KARAVAANARIT PANEVAT MARGARETAN ALUEEN KUNTOON

”Siellä liehuu nyt meidän lippumme”, sanoo SF Caravan Turku ry:n varapuheenjohtaja Harri Koivisto katsoessaan rantasaunan katon yli näkyvää lipputankoa. Äänessä kuuluu tyytyväisyys, ehkä jopa aavistus ylpeyttäkin. Heinäkuun alusta alkaen yhdistys on päässyt hallinnoimaan koko Margareta Campingin aluetta Hirvensalon Tammistossa.

SF Caravan Turku on nyt kolmatta kesää Margaretan huvila- ja caravanalueella, mutta aikaisemmin vuokrasopimus kaupungin kanssa on tehty ainoastaan vuosi kerrallaan. Turun kaupunginhallitus päätti kesäkuussa, että alue vuorataan yhdistykselle kymmeneksi vuodeksi. Pitkä vuokra-aika mahdollistaa alueen kehittämisen ja turvaa samalla alueen kulttuurihistoriallisten arvokkaiden kohteiden säilymisen käytössä ja kunnossa.

Karavaanarit ovat jo nyt rakentaneet alueelle uudet wc-tilat ja lapsille lekkimökin. Työt tehtiin talkoilla, mukana kun monenlaisia ammattilaisia.

”Rakennus-, sähkö- ja putkityöt onnistuvat tällä porukalla hyvin. Talkoisiin on aina saatu osaavia tekijöitä”, sanoo alueen isäntä Pekka Elo.

Ranta-alueen raivaamisessa on työtä moneksi vuodeksi, sillä vuosien mittaan alueelle on kertynyt kasoittain kokkopuita ja oksia. Rannan luonto on saaneet kasvaa villisti vapaana. Raivattuna alueesta saa mitä hienoimman oleskelupaikan aivan veden äärellä.

Kunnostettavaa riittää myös vanhan laiturin ja vanhan saunan uimarannassa, joka on tällä hetkellä lähinnä ruovikkoa. Alueen emäntä Sirpa Virtanen muistelee, että aikaisemmin hiekkaranta oli avoin ja lasten suosiossa. Uimakoulu oli helppo järjestää hiekkarannalla.

”Lapsia oli kymmenittäin ja aamusta iltaan jaksettiin rannalla leikkiä”, Virtanen kertoo lapsuutensa kesistä alueella.

Rannassa on useita kymmeniä metriä pitkä laituri, jonka päässä on katos. Laituri on kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde, jonka Turun kaupunki aikoo kunnostaa ensi kesänä. Vuokrasopimuksen mukaan kaupunki vastaa myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaan päärakennuksen julkisivujen, vesikaton ja ikkunoiden kunnossapidosta.

Suuri mielenkiinto kohdistuu siihen, mitä käyttöä alueen keskellä sijaitsevalle päärakennukselle keksitään. 1800-luvun lopulla rakennettu hirsinen kartanohuvila on ollut viime vuodet vähällä käytöllä, ja se näkyy myös sisällä. Paikat hieman repsottavat, jos asian ilmaisee varovaisesti. Ensimmäisessä vaiheessa lienee edessä roskalavan tilaaminen ja huoneiden tyhjentäminen, mutta mitä sen jälkeen?

”Meillä oli vähän aikaa sitten avoimen ovet täällä, ja keräsimme rakennuksen käyttöön liittyviä ideoita”, Harri Koivisto kertoo. ”On puhuttu mm. kesäkahvilan avaamisesta. Yläkerran huoneet voisivat sopia hostel-toimintaan.”

”Kaikki on vielä avoinna, mutta selvää on, että paljon mahdollisuuksia tähän rakennukseen sisältyy.”

SF-Caravan Turku tarjoaa Margaretassa majoitusta ja leiriytymistä oman jäsenistönsä ohella myös matkailijoille. Kymmenen kilometriä kaupungin keskustaan on kuulemma ihan sopiva välimatka, jonka voi tarvittaessa kulkea myös ohi ajavalla Föli-bussilla. Alueella on 60 asuntovaunupaikkaa, 22 huonetta eri rakennuksissa ja 20 mökkiä.

Mökit ovat pääasiassa kausivuokralla, mutta yksi, muista poikkeava mökki on viikkovuokralla. Se on 1900-luvun alussa rakennettu hirsinen rakennus, jonka Sveitsin konsuli Aleksander Baltis rakennutti Margareta-tyttärelleen leikkimökiksi. Muut mökit on rakennettu myöhemmin aikana, jolloin alue oli kaupungin työntekijöiden käytettävissä kesäisenä virkistysalueena.

Kymmenen vuoden vuokrasopimus on riittävän pitkä, jotta sen aikana voi tehdä suurempiakin investointeja. Pitempään sopimukseen ei kaupungilla ollut halua, koska alueen kaavoittaminen asuntoalueeksi on edessä. Hirvensalon osayleiskaavassa Margaretan alue on merkitty asuntoalueeksi. Asemakaavan laatiminen alkanee vuoden 2026 jälkeen, ja se on tarkoitus laatia
vuokrakauden aikana. Kuinka paljon ja minkälaisia asuntoja alueelle tulee, se selviää vasta kaavoituksen edetessä.

Vuokrasopimukseen liittyy velvoite vuokrata alueen uutta saunaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Varhan lastensuojelulle. Vuokrasopimuksen mukaan lastensuojelulla on aina saunan ensisijainen vuokraamisoikeus, ja jos lastensuojelulla ei ilmoita käytöstä, voivat karavaanarit käyttää saunaa omiin tarkoituksiinsa.

Aikaisemmin myös alueen päärakennus oli lastensuojelun käytössä, mutta käytännössä rakennus on ollut tyhjillään käyttämättömänä.

Kun aluetta esitteleviltä SF Caravan Turku ry:n edustajilta kysyy, mitä mieltä he ovat lastensuojelulle annetusta vuokraamisoikeudesta, tulee varovainen vastaus pienen hiljaisuuden jälkeen.

”Lastenkotilasten takia sopimus on ok. Olisimme kyllä toivoneet, että kaupunki olisi voinut osoittaa lastensuojelulle toisen kohteen. Kaupunki kunnostaa Ruissalossa huviloita ja pitkään oli esillä se vaihtoehto, että yksi niistä olisi osoitettu tähän tarkoitukseen”, Harri Koivisto sanoo.

”Tilanne on nyt kuitenkin aikaisempaan verrattuna parempi, sillä lasten käytössä oleva alue on määritelty selkeästi saunan ja rannan väliin. Lisäksi lastenkotien on ilmoitettava kello kymmeneen mennessä ovatko tulossa. Tämän jälkeen voimme antaa saunan alueella majoittuvien käyttöön.”

Pääkuva: Margaretan päärakennus on rakennettu 1800-luvun lopulla. Hirsirunkoinen rakennus on pysynyt hyvin ryhdissä, mutta sisällä riittää uudistettavaa. Aluevastaava Harri Koivisto (oik.), alueisäntä Pekka Elo ja alueen emäntä Sirpa Virtanen ovat tyytyväisiä, kun rakennus on nyt karavaanareiden käytössä.

TEKSTI JA KUVAT: SEPPO KEMPPAINEN

Artikkeli on julkaistu painetussa Maininki-lehdessä 5/2023 (elokuu).

Jätä kommentti