Maininki ja Arkipelagia-seura yhteistyössä

Maininki-lehti on uusimmassa numerossa aloittanut yhteistyön Arkipelagia-seuran kanssa. Lehti julkaisee jatkossa jokaisessa numerossa seuran tuottaman artikkelin ajankohtaisesta, seuran toimintaan liittyvästä aiheesta.

Arkipelagia-seura on Saaristomeren luonnon ja kulttuurin vaalimiseksi 1992 perustettu yhdistys. Se tekee monipuolista alkuperäisen luonnon ja kulttuuriympäristön suojeluun tähtäävää vapaaehtoistyötä.

Maininki-lehden näkökulmasta Arkipelagia-seura on luonteva yhteistyökumppani, koska se lehden levikkialue, Meri-Turku, on keskeinen osa Saaristomerta. Meri-Turku ja Saaristomeri täydentävät toisiaan ja vaikuttavat toinen toiseensa.

Linnuston muutos

Ensimmäisessä julkaistussa artikkelissa seuran puheenjohtaja Mikko Jokinen kirjoittaa linnuston muuttumisesta Saaristomerellä.

”Vaikka lintulaudan ja lähiympäristön linnut monien mielestä vaikuttavat tutun turvallisilta, on Turun ja koko Suomen linnustossa käynnissä jatkuva muutos, joka viime vuosina on tuntunut kiihtyvän”, Jokinen kirjoittaa.

”Lintulautojen lajistosta on hävinnyt mm. hömötiainen, joka kärsii vanhojen metsien vähenemisestä eikä koko Turun alueelta taida enää löytyä montaakaan pesivää paria. Hyvin tutkitusta Ruissalosta se hävisi jo 2000-luvun alussa.”

Merikotkan paluu

Lajiston väheneminen on asia, johon helposti kiinnitetään eniten huomiota. Tämä on tietysti oikein, koska erilaisilla toimenpiteillä voidaan estää tilanteen kehittymistä entistä huonommaksi.

Jotain positiivistakin on kuitenkin tapahtunut, muistuttaa Jokinen:

”Moni linnuista kiinnostunut saarten asukas on jo muutamien viime vuosien aikana saanut ihastella saarten taivaalla liitelevää merikotkaa. Sukupuuton partaalla käynyt laji on noussut alhon pohjasta ja sen kanta on vahvistunut ulommassa saaristossa jo siinä määrin, että rohkeimmat nuoret parit ovat asettuneet pesimään jo Turun lähisaarille.”

Lisää Arkipelagia-seurasta

Oikaisu

Painetussa lehdessä julkaistun jutun kuvatekstissä mainitaan virheellisesti ”kuvassa kaksi merikotkaa”. Kuvateksti on toimituksen laatima, ja nyt toimituksessakin jo tiedetään, että kuvassa on vain yksi merikotka. Ja myös se tiedetään, kumpi linnuista on kotka ja kumpi ei.