kuukaudessa

Vuokrattujen tonttien lisäksi puutarhan alueella on myös yhteisiä alueita. Niitä pidetään kunnossa talkoilla, joita järjestetään kerran kuukaudessa.

”Jokaisella on talkoovelvoite 10 tuntia vuodessa mökkiä kohden. Jos ei pysty osallistumaan, niin rahallakin sen voi kuitata, mutta pääsääntöisesti talkoissa on ollut ahkerasti porukkaa mukana”, yhdistyksen sihteeri Anna-Stina Nyby kertoo.

”Talkoopäivien työ ei ole liian suuri rasite. Ihan mielellään sitä on mukana porukan kanssa.” sanoo Jorma Kiskonen, joka on käynnistelemässä ruohonleikkuria talkootinkinsä täyttämiseksi.

Kiskonen kertoo käyvänsä puutarhassa kesällä joka päivä. Talvellakin alueella on käytävä lintuja ruokkimassa.

”Vietämme täällä yhdeksän kuukautta vuodessa”, sanoo puolestaan kukkiensa keskeltä Reino Jokinen.

”Aikaisemmin meillä oli kesämökki Kustavissa, ja sinne tuli matkaa yhteen suuntaan yli 60 kilometriä. Nyt mökki ja itse perustettu puutarha on lyhyen ajomatkan päässä kaupungin vieressä. Tämä sopii meille erittäin hyvin.”

Avoimet puutarhat

Illoisten siirtolapuutarha on mukana jälleen tänä vuonna Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Myös Kupittaan ja Peltolan puutarhat ovat mukana tapahtumassa.

”Olemme kuudetta kertaa peräkkäin mukana”, kertoo Anna-Stina Nyby. ”Joka kerta on ollut runsaasti kävijöitä, ja niin varmaan myös tänä vuonna.”

Avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään 7.8. Yksittäiset palstat päättävät itse osallistumisestaan. Avoin portti on merkki siitä, että pihalle saa tulla tutustumaan.

Teksti ja kuvat: Seppo Kemppainen

Juttu on julkaistu painetussa Maininki-lehdessä 4/2022 (elokuu).

Jätä kommentti