Kouluvaarit haluavat mäkiautokisan

Saarten kouluvaarit ovat ryhtyneet tositoimiin mäkiautokisan järjestämiseksi ensi vuoden syksyllä. Tavoitteena on, että ensimmäinen tapahtuma järjestetään kaupungin asukasbudjetista saatavalla tuella. Asukasbudjetin äänestys on käynnissä huhtikuun loppuun asti.

Hankkeen puhemiehenä toimiva Syvälahden koulun kouluvaari Eero Kunnas sanoo, että hankkeen taustalla on huoli yhteisöllisyyden vähenemisestä. Liian moni lapsi ja nuori jää kokee irtonaisuutta ja jää harrastuspiirien ulkopuolelle.

– Tarvitaan vanhanaikaista yhdessä tekemistä, Kunnas sanoo.

– Mäkiautojen suunnittelu ja rakentaminen sekä tapahtuman valmistelu antavat kaikille tekemistä turvallisessa ympäristössä.

Kouluvaarit haluavat hankkeeseen mukaan toimijat, joilla on nuorisotoimintaa saarilla, urheiluseurat, partiolippukunnat ja VPK.

Alkuvaiheessa kouluvaarit he toimivat hankkeen ”ohjausryhmänä, mutta tarvittaessa perustetaan yhdistys hoitamaan käytännön asioita.

– Tästä tulee eräänlainen ”suurleiri”, jossa kaikille riittää tekemistä. On itse kisan suunnittelua, on rakentamista, on tapahtuma-aikaista järjestelyä, Kunnas kertoo.

Ensimmäinen tapahtuma on tarkoitus järjestää syyskuussa 2023. Tositoimiin suunnittelussa ja tekemisessä ryhdytään koulujen syyslukukauden alkaessa.

Koulut ovat avainasemassa. Tekemistä riittää eri oppiaineissa, ja innostajana toimii luokkien sisäinen kilpailu.

– Osallistujat saavat onnistumisen kokemuksia ja palkintoja monessa asiassa. Esimerkiksi kuvaamataidossa voidaan tehdä autojen tunnuksia ja miettiä niiden visuaalisuutta. Tekstiilityössä tehdään kisa-asuja.

– Kisalaulu tarvitaan – sitä voidaan valmistella musiikin tunneilla. Sanoitus tehdään äidinkielessä. Mäkiautoiluun liittyvät teoreettiset laskelmat ovat hyvää materiaalia matematiikassa.

– Kisaan liittyvä kannustus ja chearleading liittyvät liikuntaan.

Tavoitteena on rakentaa 30 mäkiautoa. Sarjoja on kaksi, koululaiset ja harrasteryhmät. Kisapaikka on loiva mäki laskettelurinteiden vieressä.

Kaupungilta on anottu ensimmäisen vuoden järjestelyihin 50 000 euroa.