Painetun Maininki-lehden julkaiseminen nykyisten tekijöiden toimesta on loppunut. Jos haluat lisätietoja tai olet kiinnostunut jatkamaan lehden julkaisemista, ota yhteyttä: Seppo Kemppainen, puh. 050 345 9278 (seppo.t.kemppainen(a)gmail.com)

Janne Hannuksela ja Satavarakenne

Soitimme Satavarakenteen Janne Hannukselalle. Minkälaiseen hetkeen puhelin soi?

”Juuri saimme piha-alueen valmiiksi ja laatoituksen saumattua, joten on tässä aikaa jutella. Mikään tyypillinen kohde tämä ei ollut meille, sillä enimmäkseen teemme korjausrakentamiseen liittyviä töitä.”

”Vaikka on kiirettä tällä hetkellä, niin ulkopuolen rappaustöille löytyy aina toimitusaikaa”, Hannuksela naurahtaa.

Hannukselalla on kaksinkertainen juhlavuosi: yritykselle tulee kasaan 30 vuotta ja omaa ikää on kertynyt 50 vuotta. Yritystoiminta alkoi siis 20-vuotiaana nuorukaisena heti varusmiespalveluksen jälkeen. Vaikka joissain Satavarakenteen mainoksissa käytetään ilmaisua ”jo vuodesta 1997”, on Hannukselan yritystoiminta alkanut jo vuonna 1993. Mainoksessa viitataan vuoteen, jolloin nykyinen osakeyhtiö aloitti toimintansa.

Satavarakenne eli Satavac on Turun seudulla yksi pitkäikäisimmistä yhtäjaksoisesti toimineista ja vielä toimivista korjausrakentamiseen keskittyvistä yrityksistä. Satavac on yrityksen aputoiminimi, jota yhtiö käyttää usein markkinoinnissa.

Hannukselan mukaan menestymisen taustalla on ennen kaikkea kaksi tekijää: ”Joustavuus ja pitkät asiakassuhteet. Vuodesta 2003 lähtien olen toiminut yksin ja ostan palveluna tarvittavat erikoistyöt, joten pystyn nopeasti reagoimaan asiakkaiden toiveisiin ja muuttuneisiin tilanteisiin.”

”Useammalle asiakkaalle olen ensin remontoinut keittiön, sitten on tarvittu ehkä katon korjausta, ja lopulta on saatettu rakentaa kesämökki tai koko talo. Luottamus syntyy laadusta, ja se kantaa asiakassuhteissa eteenpäin.”

Sanotaan, että ammattimiehistä alkaa olla jo pulaa. Onko näin, jos nykytilannetta vertaa esimerkiksi 30 vuoden takaiseen aikaan:

”Tämä on todella iso ongelma tällä hetkellä. Hommansa tyylikkäästi alusta loppuun hoitavia ammattilaisia on liian vähän. Ehkä on myös niin, että työn tekeminen ei kiinnosta riittävästi. Yrittäjän näkökulmasta yhteiskunnan palvelut saa liian helposti.”

Toiminnan kiihkeimpinä vuosina Satavarakenteen palkoilla oli parisenkymmentä työntekijää. Hannuksela kertoo, että halusi muutoksen, koska elämässä on muutakin kuin työnteko. Aikaa jää nyt esimerkiksi perheelle ja ilmailuun liittyville harrastuksille, laskuvarjohyppäämiseen ja pienlentokoneella lentämiseen.

Satavarakenteen päätoimialue on Turun saaristo. Toiminta painottuu noin tunnin laivamatkan säteelle Satavasta. Kaivinkoneet ja muu koneisto siirtyvät tarvittaessa omalla kuljetuskalustolla saariin. Hannuksela sanoo, että kesällä tehdään ulkotöitä ja talvella sisätöitä. Tapetointi ei kesällä ole mielekästä.

”Toimintaa on rakennettu pitkäjänteisesti tyvestä puuhun. Vaikka ikää tulee, meinaan jatkaa entiseen tapaan. 30 vuoden jälkeenkin lähden joka aamu edelleen innokkaana töihin, kun ensin on vaimon kanssa juotu yhdessä kahvit.”

Teksti: Seppo Kemppainen

Kuva: Satavac

Juttu on julkaistu Maininki-lehdessä 4/2023 (kesäkuu).

Jätä kommentti