Kirjailija Heikki Kännö sai kritiikin punnuksen

Suomen arvostelijain liiton Kritiikin punnukset ovat saavat tänä vuonna Hirvensalossa asuva kirjailija Heikki Kännö ja näyttelijä Aada Sevón Sauvosta. Kritiikin punnuksia on jaettu vuodesta 1979 lähtien.

Taidemaalari ja kirjailija Heikki Kännö palkittiin omaleimaisesta ja korkeatasoisesta kirjailijantyöstään. Hän on julkaissut viiden vuoden aikana neljä laajaa romaania.

Esikoisromaani Mehiläisentie ilmestyi vuonna 2017. Sömnö, jolla Kännö voitti Runeberg-palkinnon 2019, ilmestyi vuonna 2018. Runoilija oli vuoden 2020 Finlandia-palkintoehdokkaana, ja uusin kirja Ihmishämärä ilmestyi vuonna 2022.

Perustelujen mukaan ”pitkään valmisteluun ja ajattelutyöhön pohjautuvissa romaaneissaan Kännö vie lukijat myyttien ja esoterian maailmoihin ja huimiin historiallisiin eurooppalaisiin rinnakkaistodellisuuksiin, jotka saattavat muistuttaa omiamme tai sitten eivät. Kriitikoiden arvostama kirjailija on Suomen Umberto Eco. Heikki Kännön verstaasta on tulossa lisää kirjoja, joita sopii odottaa.”

Näyttelijä Aada Sevón palkittiin läpimurtoroolityöstään Sauvon kesäteatterin näytelmässä Vihervaaran Anna, joka oli viime kesän suurmenestys Varsinais-Suomessa. L.M. Montgomeryn rakastettuun Annan nuoruusvuodet -kirjaan pohjautuvan näytelmän päähenkilönä Anna Shirleynä ”Aada Sevón luo roolissaan taitavasti ja fyysisesti nuoren tytön uskottavan kehityskertomuksen aikuisuuden kynnykselle”.

Palkintoperustelujen mukaan ”onnittelut menevät Aada Sevónin Taikapunnuksen myötä myös koko Sauvon kesäteatteriyhteisölle, joka osoittaa paikallisen omaleimaisen kulttuurin merkityksen yhdentyvässä maailmassa”.

Kritiikin punnukset on Suomen arvostelijain liiton ainoa alueellinen tunnustuspalkinto. Kritiikin punnukset myönnetään varsinaissuomalaisille taiteilijoille.

Katso palkinnon aiemmin saaneet

Jätä kommentti